Tipy a triky

Zalijte zahradu pivem a láhve rozmístěte kolem. Postarají se o rostliny, když budete na dovolené

Pivo umí v zahradě mocná kouzla

autor

Jitka Wolfová

16. srpna 2022

 
FOTO / Pexels/ Unsplash
Češi jsou největšími pivaři na světě, o tom není pochyb. Stejně jako my má však pivo ráda i naše zahrada. A to beze zbytku. Pivní láhve dokonce zachrání naši úrodu před spálením od slunce a uschnutím z nedostatku vláhy. Pojďte se podívat, co všechno pivo na naší zahradě dokáže.
Reklama

Pivo obsahuje vysoké množství prospěšných bakterií v podobě kvasinek, ale i vápníku, draslíku, hořčíku a fosforu. Tedy látek, které naše zahrada s chutí pojme do poslední kapičky. Pokud se tedy po minulé zahradní párty potýkáte s určitým množstvím nedopitého piva, které byste jinak vylili do dřezu nebo do toaletní mísy, slijte raději všechny zbytky do kyblíku a vezměte je na zahradu. A víte co? Láhve také!

Pivo dělá hezká těla? Ne, zahrady

Začněme tím, že je pivo skvělou tekutinou do našich kompostů, a to zrovna tak jako víno. Pokud jste tedy někdy přemýšleli nad tím, čím vylepšit kvalitu vašeho kompostu, pivo je jednoznačně tou správnou volbou. Ovšem přidáváme ho pouze s mírou - stejně jako pijeme. Obsažené kvasinky, dusík a čpavek skvěle urychlují proces kompostování, a navíc obsažená vlhkost přiláká do kompostu i žížaly.

Použijte pivní láhve pro zálivku

Nevíte o nikom, kdo by se postaral o vaše rostliny v době vaší dovolené? Máme pro vás řešení. Pivní láhve to totiž zvládnou za vás. Schovávejte je a až se budete chystat na víkend na chalupu, připravte si tento jednoduchý automatický zavlažovací systém pro květináče. Zatlačte láhev hrdlem dolů do hlíny a poté ji vysuňte ven. Naplňte ji vodou, opatrně otočte a umístěte zpět do květináče. Jakmile v květináči nebude dostatečná vláha, voda se automaticky uvolní a půdu opět zavlaží. Stejně tak můžete láhve použít i pro zahradní rostliny, ale skutečně jen na omezenou dobu.

Pohnojí i náročné rostliny

Nechce se vám používat komerční chemická hnojiva? Tak hledáte vhodné alternativy? Skvěle fungují tekuté slepičince, epsomská sůl, zálivka z vloček i banánové slupky. Další hnojivo, za které nedáte ani korunu navíc, je také pivo. Zbyde vám vždy trochu na dně láhve? Ideální. Buď zbylé pivo slijte do hrníčku a až se naplní, přilijte ho přímo ke stonku rostlin, jako jsou rajčata, brambory a další hladové rostliny z vaší zahrady. Zbytek z láhve ale můžete rovnou nalít ke stonkům a vaše rajčata pak budou plodit mnohem více.

Pohnojte celý trávník

Vidíte-li na vašem trávníku, že už nevypadá tak dobře, jako na začátku sezóny a doslova volá o vaši pomoc, není nic jednoduššího, než jeho prosbu vyslyšet. A právě pivo je skvělou alternativou ke komerčním hnojivům. Přitahuje však slimáky, proto je potřeba ho dobře naředit. Pak už jen trávník pokropte zahradním postřikovačem či jinak rozprostřete po celé ploše zahrady.

Zbavte se slimáků, much a vos

Slimáci se v tuto chvíli právě množí a když jim v tom nezabráníte, čeká vás na jaře invaze. Připravit jim proto můžete pasti, kterým neodolají. Zakopejte do země kyblík, nalijte do něj pět centimetrů piva (či zbytků) a nechte slimáky, ať si užijí svou poslední koupel. Pivo ale funguje dobře i na octomilky či vosy. Vytvořit jim můžete past z PET láhve. Odřízněte vršek láhve a vložte jej do spodní poloviny láhve. Slepte lepicí páskou a naplňte pivem do poloviny. Vosy i mušky do láhve vletí, ale jelikož se už nedokážou dostat ven, utopí se.

Přilákejte včely a motýly

Do zahrady však můžete hmyz i přilákat. A to ten užitečný, mezi který patří především včely, čmeláci a motýli. A čím více užitečného hmyzu v zahradě, tím více kvetoucích rostlin a plodících stromů a keřů. Motýli milují svačinku v podobě kaše z přezrálých banánů a piva. Pivo ale milují i včely. Pokud jim ho však nalijete do sklenice, utopí se. Vezměte proto mělký talíř, do kterého umístěte kamínky a na dno nalijte trochu piva. Vršky oblázků však nechte suché, aby mohly včely bezpečně přistát.

Zdroj: Autorský článek, další zdroje: simpleathome.com, balconygardenweb.com.

Další zajímavé články