Mikrovlnnou troubu má doma skoro každý a občas je více než užitečná. Ale víte, že ji můžeme využít i jinak, než jen k ohřevu jídla? Zkuste fígle s mikrovlnkou, které vám ušetří čas i peníze.
Využijte citron na maximum
Jistě se vám mnohokrát stalo, že jste potřebovali z citronu vymačkat šťávu, ale byl již příliš vysušený. Máme pro vás překvapivě jednoduché řešení, jak z vysušených citrusů vymačkat ještě zbytek potřebné šťávy. Jak tedy docílit, abychom citrónu navrátili šťavnatost, případně z něj vytlačili co nejvíce šťávy?
Odpovědí je teplo. Než citron rozkrojíte, několikrát s ním dlaní přitisknutou na povrch citronu přejděte po tvrdém povrchu, například kuchyňské lince nebo krájecí desce. Již po tomto jednoduchém kroku vymačkáte daleko více šťávy, než předtím.
A nyní přichází další trik. Citron vložte do mikrovlnné trouby na 15-20 sekund. Zahřátím dosáhnete změkčení jeho vnitřku, což vám umožní získat co nejvíce šťávy. Pokud vypadá citron napohled bídně, klidně ho nechte v mikrovlnce o 5 sekund déle.
Garantujeme vám, že z něj takto dostanete maximum šťávy. Jen ho nezapomeňte nechat alespoň minutu vychladnout. Vysušený citrón už odteď nebude váš problém. Stejný trik můžete samozřejmě použít i na jiné citrusy.
Oloupaný česnek bez námahy
Napadlo by vás někdy vložit do mikrovlnky česnek? Pokud jej chcete snadno zbavit slupky, tak mikrovlnka je jedním z řešení, jak to udělat bez velké námahy. Pokud potřebujete očistit větší množství česneku, tak vám mikrovlnka ušetří spoustu práce a času. Stačí, když česnek vložíte do mikrovlnky na 20 sekund. Slupka ze stroužků česneku "sleze" mnohem snadněji a někdy i zcela sama.
Cibule bez štiplavého zápachu
Kromě česneku můžete zkusit vložit do mikrovlnky i cibuli. I v tomto případě ušetříte čas a navíc se zbavíte nepříjemného štiplavého zápachu a slzení při krájení cibule. Z cibule nejprve odřízněte její konce a vložte ji do mikrovlnky po dobu 30 sekund. Následně ji oloupejte a pusťte se do jejího krájení. Cibule už nebude tak agresivní, protože její ohřev způsobí rozpad enzymů, které uvolňují sirné plyny způsobující dráždění slzných kanálků.
Rajčata bez slupky raz dva
Potřebujete-li čerstvá rajčat zbavit slupek, pak i zde pomůže mikrovlnka. Slupku rajčat nařízněte do kříže, plody propíchněte a vložte dovnitř trouby, zahřívejte 30 sekund na nejvyšší výkon. Pak troubu vypněte a nechte rajčata ještě dvě minuty dojít. Po vyjmutí jejich slupku lehce stáhnete nožem.
Další triky
Do mikrovlnky také můžete vložit změklé bramborové lupínky, které opět získají svou křupavost nebo také starší chléb a ztvrdlé housky. Během chvilky jim dodáte znovu čerstvost. Namočte papírovou utěrku a dobře jí vyždímejte, překryjte jí pečivo a vložte do mikrovlnné trouby. Zapněte troubu a nechte ji běžet 15 až 20 sekund nastavenou na plný výkon.