Tipy a triky

Zhubněte díky koření. Existují druhy, které vám zrychlí metabolismus a pomohou se spalováním tuků

Koření a bylinky jsou zkrátka zázračná věc a dokážou pomoci v mnoha směrech

autor

Klára Sanders

04. března 2021

 
FOTO / Pixabay
Většina odborníků se shoduje, že pokud chcete zdravě hubnout, je nutné změnit jídelníček a zařadit do svého každodenního programu pohyb. Hubnutí můžete podpořit ale i jinak. Spalování tuků můžete podpořit kořením, které zrychlí váš metabolismus.
Reklama

Koření a bylinky jsou zkrátka zázračná věc a dokážou pomoci v mnoha směrech. Pokud jste se vydali na cestu zdravého hubnutí, na sůl byste měli rychle zapomenout, ale u koření a některých bylinek si můžete být téměř jisti, že vám je ani výživový poradce nezakáže. Alespoň většinu z nich. Naopak některé druhy vám mohou pomoct při hubnutí, protože zvyšují účinnost spalování tuků. Jsou to hlavně druhy, které obsahují kapsaicin.

Kajenský pepř

Tuto látku konkrétně obsahuje kajenský pepř, který se vyrábí z velmi ostrých chilli papriček. Díky ní může pomáhat v boji s obezitou snížením příjmu kalorií, redukcí tukové tkáně a snížením úrovní tuku v krvi. Také brání vzniku další tukové tkáně tím, že spouští prospěšné proteinové změny v těle a navozuje pocit sytosti. Jedná se o termogenní látku, která může přechodně zvýšit termogenezi, kdy vaše tělo spaluje palivo jako je tuk, aby vytvořilo teplo, což je prospěšné pro metabolismus a skladování tuků. Výzkumy naznačují, že konzumace termogenních ingrediencí může zrychlit váš metabolismus až o 5 procent a zvýšit spalování tuku až o 16 procent. Mimo to je kajenský pepř výborným antioxidantem a také pomáhá posilovat imunitní systém.

Ženšen

Ženšen má schopnost dodávat nejenom energii, ale také urychlovat metabolismus. A obzvláště korejský ženšen je spojován s váhovými úbytky. V jisté studii byl obézním diabetickým myším podáván extrakt z korejského ženšenu. Během dvanácti dnů u nich došlo ke zlepšení citlivosti na inzulin a také k významnému váhovému úbytku.

Meduňka

Meduňka je nejčastěji používána do čajů. Nejen, že je opravdu lahodný, ale má také zklidňující účinky na psychiku. Je tak výborný do každé pohody i nepohody. A jak je známo, stresovaní jedinci nezhubnou ani deko!

Hořčičné semínko

Mnozí znají hořčičné semínko spíše v podobě kremžské nebo plnotučné hořčice. Nicméně například v řecké kuchyni se prakticky bez něj neobejdou. Má výborné ostré a výrazné aroma, pomáhá urychlovat metabolismus až o pětadvacet procent, a to po dobu až celé hodiny po jídle. Kromě toho hořčičná semínka v jídle pomáhají snižovat hladinu nezdravého cholesterolu v krvi.

Zázvor

Zázvor se v poslední době stává čím dál více oblíbenějším kořením. A hlavně během podzimu a zimy by se měl co nejčastěji objevovat v našem jídelníčku. Má protizánětlivé účinky a pomáhá udržet naši imunitu nakopnutou, navíc pomáhá i při spalování tuků. Díky své schopnosti zvýšit termoregulaci našeho těla umí trochu popohnat metabolismus, čímž může i lehce urychlit hubnutí. Vyzkoušejte třeba zázvorovou vodu. 

Skořice

Toto koření vám může pomoci zrychlit metabolismus. Skořice obsahuje účinné antioxidanty zvané polyfenoly, které prokazatelně zlepšují citlivost na inzulin, což je skvělé nejen pro diabetiky. V důsledku toho tak buňky spalují glukózu místo toho, aby se z ní vytvářely zásoby tuku. Navíc při pravidelném cvičení skořice pomáhá lepšímu spalování tuků. Také pomáhá lepšímu pročištění střev, takže pak tělo dokáže lépe vstřebat a strávit jídlo. Pokud skořici budete používat pravidelněji při přípravě jídla, může to mít vliv i na špatný cholesterol, jehož hladinu pomáhá snižovat. Nejlepší je její kombinace s medem. Pokud chcete shodit nějaké to kilo, pijte ráno na lačno a večer před spaním šálek skořicového čaje s medem. Nápoj zabraňuje usazování tuků a pomáhá snížit hmotnost dokonce i u obézních lidí. Recept je jednoduchý. V hmoždíři rozdrťte dva malé kousky skořice a přelijte je půl litrem vroucí voudy. Nechejte 10 minut louhovat. Čaj pak doslaďte medem.

Kurkuma

Kurkuma je považována za "indické zlato", protože obsahuje spousty antioxidantů, které pomáhají pročistit organismus. Napomáhá trávení těžších a tučných jídel, zvyšuje produkci trávicích šťáv a je vhodná při nadýmání. Toto koření, které je hlavní součástí kari koření a prakticky všech indických jídel, má antivirové i antibakteriální účinky a údajně prý funguje i jako prevence proti rakovinovým onemocněním. Kurkumin brání růstu tukových buněk a je prokázáno, že po jídle, které ho obsahuje, přiberete méně než po stejném jídle bez něj.

Koriandr

Součástí mnoha dietních receptů je i koriandr. Toto koření podporuje tvorbu žaludečních šťáv a příznivě tak působí na trávení. Skvěle se hodí například na ryby, ale je také součástí asijských a thajských polévek. Navíc má ještě jedno plus. Údajně má prý i afrodiziakální účinky. Budete-li přidávat koriandr do jídla, vy budete hubnout a partnera to možná povzbudí k příjemně strávenému večeru…

Další zajímavé články