Slepičí vejce obsahují velké množství vody, jejím největším zdrojem je bílek. Na složení sušiny se podílejí především bílkoviny a tuk. Bílkoviny jsou obsaženy hlavně v bílku a žloutku, kdežto tuky jsou soustředěny jenom ve žloutku. Obsah cukrů ve vejci je minimální. Denně si může dospělý člověk dopřát 2 - 3 vejce denně. Tedy jenom v případě, že jde o opravdu kvalitní vejce.
Čtěte kódy
Až půjdete příště do obchodu pro vejce, zaměřte se na kódy uvedené na skořápkách či obalu. První číslo na vajíčku informuje, z jakého je chovu. 1 znamená vejce od slepic chovaných ve volném výběhu, 2 vejce z halového chovu, 3 z klecového chovu, 0 je označení pro vejce z ekologického chovu. Dále na vejci spotřebitel najde kód země, ze které vejce pochází. Česká republika má „CZ“ , Polsko „PL" a Německo „DE". Zá kódem země pak následuje číslo, které identifikuje konkrétní chov. Pozor, tento kód se může lišit od toho na obalu, kde bývá často uvedena země, kde byla vejce balena a tříděna. Skutečný původ vajec je uvedný pouze na skořápce.
Na velikosti záleží
To, co dále bývá uvedeno na vejcích, je jejich velikost. Ta bývá označena písmeny stejně jako u oblečení, tedy S, M, L a XL. Velikost vajec vám vlastně napoví stáří slepice, která jej snesla. Ty nejmenší jsou tedy od nejmladších slepic a dle chovatelů bývají také nejkvalitnější, jelikož obsahují skutečně hodně živin. Proto jsou ideální pro přímou konzumaci. Na pečení si ponechejte raději ty větší.
Ideálně špičkou dolů
Aby vám vejce dlouho vydržela, je potřeba je správně skladovat. Ideální teplota by se měla pohybovat mezi 5 – 8 °C. To, co vejcím opravdu nedělá dobře, to jsou prudké změny teplot, při kterých dochází k možnosti tvorby plísní. Proto určitě nejsou vhodná dvířka lednice, kde však bohužel velmi často bývají umístěná. Částečně za to mohou samotní výrobci lednic, kteří ve dveřích vytvářejí pro vejce speciální přihrádky. Pokud budete vajíčka překládat z plata, myslete na to, že na tupé straně skořápky se nacházejí póry, kterými se dovnitř snadněji dostává kyslík. Pokud máte v plánu skladovat vejce delší dobu, zhruba po týdnu je otočte, aby se žloutek nedotýkal skořápky.
Čerstvá klesnou
To, jak vám vejce dlouho vydrží, vám hodně napoví datum minimální trvanlivosti uvedeného na obalu. Ale jestli chce mít opravdu jistotu, udělejte si doma jednoduchý pokus. Stačí vajíčko ponořit do vody. Pokud klesne, je dobré. Pokud plave, raději už jej nejezte. Vysvětlení je jednoduché. Čím je vejce starší, tím je bílek nižší a řidší.
Co s vařenými
Po Velikonocích se ve většině domácností nakupí vařená barvená vejce. Hospodyňky si pak často lámou hlavu nad tím, jak je rychle zpracovat a sníst. Nicméně nemusíte opravdu každý den nutně konzumovat vejce. Ta vařená vydrží v lednici i týden. A to už je docela dlouhá doba na to, abyste je stihli všechna sníst. Ale pokud si kupujete v obchodě tzv. šelakovaná vejce, ta vám vydrží ještě mnohem déle. Je to díky speciální pryskyřici, která se na vejce nanáší, aby se zamezilo přístupu vzduchu přes skořápku.