Pojďme se podívat na zásady skladování česneku, tak abychom co nejvíce prodloužili jeho čerstvost.
Vše začíná výběrem
Prodloužení životnosti česneku začíná už přímo v obchodě nebo na trhu, když si ho vkládáte do košíku. Vybírejte pečlivě a vyhněte se kupování měkkých paliček nebo česneku, který je zahnědlý. Nepoškozený sněhobílý česnek vydrží přece jen déle.
Předtím, než česnek někam uskladníte, důkladně si jej prohlédněte. Vyberte z něj pouze palice, které jsou pevné, bílé a na první pohled zdravé. Česnek se skvrnami raději hned zpracujte, protože by vám delší dobu uchovaný stejně nevydržel.
Základní pravidla skladování
Česneku se nejlépe daří v síťových obalech a v teplotě od 15 do 18 stupňů, takže nejlépe ve spíži. Vlhkost vzduchu česneku vyhovuje přiměřená - nemá rád přílišné sucho ani vlhko.
Pozor na skladování v chladničce
Česnek můžete klidně skladovat i v ledničce ve speciální zásuvce na zeleninu. Mějte však na paměti jednu zásadní věc, na kterou mnohé hospodyňky zapomínají nebo o ní nevědí. Když jednou česnek vyndáte z chladničky a necháte ho na vzduchu mimo ni, spotřebujte jej celý. Po vyjmutí z chladničky se totiž zkazí rychlostí blesku a nepomůže ani pokud jej po nějaké době vložíte do chladničky zpět.
Jak skladovat česnek v mrazničce
Možná se to někomu bude zdát divné, ale skladování česneku v mrazničce zaručí jeho trvanlivost na několik měsíců. Někteří lidé tento způsob nemají v oblibě, ale to neznamená, že to není dobrý způsob skladování. I když pravda je, že zamrazení česneku bychom měli nechat jako poslední možnost. Po rozmrazení je sice bez problémů použitelný, ale není už tak chutný, jako čerstvý.
Jak na to?
Česnek si s troškou vody pomixujte tak, aby byla směs hladká. Směs rozetřete tence na potravinovou fólii, překryjte ji další fólií a dejte zamrazit. Když je česnekový plát zmrzlý, rozdělte ho na menší kousky a skladujte v igelitovém sáčku nebo v uzavřené nádobě v mrazničce.
Nejlepší je česnek usušit
Dlouhodobé skladování česneku vyžaduje pořádné vysušení. Jedině tak si česnek uchová výraznou chuť a aroma. Nejdříve najděte suché, stinné a dostatečně vzdušné místo. Česnek buďto rozprostřete jeden vedle druhého, nebo jej můžete svázat do svazků a zavěsit. Nikdy jej nesušte na přímém slunci, mohlo by dojít k přesušení a česnek by ztratil své aroma. Před sušením není třeba česnek očistit.
Udělejte si z česneků cop
Cop z česneků je poměrně běžný způsob úschovy. Předtím, než začněte z česneků cop plést, ustřihněte na něm všechny kořínky a palice velmi šetrně vyčistěte kartáčkem. Svazek rozdělte na tři díly a překládejte je přes sebe jako byste pletli cop. Česnek pověste někam, kde je sucho a teplota se tam pohybuje okolo třinácti až osmnácti stupňů Celsia. Tento způsob skladování česneku vám nezabere moc místa a efekt je zaručen.