Tipy a triky

Domácí kompostování je vhodné do malého i velkého bytu. A už jste slyšeli o kompostovém "čaji"?

Šetřete přírodu a přestaňte plýtvat. Zbytky z kuchyně mohou ještě posloužit

autor

Anna Janoušková

04. dubna 2022

 
FOTO / Depositphotos
Kompostování je skvělý způsob, jak recyklovat zbytky z vaší kuchyně a zároveň obohatit půdu na vaší zahradě nebo v květináčích u pokojových rostlin. I když to může znít složitě, kompostování je velmi jednoduché a může se snadno stát i zábavným koníčkem, který má smysl. A nezáleží na tom, jestli máte malý byt, nebo velký dům.
Reklama

Existuje několik pádných důvodů, proč začít s kompostováním i u vás doma. Prvním z nich je, že snížíte množství odpadu. Kompostování vám totiž umožňuje recyklovat kuchyňské zbytky namísto jejich vyhazování, což snižuje plýtvání potravinami a pomáhá minimalizovat váš dopad na životní prostředí. Vzniklý kompost pak můžete použít jak na zahradě, tak v truhlíkách nebo u pokojových rostlin. Navíc na rozdíl od mnoha syntetických hnojiv neobsahuje kompost škodlivé chemikálie a přidává do půdy organický materiál.

Kompostovat můžete i v lednici

Co lze kompostovat

Kompostovat můžete mnoho organických materiálů, a to včetně zbytků potravin. Kromě toho však můžete do vašeho domácího kompostu zahrnout i: slupky a zbytky ovoce a zeleniny, nahnilé ovoce a zeleninu, odřezky pokojových rostlin, kávovou sedlinu a papírové filtry, čajové sáčky, vaječné skořápky, ořechové skořápky, ubrousky, papírové ručníky a nepoužitý toaletní papír, listy či květiny.

Co nekompostovat

Ne všechny věci z vaší kuchyně by však měly být kompostovány. Některé položky mohou ve skutečnosti přitahovat škůdce, zatímco jiné obsahují škodlivé sloučeniny. Zde je několik položek, kterým byste se měli při kompostování vyhnout: odpad z domácích zvířat, jako jsou výkaly nebo stelivo, kosti a zbytky masa, mléčné výrobky, vlašské ořechy, dřevěné uhlí, olej a jiné tuky, kávové kapsle, pečivo, napadené rostliny.

Jak začít s domácím kompostováním

1. Určete místo a nádobu

Prvním krokem ke kompostování je určit, kde chcete kompostovací zásobník mít. Zkuste vybrat venkovní místo s částečným stínem (nejlépe balkon). Je také důležité vybrat oblast, která je snadno dostupná, ale z dosahu zvířat, a to včetně domácích mazlíčků. Váš zásobník by měl být alespoň 90 cm široký i vysoký, což je velikost zvládnutelná pro většinu zahradníků a zajišťuje udržení tepla, které vzniká během kompostovacího procesu, protože bakterie rozkládají organické materiály. Případně můžete použít kompostovací mísu, což je nádoba navržená tak, aby usnadnila otáčení a míchání vašich kompostovacích materiálů.

2. Začněte přidávat obsah

Jakmile si vyberete místo pro kompostovací nádobu, jste připraveni začít přidávat obsah. Obecně se doporučuje střídat zelené a hnědé materiály ve vrstvách. Termín „zelené materiály“ se vztahuje na položky, jako jsou potraviny a zbytky z kuchyně, zatímco „hnědé materiály“ zahrnují položky bohaté na uhlík, jako jsou větve, papír, sláma a dřevěné štěpky. Přestože vrstvení není vyžadováno, pomáhá zajistit, že udržujete správnou rovnováhu materiálů pro optimalizaci procesu rozkladu.

3. Kompost pravidelně provzdušňujte

Kompost byste měli pravidelně provzdušňovat, abyste zajistili efektivní kompostování. K tomu použijte lopatku, která pomůže rovnoměrně distribuovat vzduch a vlhkost. Jak často musíte kompost "obracet", závisí na mnoha faktorech, včetně velikosti nádoby, množství vlhkosti a poměru hnědého a zeleného materiálu. Obecně platí, že byste měli provzdušňovat kompost zhruba každých 7 dní. Jak váš kompost začne zrát, nebude potřeba ho promíchávat už tak často.

4. Jak využít vzniklou hlínu

Může trvat několik týdnů až rok, než se vaše materiály úplně rozloží. Závisí to na řadě faktorů, jako je velikost vaší nádoby, typ použitých materiálů, úroveň vlhkosti a klima. Pravidelné otáčení kompostu, udržování vlhkosti a drcení úlomků na menší kousky může proces urychlit. Když je kompost připraven k použití, měl by vypadat podobně jako půda. Měl by mít také bohatou zemitou vůni a neměl by obsahovat žádné velké kusy. Kompost můžete použít tak, že ho smícháte se zeminou z květináče, posypete jím povrch zahrady nebo jím nahradíte mulč.

Kompostový "čaj"

Můžete si také uvařit svůj vlastní kompostový čaj, a to namáčením malého množství kompostu ve vodě po dobu 24–48 hodin. Poté směs přeceďte a nastříkejte k pokojkovým květinám, abyste dodali prospěšné živiny a podpořili růst vašich rostlin.

Tip: A pokud nemáte dvorek ani přístup k venkovnímu prostoru, můžete i tak zkusit kompostování doma. Ve skutečnosti je k dispozici spousta kompostovacích nádob vhodných pro byt, které můžete použít k vytvoření mini vnitřní kompostovací hromady pod dřezem nebo klidně v lednici.

Zdroj: healthline.com, learn.eartheasy.com.

Další zajímavé články