Tipy a triky

Jak využít kokosové mléko v plechovce. Jedinečné triky, které musíte znát

Kokosové mléko z konzervy se dá využít mnohým způsobem

autor

Erika Tomanová

17. ledna 2021

 
FOTO / Depositphotos
Používáte doma kokosové mléko v plechovce? Nebo byste s ním rádi podnikli pár experimentů, ale nevíte, jak na to? Případně jste do nějakého receptu použili část plechovky kokosového mléka a teď nevíte, co se zbytkem? Máme pro vás skvělé tipy.
Reklama

Konzervované kokosové mléko je nedílnou součástí zejména asijské kuchyně. Je zdrojem živin, včetně tuků, vlákniny, železa, manganu a dalších minerálů i vitamínů. A můžeme ho využít mnoha způsoby.  

Do moučníků, dezertů i zákusků

Kokosové mléko v konzervě je v prvé řadě vhodnou ingrediencí do různých moučníků či pečených i nepečených dezertů. Jeho kokosové aroma ho předurčuje k použití při přípravě rozličných sladkých pamlsků.

Kokosové mléko v plechovce má řadu využití

Připravit se dá například panna cotta z kokosového mléka či chutné muffiny. Kokosové mléko je možné přidat do palačinek, sladkých nádivek nebo klasické bublaniny. V receptech jím zpravidla můžete nahradit klasické kravské mléko v poměru 1: 1.

Pozor, kokosové mléko v plechovce je výrazně hustší. V případě potřeby je proto možné přidat i trošku vody, aby mléko získalo řidší konzistenci. Pečeným i nepečený dobrotám dodá krémovější konzistenci a hlavně úžasné aroma. 

Omáčky a polévky

Konzervované kokosové mléko se nemusí používat pouze ve sladkých pokrmech. Jedinečnou chuť dodá i omáčkám či polévkám, které získají lahodnou krémovou konzistenci. V podstatě jím může v receptech nahradit smetanu.  Kokosové mléko v plechovce můžete přidat prakticky do jakékoliv omáčky, pokud ji chcete mít krásně krémovou a zjemněnou. Záleží jen na vaší chuti.

Neváhejte po něm sáhnout, když budete doma připravovat pokrmy v asijském stylu, zejména různé thajské či indické speciality. Hodí se do omáček s kuřecím masem, luštěnin i do plodů moře. Stejně to platí i pro polévky. Skvěle se hodí do krémové dýňové, zázvorové, mrkvové i rajčatové polévky.

Jedinečné smoothies

Kokosové mléko z konzervy můžete využít při i přípravě nápojů. Je typickou ingrediencí při přípravě alkoholického drinku zvaného Piña colada, který kombinuje chuť kokosu s osvěžující chutí ananasu. Najde si své místo i v nealkoholických nápojích.

Přidat ho můžete například do smoothie nápoje. Zkuste kombinaci kokosového mléka, ananasu a manga. Pokud je nápoj hustý, přidejte trochu vody. S kombinací chutí neváhejte experimentovat. Kokosové mléko ozvláštní různé ovocné smoothie nápoje, nebo čokoládový milkshake. Podobně ho můžete v malém množství přidat do horké domácí čokolády či kurkumového latté.

Dejte známým pokrmům jinou chuť

Je mnoho dalších pokrmů, do kterých můžete v malém množství přidávat konzervované kokosové mléko. Pokud vám například zůstane v chladničce načatá plechovka kokosového mléka, neváhejte ho namísto klasického mléka či smetany použít do špenátu. Podobně můžete postupovat i při přípravě bramborové kaše nebo ho lze přimíchat do rýže. Konzervované kokosové mléko přidejte do ovesné či jáhlové kaše nebo chia pudinku.

Něco pro vlasy a tělo

Kokosové mléko v konzervě nemá uplatnění jen v kuchyni. Jestliže při vaření nespotřebujete celou plechovku a nevíte co se zbytkem, přidejte ho například do koupele. Kokosové mléko má skvělé hydratační vlastnosti a je zdrojem mnoha živin.

Můžete jej použít jako ingredienci při přípravě domácích zábalů na vlasy. Kombinujte ho například s banánem či avokádem. Vlasy budou jemné a lesklé. Uplatnění najde také v domácích pleťových maskách, jakož i při výrobě jiné domácí kosmetiky.

Další zajímavé články