Tipy a triky

Pomelo je oblíbeným podzimním ovocem, které když špatně koupíte, moc si nepochutnáte. Zralost přitom poznáte pohmatem

Také patříte mezi milovníky ovoce, po kterém na konci roku zbydou jen cenovky v regálech?

autor

Kateřina Korňová

04. listopadu 2021

 
FOTO / Pexels
Podzim je obdobím, na které se všichni těšíme. Tedy alespoň kvůli tomu, že pulty v obchodech zaplaví citrusy všech druhů od mandarinek, klementinek, přes sweetela, grapefruity, pomeranče, ale hlavně pomela. V tuhle dobu jsou zkrátka nejlepší a o to větší zklamání může přijít ve chvíli, kdy je koupíte nezralá.
Reklama

Koupit sladké a šťavnaté pomelo je sen každého z nás, ovšem už se vám asi nejednou povedlo koupit takové, které nejenže nebylo sladké, ale nebylo ani šťavnaté a jeho chuť tak nebyla nijak zajímavá. U pomela je to totiž tak, že vlastně kupujete zajíce v pytli.

Jezte je co hrdlo ráčí, brzy zase nebudou

Jednu nahnilou mandarinku v pytlíku vem čert, ale pomelo, které stojí přes padesát korun, vyhazovat nechcete. Když ho ale vyberete dobře, doma si na něm pochutnáte, doplníte potřebné vitaminy a dokonce vám pomůže s některými neduhy jako je třeba kocovina, protože obsahuje vysokou dávku vitaminu C.

Co obsahuje

Pomelo je stejně jako řada jiných druhů ovoce plné blahodárných látek, jako jsou především vitaminy A a C, ale také například draslík, mangan či železo. Vitaminu C obsahuje dokonce až 130 % doporučené denní dávky. Jeho konzumace zlepšuje zdraví dásní, napomáhá při infekci močových cest, léčí nachlazení, přispívá ke zdravému trávení, reguluje tlak a zlepšuje zdraví kostí. A to je jen část jeho skvělých účinků. Hlavně ale také dobře chutná.

Jak poznat zralý kus

Existuje několik tipů, které vám mohou při výběru pomela pomoci. Je jím barva, měkkost a doba koupě. "Zralé pomelo se pozná tak, že by mělo být na pohmat měkké. Jakmile se plod utrhne, od stopky začne žloutnout a tím i měknout. Podobně probíhá dozrávání i u ananasu. Nicméně jediný správný klíč k určení zralého pomela asi není," řekl pro vitalia.cz dovozce pomela Jan Krejčí.

Jenomže se může stát, že si takové pomelo přinesete domů a je přesně takové, jaké jste ho koupit nechtěli. Na čem totiž záleží ještě víc, je doba sklizně. Nejlepší a nejkvalitnější pomela totiž koupíte nejdřív ke konci listopadu. Majitel velkoobchodu Martin Urbánek pro web vitalia.cz přiznal, že: "pomela teď ještě konzumní zralost nemají, přestože už si je můžete v obchodech koupit. Ta pravá chvíle ke konzumaci nastane až koncem listopadu, ale spíš až začátkem prosince."

Jak ho oloupat

Pomelo, podobně jak grep, nemůžete jen tak oloupat a sníst. Vnitřní slupka na každém měsíčku je tvrdá a obzvlášť hořká. Možná proto ho někteří lidé nemají rádi, protože je nikdy nenapadlo, že vnitřní slupka se vlastně nejí. Pomelo ideálně rozkojte na dvě půlky a z každé poloviny "sejměte čepičku". Poté od sebe oddělte jednotlivé dílky a vnitřní slupku z nich celkem jednoduše stáhněte. Chvilku to zabere, ale bez toho to zkrátka nejde. Výsledek pak stojí za to a není problém sníst celé pomelo na posezení.

Zdroj: noshingwiththenolands.com, vitalia.cz, zdravizone.cz.

Další zajímavé články