Tipy a triky

Krásné plné obočí lze získat zpět i přesto, že jste ho léta trhaly do čárky. Dopřejte mu čas a vyhoďte vosk a širokou pinzetu

Dnes už o úzké obočí nikdo nestojí

autor

Tereza Hromádková

08. května 2022

 
FOTO / Unsplash
Možná jste to při posledním trhání obočí trochu přehnali, nebo jste se narodili v devadesátých letech a vaše obočí teď vypadá nechtěně tak trochu retro. Pokud jste vytrhali trochu více chloupků, než jste původně zamýšleli, není třeba propadat panice. Je tu pro vás jistá naděje, že vaše krásné plné obočí získáte zpět.
Reklama

I když to závisí na mnoha faktorech, a to včetně pinzety, kterou používáte, jak často si obočí trháte a jak traumatické to pro vaše chloupky je, s tenkým obočím nemusíte zůstat navždy. Když jim dáte nějaký čas, většinou za určitou dobu opět dorostou. A pokud ne, existují i další metody, jak růst chloupků v oblasti obočí podpořit.

Vraťte svému obočí hustotu a sílu, kterou jste mu v devadesátkách sebrali

Vzhledem k tomu, že je kůže kolem obočí tenká a jemná, je velmi snadno traumatizována. Pokud tedy každý den prohlížíte své obočí pod zvětšovacím zrcátkem a hledáte další a další drobné chloupky, dejte si chvíli pauzu a nechte kůži v oblasti obočí odpočinout.

Za jak dlouho obočí doroste zpět?

Za jak dlouho vám doroste vaše husté obočí zpět, záleží na několika faktorech.

Jak často si trháte obočí: Vytrháváte si obočí jednou za několik týdnů, nebo si ho trháte každý den? Pokud si každý den vytrháváte chloupky z obočí, škodíte si, a dokonce si možná způsobujete i drobné jizvy, které sice nevidíte, ale chloupky vám v nich už nevyrostou.

Váš věk: Jak husté chloupky v oblasti obočí máte, souvisí do jisté míry rovněž s vaším věkem. Jak totiž stárneme, ztrácíme určité množství nejen vlasů, ale také chloupků, a to nejen v oblasti obočí.

Zdravotní stav: Vaši kůži, vlasy, ale i chloupky v oblasti obočí ovlivňuje rovněž například funkce štítné žlázy a v určité situaci může váš zdravotní stav vést až k řídnutí obočí. Anémie, ale i nedostatek železa, vitaminu D, biotinu nebo zinku mohou rovněž zpomalit (nebo dokonce zastavit) růst vlasů či chloupků.

Jak vrátit obočí zpět jeho hustotu

1. Netrhejte každý den

Zacházejte se svým obočím jako se vztahem, který potřebuje nápravu: dopřejte mu prostor a čas, který potřebuje. Pokud jste ale vytrháváním obočí posedlí a každý den kontrolujete, zda nenarostl jeden nový chloupek, který je potřeba vytrhnout, vaše obočí nikdy nedostane šanci se plně zotavit. Dejte si proto klidně tři týdny oraz a až pak začněte obočí znovu formovat. Ale tentokrát už trochu jinak, než jste byli zvyklí.

2. Vyberte správnou pinzetu

Trhat si obočí pomocí ploché pinzety se širokým koncem, je jako sekat trávu na zahradě sekačkou a snažit se odstranit jedno stéblo trávy. Místo toho volte pinzetu se zahnutým koncem, se kterou hravě zvládnete tahat chloupky ve směru jejich růstu a dokážete být přesnější. Určitě se vyhněte voskování a vytrhávání pomocí nitě. Jedná se o drastické metody, které mají negativní vliv na pokožku kolem obočí.

3. Obočí trhejte až po sprchování

Pokožka bývá vláčnější, poddajnější a jemnější hned po sprše. Chloupky pak z obočí vyklouznou při trhání téměř bez námahy a bolesti. Soustřeďte se proto na vytrhávání chloupků až po vaší večerní hygieně. Ovšem určitě ne každý den.

4. Dávejte pozor na svůj jídelníček

Růst obočí může urychlit i konzumace dobře vyvážené stravy. Pokud se vám nedaří získávat potřebné živiny z potravin, zkuste zařadit příslušné doplňky stravy. Důležitý je především dostatek železa a omega-3 mastných kyselin. Vsaďte ale také na doplňky s obsahem biotinu, které mají na růst vlasů obecně skvělý vliv.

5. Vsaďte na sérum

Existují také séra, která garantují po pravidelné aplikaci zvýšení růstu vlasů a chloupků. Jejich hlavní nevýhodou je, že vám mohou začít růst i chloupky jinde na těle, kde o ně zrovna nemáte zájem, jako třeba na nohách, rukách či pod nosem a na tvářích.

Jak dlouho trvá, než obočí doroste?

Pokud jde o dorůstání obočí, klíčová je především trpělivost. Nemůžete čekat, že se vaše obočí vrátí do původního stavu už za týden nebo dva. Cyklus růstu chloupků u obočí trvá zhruba tři až čtyři měsíce, tudíž vyčkejte alespoň tuto dobu. Trpělivost růže přináší.

Zdroj: health.clevelandclinic.org, healthline.com.

Další zajímavé články