Tipy a triky

Jak uchovat meloun, aby si zachoval skvělou chuť. Triky, které vás dostanou

Zmrazený meloun vám poskytne skvělé osvěžení

autor

Erika Tomanová

18. srpna 2021

 
FOTO / Depositphotos
Patříte mezi milovníky melounu, ale mrzí vás, že si na něm můžete pochutnat pouze v létě? Odteď už to nebude pravda. Máme pro vás triky, díky kterým vám meloun může vydržet i několik měsíců.
Reklama

Melounová sezona je v plném proudu a ceny těchto oblíbených plodů jsou na minimu. Je proto ten pravý čas meloun nakoupit do zásoby a zakonzervovat si ho třeba klidně až do podzimu nebo zimy. Nejdříve si ale pojďme zopakovat bezpečné nakládání s melounem.

Na co si dát pozor

Lidé velmi často zapomínají, že naporcovaný meloun je také nutné uchovávat v chladu. U melounů byl zjištěn výskyt nebezpečných bakterií rodů Salmonella a Shigella. Řada epidemií salmonelózy je spojována s konzumací melounů, např. z oblíbených salátových barů. Hlavní příčinou těchto epidemií byly nebezpečné bakterie které se vyskytovaly na znečištěném a neumytém povrchu melounů a kontaminovaly vnitřní část melounu při krájení.

Pokud nejsou naporcované melouny uchovány v chladu, nebezpečné bakterie se mohou pomnožit a způsobit nepříjemné onemocnění. Vždy platí, čím déle jsou naporcované melouny nesprávně skladovány, tím více je ohroženo naše zdraví.

Bezpečí na prvním místě

  • Vždy je nutné povrch všech melounů důkladně umýt nejlépe za použití kartáčku a pod tekoucí vodou. K porcování se musí používat pouze čistý nůž a čistá by měla být i podložka.
  • Naporcovaný meloun je nezbytné uchovávat v chladničce až do doby konzumace.
  • Nakupovat melouny se doporučuje jen v prodejnách, kde se naporcované melouny uchovávají v chladících boxech. Celé melouny se v chladu uchovávat nemusí. Ale vždy je bezpečnější koupit meloun celý a naporcovat ho doma za dodržení alespoň základních hygienických pravidel.
  • Ruce a veškerá zařízení i pomůcky (kuchyňská prkénka, nože, apod.) se musí před a po porcování důkladně umýt v horké vodě s mýdlem a následně opláchnout.
  • Naporcované melouny se musí zchladit na minimálně na 5°C.
  • Pokud se naporcované melouny budou nabízet na pikniku či party, je třeba meloun naporcovat doma, kousky umístit do uzavřené dózy a uchovat v dóze na ledu až do doby těsně před podáváním.

Jak uchovat meloun na zimu?

Zmrazte ho

Nejjednodušší je meloun nakrájet na menší kousky, vložit do mističky a dát do mrazáku. Až na něj dostanete chuť, vyndejte misku a nechte její obsah lehce rozmrznout.

Tipy, jak si vychutnat meloun i v zimě

Nečekejte však příliš dlouho, meloun má tendence se po úplném rozmrznutí rozpadat. Stále ho ale můžete použít pro výrobu dezertů nebo nápojů. Meloun ale nikdy nemrazte vcelku. Popraskal by vám.

Konzervace sádrou

V tomto případě musíte mít meloun vcelku a vybrat ten nejméně zralý. Je to ale vždy sázka do loterie, protože nikdy nevíte, co se skrývá uvnitř. Celý meloun obalte gázou, a poté sádrou; v podstatě stejně jako vám na chirurgii udělají sádrový obvaz při zlomenině. Uchovávejte meloun na chladném místě a až se rozhodnete jej sníst, sádru oklepejte, gázu sejměte, meloun omyjte a nakrájejte a můžete jej konzumovat. Pokud takto budete meloun skladovat delší dobu, dejte si při rozbalování pozor. Slupka bude hodně změklá. Stejně tak můžete meloun uchovávat celý zahrabaný v bedýnce s pískem a uložený v chladu a temnotě. Na to je však potřeba mnohem větší prostor.

Napíchat alkoholem

Celý meloun omyjte a injekční stříkačkou do něj napíchejte zhruba půl litru vodky nebo rumu. Výběr alkoholu závisí pouze na vás.

Alkohol dokáže meloun dobře zakonzervovat, ale pokud ho dovnitř vpravíte málo, meloun shnije. Myslete ale na to, že tento způsob konzervace není určen pro následnou konzumaci dětmi.

Rozmixovat a zmrazit

Meloun můžete skladovat také v podobě zmrzliny. Dužinu melounu rozmixujte a jednoduše nalijte do forem na zmrzlinu, které běžně koupíte v obchodech s domácími potřebami. Rozmixovanou dužinu můžete dle chuti přisladit, anebo do ní přidat například mátu, bazalku nebo citronovou či pomerančovou šťávu. Chutná tak výborně, že vám do zimy zcela určitě nevydrží. 

Rada na závěr

Vyhazujete semínka z melounu? Děláte chybu. Jsou totiž skvělým zdrojem zinku a železa, draslíku, manganu, fosforu nebo hořčíku. Semínka působí močopudně a prý mají i schopnost snižovat hladinu cukru v krvi. Aminokyseliny, které obsahují také posilují kosti a tkáně, ale pomohou i s hojením oparů. Říká se, že mají blahodárný účinek i na kvalitu vlasů, jsou prevencí proti lupům a zpomalují stárnutí pleti. Ne nadarmo se melounu říká superpotravina.

Zdroj: freshdirect.com.

Další zajímavé články