Zelí na nakládání lze koupit nebo objednat prakticky v každé větší prodejně se zeleninou. Buď můžete požádat o celé hlávky, nebo si je nechat už předem nakrouhat a domů odvézt „hotové“ zelí v pevném igelitovém pytli. Tady však hrozí riziko, že pokud si zelí nekoupíte od poctivého prodejce, může se stát, že se vám do rukou nedostane čerstvé a dříve, než jej budete nakládat, bude měkké – což není žádoucí.
Když to chcete vzít z gruntu
Zelí si můžete doma nakrouhat sami. Ostatně tak to běžně dělávali i naši předkové. Co k tomu budete potřebovat? Zapomeňte na mixér. Jestli si chcete naložit jen několik kilogramů zelí na zkoušku, můžete vyzkoušet speciální nůž na sekání zelí. Při větším objemu jsou ale vhodnější struhadla. K dostání jsou ruční i elektrická, vybírat můžete ze dřeva, kovu i plastu. Jednotlivé typy se liší také počtem nožů či typem trysek pro řezání. Výhodou je, že si sami určíte tloušťku řezaných kusů v závislosti na tom, jakou velikost mezer mezi noži a deskou zvolíte.
Zelí se nakládá společně se solí, kmínem a dalšími ingrediencemi. Někdo jimi prokládá jednotlivé vrstvy, další dává přednost tomu, že nejdřív zelí minimálně s kořením pořádně promíchá. Pro tento účel je vhodné mít doma větší nádobu - ať už lavor, větší vaničku na prádlo nebo třeba koupací vaničku po dětech. Tlačí se rukama i nohama, tloučkem, velkou vařečkou se zploštělým koncem či vyvařenou dřevěnou paličkou na maso.
Do čeho lze zelí naložit
Zelí se odpradávna nakládá do keramického zeláku. Pořídit se dá v nejrůznějších velikostech, takže nehraje roli, jestli se chystáte naložit tři kila nebo třicet. Protože jde o robustní typ hrnce, dobře vypadá a pokud s ním budete slušně zacházet, vydrží vám i desítky let. Investice do něj se vyplatí. Stejně tak ale můžete nechat zelí kvasit v moderních plastových či skleněných dózách, které jsou k tomu přímo určené. Kromě zelí je pak můžete využít na hermelíny nebo na utopence.
Zvolte si typ těžítka
Zeleninu je třeba pořádně zatížit, aby zůstala stále ve vodě. Dodnes se k těmto účelům používají v některých domácnostech dřevěná prkénka a velký těžký kámen, který se doma schraňuje a před nakládáním vždy pečlivě vydezinfikuje. Elegantnějším řešením je však keramické těžítko rozdělené na dvě části, které pohodlně vložíte i do hrnce s menším průměrem. Navíc se lépe vytahuje. Ke kvašení je určena i speciální plastová mřížka, která udrží zeleninu po celou dobu pod hladinou. Je určena pro dlouhodobé používání, navíc ji lze mýt v myčce.