Tipy a triky

Dovolená pod stanem: Spacák dvakrát vymáchat a dokonale vyschnout. Sušička ho však nenávratně poškodí

Také už se nemůžete dočkat teplých letních nocí?

autor

Kateřina Korňová

02. června 2022

 
FOTO / Depositphotos
Pokud se chystáte v létě do kempu nebo do hor, kde si užijete spánek přímo pod širým nebem, určitě by vás nepotěšilo, kdyby byl váš spacák cítit minulou dovolenou, ohněm, anebo dokonce zatuchlinou ze skříně, kde odpočíval celou zimu. Pro praní spacáku platí určitá pravidla, která byste neměli opomíjet.
Reklama

Spací pytel patří mezi základní vybavení každého dobrodruha. Takže pokud se chystáte do kempu pod stan, do hor pod "širák", anebo budete v létě posílat své děti na tábor, měl by být spacák čistý. Jen si představte, kolikrát jste se do něj vloni zpotili, kolikrát jste ho polili a kolik písku a soli jste si v něm přivezli z dovolené u moře.

A pokud jste spacák nehodili po dovolené do skříně a byli jste důslední, jistě předpokládáte, že je spacák čistý a připravený na letošní sezónu. Možná. Ale doporučujeme to ještě překontrolovat, protože je docela dobře možné, že za zimu ve skříni zatuchnul. Možná proto, že jste ho nedostatečně vysušili, nebo prostě proto, že to se s nepoužívanými věcmi ve skříni stává. Poradíme vám, jak prát spacák jak ze syntetického materiálu, tak péřového.

Vždy, když perete něco nového, anebo se potřebujete ujistit, zkontrolujte štítek, na kterém je vše potřebné napsáno. A pokud štítek chybí, postupujte podle následujícího návodu, který je vhodný pro všechny spacáky.

Příliš časté praní škodí

Odborníci doporučují prát spacáky vyloženě jen v případě, že je to skutečně nutné. Jednou či dvakrát za sezónu to úplně stačí. Naopak časté praní spacáku ubírá na kvalitě a zkracuje jeho životnost. Dochází především ke ztrátě objemu a izolačních vlastností vláken. Pokud je spacák jen zatuchlý nebo je cítit po ohni či skříni, stačí ho vyvěsit na celý den na slunce a máte po problému. Rovněž drobné skvrny od jídla, smůly, písku či bláta nejsou důvodem, proč dávat spacák do pračky. Stačí je otřít vlhkým hadříkem nebo neagresivním čističem skvrn. Co ale dělat, když je spacák už přešpiněný? Praní vás nemine.

Praní v pračce

Jestliže vidíte, že spacák je už skutečně velmi zašpiněný především vašim potem a zapáchá, je na čase ho vyprat. Spací pytel by se měl prát na nižší teplotu (30 až 40 °C) a zároveň je potřeba nastavit nízké otáčky (nejlépe 600 otáček za minutu), aby nedošlo k poškození vláken. Takové nastavení mívá většinou program přikrývka/ duvet. Nezapomeňte však spacák před vložením do pračky po celé délce rozepnout.

Volba pracího prostředku

Spací pytle by se měly ideálně prát ve speciálním prášku na praní outdoorových věcí, ale pokud ho nemáte, vystačíte si i s klasickým pracím gelem. Na sypký prací prášek však raději zapomeňte. Nedokázali byste ho ze spacího pytle důkladně vymáchat, což rozhodně nesvědčí vaší pokožce, a navíc by se vám srážel ve švech a po čase by kvůli němu začal spacák více zapáchat. Na umělé vlákno obecně nikdy nepoužívejte ani aviváž, nebo prací gely, které v sobě již aviváž obsahují. Na spací pytle se nehodí dokonce ani impregnace. A i když zvolíte správný prací prostředek, může dojít ke katastrofě, když ho v touze po důkladném vyprání použijete moc. Přemíra pracího prášku se pak obtížně dostává ze spacáku ven, a to i při opakovaném máchání.

Lepší je prát v ruce

Ještě lepší pro životnost a správnou funkci spacáku je praní v ruce, respektive ve vaně. Také se může stát, že máte příliš velký spacák a příliš malou pračku, do které spací pytel zkrátka nenacpete a pak už vám opravdu nezbyde nic jiného. Napusťte si vanu teplou vodou (nikoliv horkou!) a rozpusťte v ní prací prostředek. Spací pytel rozepněte a vložte ho do vany. Jemným stlačením spacák ponořte na všech místech pod vodu a nechte ho klidně několik hodin máchat. I následné praní by mělo být velmi mírné. Nesnažte se nikde nic drhnout a těžký mokrý spacák zvedat do výšky. Opět jen opatrně stlačujte a pouštějte, jako když hnětete těsto. V opačném případě by mohlo hrozit poškození izolace či komor a nevratné zničení spacáku.

Vodu následně vypusťte a znovu napusťte čistou vodu. Spacák v ní lehce přesunujte ze jedné strany na druhou, jemně mačkejte a poté vodu vypusťte za současného mačkání spacáku. Opět - nezvedejte do výšky a neždímejte! Proces máchání ještě jednou zopakujte. Při posledním máchání z ležícího spacáku vymačkejte většinu vody a odneste ho na sušák. Bude to kapat, takže ho přenášejte v koši na prádlo nebo v plastové krabici bez děr.

Sušení na slunci

Máte-li možnost sušení na přímém slunci, je to ideální. Odneste ho na balkon, terasu či zahradu a rozepnutý ho položte na vodorovnou plochu - ideálně na rozkládací sušák, na kterém může schnout spacák rovnoměrně a z obou stran zároveň. Položit spacák například na trávu se nedoporučuje, protože je velmi mokrý, voda nemůže odkapávat a vlákna se mohou zapařit. Nedoporučuje se ani zavěsit sušák přes šňůru, protože by se tíhou mokrého spacáku mohla v místě zavěšení potrhat vlákna. Syntetický spacák schne v případě běžné pokojové teploty několik hodin, naopak péřový spacák může schnout i několik dní a je potřeba ho neustále obracet a natřepávat.

Sušička na prádlo

Perete-li spacák na poslední chvíli a potřebujete, aby uschnul opravdu rychle, můžete použít i sušičku na prádlo. Tento způsob sušení by se však měl používat pouze ve výjimečných situacích, kdy opravdu nemáte času na zbyt. Hrozí totiž nebezpečí poškození vnitřní struktury spacáku, což je celkem krutá daň, kterou zaplatíte za ušetření pár hodin. Když už musíte sušit spacák v sušičce, nastavte jen velmi nízkou teplotu a u péřových spacáku přidejte pár tenisáků či speciálních míčků do sušičky. I tak byste ale pak měli nechat spacák doschnout při pokojové teplotě.

Tipy, jak udržet spacák déle čistý

  • Nespěte přímo na trávě či zemi a vždy použijte alespoň plachtu, deku či karimatku.
  • Pořiďte si vložku do spacáku, která nasákne pot a zachytí vaši odumřelou kůži. Vyprat pak můžte jen ji.
  • Po každém přespání ve spacáku jej nechte důkladně vyvětrat a vyschnout.
  • Do spacáku ulehejte čistí v čistém oblečení.

Zdroj: Autorský článek, další zdroj: spacaky-stany-batohy.cz.

Další zajímavé články