Tipy a triky

Chcete-li opravdu efektivně uklízet, nastavte si denně časovač na pár minut a zaměřte se na konkrétní úkoly

Minutka není jen pro kontrolu, jak dlouho se vaří špagety

autor

Jitka Wolfová

30. dubna 2022

 
FOTO / Depositphotos
Množství lidí, které uklízení vyloženě baví, by se dalo spočítat na prstech jedné ruky. Ke každodenním pracím, mezi které patří zametání (případně luxování), vytírání, utírání prachu, mytí nádobí, vynášení koše, skládání prádla a podobně, se pravidelně přidávají další a další úkoly, které se začnou hromadit a najednou zjistíte, že nevíte, kde začít, aby vaše domácnost byla opět uklizená a uspořádaná.
Reklama

Největším problémem je nedostatečná koncentrace na daný úkol a touha zvládnout všechno najednou. Samozřejmě nejlépe v jeden den. Pokud to nejde, dostáváme se do nepříjemných psychických stavů a vlastně nevíme, kde začít, protože ať uděláme cokoliv, nikdy toho neuděláme tolik, kolik bychom chtěli. Jen si to představte: například jdete pro prádlo do pračky, která právě doprala. Váš úkol je jednoduchý - pověsit prádlo.

Neumíte se soustředit

Jenže cestou kopnete do psí misky a rozlijete vodu, všimnete si, že dítě rozlilo nočník, seberete ze země ponožky vašeho manžela a sklenici, kterou jste nechala v ložnici u postele. Takže utřete rozlitou vodu, vylijete a umyjete nočník, vytřete pod ním podlahu, uklidíte manželovy ponožky do koše na prádlo a odnesete sklenici do myčky. V kuchyni si ale všimnete, že děti pokreslily stůl, že vycákla voda z hrnce na brambory a navíc vlétla do kuchyně vosa. Opět vše dáte do pořádku, ale pračka je pořád plná mokrého prádla, a to už tři čtvrtě hodiny. Závěr: úkol jste nesplnili. Proč? Protože jste se na něj nesoustředili.

Podobně může váš úklid ale dopadnout i ve chvíli, kdy děti nemáte. Úklid kuchyně se v důsledku nesoustředěnosti a pocitu nekonečného množství času může změnit ve svačinu, vytírání koupelny se změní v reorganizaci ložního prádla a úklid botníku v módní přehlídku. A takto bychom mohli pokračovat do nekonečna. Je vám to povědomé? A představte si, že byste mohli být s úklidem hotovi klidně během čtvrt hodiny. Stačí jedna jediná obyčejná věc: nastavit si minutku.

Nastavte si časovač

Je to tak jednoduché a přitom důležité. Myšlenkou je, že si vytvoříte konkrétní množství času, který chcete úkolu věnovat, což vám pomůže udržet pozornost. Když například budete chtít vytřídit zimní oblečení, nastavte si časovač na deset minut a uvidíte, jak vám půjde práce pěkně od ruky. Možná to dokonce stihnete i rychleji, protože se budete snažit vyhrát sami nad sebou a stihnout časový limit. To by v tom byl čert, abyste se pekelně nesoustředili právě na daný úkol.

Samozřejmě to nemůže fungovat tak, že si dáte za úkol uklidit celý byt, nastavíte si časovač na čtvrt hodiny a budete čekat, že během tak krátké chvíle opravdu vše stihnete. Je potřeba si stanovit dosažitelné cíle a za každý splněný úkol se odměnit. Byť jen pochvalou do zrcadla. Pocit uznání je pro každého velice důležitý. A kdo jiný vám dokáže dát lepší pochvalu než právě vy sami.

Rozdělte si povinnosti s partnerem

Mnohem lepší, než nechávat úklid na víkend nebo speciální příležitosti, jako jsou Vánoce, svátky, návštěvy a podobně, je rozdělit si úklid do dvou každodenních úklidových desetiminutovek. Místo toho, abyste věnovali úklidu hodiny a snažili se vše stihnout, vyčleňte si ráno i večer deset minut na malý úklid, v rámci kterého si stanovte jasné cíle. Když do úklidu zapojíte i partnera, v součtu strávíte denně téměř tři čtvrtě hodiny úklidem, což se na vaší domácnosti příjemně projeví. Budete mít navíc příjemný pocit, že vše zvládáte a navíc vás to časem začne i bavit, když uvidíte, že za pár minut denně máte byt jako z katalogu.

Zdroj: allrecipes.com, attemptsatdomestication.com.

Další zajímavé články