Raw kakao
Místo čokolády použijte raw kakaové kousky a raw kakaový prášek. Dokonce i tmavá 70% kakaová čokoláda může obsahovat cukr stejně jako kakaový prášek. Surové kakao má bohatou chuť a je zdrojem minerálů, jako je železo a hořčík. Použít ho můžete do dortů, cupcaků, koláčů i sušenek.
Sušené ovoce
Místo melasy, zlatého sirupu, javorového sirupu, agáve, rýžového sirupu nebo i medu, které jsou všechny klasifikovány jako cukry, i když mnohem zdravější než klasický bílý cukr, používejte sušené rozmixované datle, fíky a ovocná pyré. Sirupy sice dodávají koláčům, sušenkám a dortům mazlavou texturu, kterou je těžké napodobit, ovšem ovocná pyré váš pokrm také obohatí. A to konkrétně o příjemnou nasládlou chuť a požadovanou vlhkost, což z mixovaného sušeného ovoce nebo ovocných pyré dělá užitečnou zdravou alternativou.
Přírodní vanilka
Místo vanilkového extraktu použijte příště raději vanilkové lusky. Pokud jste si vanilkový extrakt vyráběli sami, není na něm rozhodně nic špatného, ovšem mluvíme-li o zpracovaných produktech, rozhodněte se raději pro lusky. Jsou sice o něco dražší, když si spočítáte, kolik chuti dostanete, ale můžete se je naučit využívat i trochu jinak a zpracovávat je do posledního kousíčku. Jakmile odstraníte a použijete semínka, lusky si uschovejte a použijte je k vyluhování v mléce, jogurtu, nebo smetaně, nebo je rozdrťte s cukrem a vyrobte si vanilkový cukr. Klidně však můžte "prázdnou schránku" vhodit i k dušenému ovoci a pyré.
Domácí kompoty
Místo džemu nebo zavařenin použijte domácí ovocný kompot. Kupované džemy jsou totiž často koncentrovaným zdrojem cukru, což není něco, co zrovna potřebujete. Raději si vyrobte vlastní džemy, kompoty a pyré, které místo cukru dochuťte skořicí, vanilkou či zázvorem a dalším kořením.
Pozor na toppingy
Použijte lehčí polevy místo sladkých toppingů, máslového krému a dalších nevhodných pochutin. Zdá se to jako maličkost, ovšem tyto malé doplňky mohou více než zdvojnásobit kalorie vašeho dezertu. Místo toho svůj moučník raději jen posypte kakaovým práškem, skořicí nebo mletým kokosem. Místo karamelové polevy použijte tvarohovou, kterou ochuťte citrusovou kůrou nebo čerstvým ovocem.
Celozrnná mouka
Místo rafinované bílé mouky používejte celozrnnou mouku. Ačkoli nám nezbývá než souhlasit, že se nejedná o sladidlo, existuje pádný důvod, proč bílou mouku nahradit. Rafinovaná bílá mouka se totiž tráví opravdu rychle, což může zhoršit hladinu cukru v krvi. Použijte proto raději celozrnnou mouku, díky níž může vaše tělo pomaleji absorbovat všechny formy obsažených sacharidů.
Zdroj: bbcgoodfood.com,