Tipy a triky

Plán na víkend pro organizovanější kuchyň: Projděte zásoby jídla, protřiďte dózy na potraviny a udělejte si místo na lince

Pořádek dělá nejen přátelé, ale i příjemnější atmosféru v domácnosti

autor

Jitka Wolfová

02. dubna 2022

 
FOTO / Unsplash
Každý to známe. Začínáme s perfektně organizovanou kuchyní, ale postupem času ji zaneseme neuvěřitelným nepořádkem, který se po čase nahromadí téměř v každé domácnosti. A možná právě teď je čas se s nepořádkem vypořádat. Nejen, že vám uspořádaná kuchyň ušetří čas při vaření, ale může vám také pomoci, abyste se celkově cítili lépe organizovaní, což může prospět i vašemu duševnímu zdraví a snížit riziko depresí.
Reklama

Nepořádek a neuspořádanost v domácnosti na nás má mnohem větší vliv, než si možná myslíme. Nejde jen o to, že neuspořádaná kuchyň je nepřehledná a působí nevzhledně. Jde i o to, že jakmile naše domácnost postrádá určitý řád, cítíme se i my méně organizovaní a dělá nám problém si uspořádat myšlenky. Přitom uklidit si v kuchyni není podle allrecipes.com nic těžkého. Pusťte se s námi do generálního úklidu už tento víkend, což vám pomůže udržet vaši kuchyni pod kontrolou klidně po zbytek roku.

V organizované kuchyni se vaří lépe

1. Udělejte inventuru zásob

Jak se jídlo ve spíži, lednici a mrazáku postupem času hromadí, některé balíčky a mističky se vytlačí z dohledu a je snadné zapomenout, co vůbec máte uloženo. Využijte tedy tento víkend a projděte si své jídlo, koření a další uložené potraviny. Potraviny, kterým již prošla doba trvanlivosti, nebo jsou napadené moly a jinými škůdci, nekompromisně vyhoďte. Když už budete jídlo třídit, všímejte si také všeho, čeho máte více. Stejné potraviny (jako dva otevřené pytlíky čočky, rýže nebo těstovin) můžete sesypat do vzduchotěsných nádob a uložit zpět. Toto řešení vám pomůže udělat si přehled o tom, kolik čeho máte, a navíc získáte i spoustu místa.

2. Zbavte se věcí, které nepoužíváte

Malé spotřebiče a vychytávky dokážou pozvolna zahltit vaše skříňky a zásuvky, takže stojí za to přehodnotit, které z nich skutečně přidávají hodnotu vaší kuchyni. Pokud je některý přístroj či pomůcka rozbitá, je čas se jich zbavit. Máte-li dva stejné kuchyňské nástroje, nebo jakékoli nástroje, které jste rok nebo déle nepoužili, zvažte jejich prodej nebo darování.

3. Proberte dózy a krabičky

Každý má doma nepřeberné množství potravinových dóz, krabiček, mističek a umytých obalů od velkých jogurtů, marmelád a dalších nádob, které mohou posloužit pro uchovávání potravin. Projděte proto kus po kusu a zbavte se všech prasklých, zkroucených či jinak poškozených dóz a také vyhoďte všechny krabičky, které buď nemají víčka, nebo jste naopak nalezli pouze víčka.

4. Udělejte si místo na lince

Uložení malých spotřebičů, nádobí a různých dóz na potraviny na pracovní desce vám sice umožní snadný přístup, ovšem za nějaký čas zjistíte, že už vám nezbývá žádná pracovní plocha a kuchyň vypadá chaoticky a neuspořádaně. Proberte proto každou věc, která leží  na vaší lince a zvažte, jestli je tam opravdu potřeba. Jestli ji používáte méně než jednou týdně, najděte jí místo ve skříňce nebo ji uložte jinam, kde máte volné místo. 

5. Zjistěte, co vám chybí

V tomto okamžiku jste pravděpodobně protřídili většinu své kuchyně. A teď, když už víte, co chcete ve vaší kuchyni nechat a co ne, můžete se rozhodnout, zda by vám prospěly například nové skladovací kontejnery a další organizéry. Zmínili jsme například používání vzduchotěsných nádob ve spíži pro skladování suchých potravin.

Pokud se vám nedaří mít ve sbírce koření pořádek, zvažte kořenky a stojan na kořenky. Pro snadný přístup k pánvím, špachtlím, lžícím či nožům zvažte držák či namontovaný stojan. Pro více místa na policích je k dispozici pojízdný vozík. Na konci dnešního dne byste měli znát potřeby své kuchyně lépe než kdokoli jiný. Využijte svůj prostor způsobem, který vám dává smysl.

Další zajímavé články