Konzervované kokosové mléko je nedílnou součástí zejména asijské kuchyně. Je zdrojem živin, včetně tuků, vlákniny, železa, manganu a dalších minerálů i vitamínů. A můžeme ho využít mnoha způsoby.
Do moučníků, dezertů i zákusků
Kokosové mléko v konzervě je v prvé řadě vhodnou ingrediencí do různých moučníků či pečených i nepečených dezertů. Jeho kokosové aroma ho předurčuje k použití při přípravě rozličných sladkých pamlsků.
Připravit se dá například panna cotta z kokosového mléka či chutné muffiny. Kokosové mléko je možné přidat do palačinek, sladkých nádivek nebo klasické bublaniny. V receptech jím zpravidla můžete nahradit klasické kravské mléko v poměru 1: 1.
Pozor, kokosové mléko v plechovce je výrazně hustší. V případě potřeby je proto možné přidat i trošku vody, aby mléko získalo řidší konzistenci. Pečeným i nepečený dobrotám dodá krémovější konzistenci a hlavně úžasné aroma.
Omáčky a polévky
Konzervované kokosové mléko se nemusí používat pouze ve sladkých pokrmech. Jedinečnou chuť dodá i omáčkám či polévkám, které získají lahodnou krémovou konzistenci. V podstatě jím může v receptech nahradit smetanu. Kokosové mléko v plechovce můžete přidat prakticky do jakékoliv omáčky, pokud ji chcete mít krásně krémovou a zjemněnou. Záleží jen na vaší chuti.
Neváhejte po něm sáhnout, když budete doma připravovat pokrmy v asijském stylu, zejména různé thajské či indické speciality. Hodí se do omáček s kuřecím masem, luštěnin i do plodů moře. Stejně to platí i pro polévky. Skvěle se hodí do krémové dýňové, zázvorové, mrkvové i rajčatové polévky.
Jedinečné smoothies
Kokosové mléko z konzervy můžete využít při i přípravě nápojů. Je typickou ingrediencí při přípravě alkoholického drinku zvaného Piña colada, který kombinuje chuť kokosu s osvěžující chutí ananasu. Najde si své místo i v nealkoholických nápojích.
Přidat ho můžete například do smoothie nápoje. Zkuste kombinaci kokosového mléka, ananasu a manga. Pokud je nápoj hustý, přidejte trochu vody. S kombinací chutí neváhejte experimentovat. Kokosové mléko ozvláštní různé ovocné smoothie nápoje, nebo čokoládový milkshake. Podobně ho můžete v malém množství přidat do horké domácí čokolády či kurkumového latté.
Dejte známým pokrmům jinou chuť
Je mnoho dalších pokrmů, do kterých můžete v malém množství přidávat konzervované kokosové mléko. Pokud vám například zůstane v chladničce načatá plechovka kokosového mléka, neváhejte ho namísto klasického mléka či smetany použít do špenátu. Podobně můžete postupovat i při přípravě bramborové kaše nebo ho lze přimíchat do rýže. Konzervované kokosové mléko přidejte do ovesné či jáhlové kaše nebo chia pudinku.
Něco pro vlasy a tělo
Kokosové mléko v konzervě nemá uplatnění jen v kuchyni. Jestliže při vaření nespotřebujete celou plechovku a nevíte co se zbytkem, přidejte ho například do koupele. Kokosové mléko má skvělé hydratační vlastnosti a je zdrojem mnoha živin.
Můžete jej použít jako ingredienci při přípravě domácích zábalů na vlasy. Kombinujte ho například s banánem či avokádem. Vlasy budou jemné a lesklé. Uplatnění najde také v domácích pleťových maskách, jakož i při výrobě jiné domácí kosmetiky.