Kdybychom spočítali, kolik odřezků od mrkve, celeru, petržele, salátu či jarní cibulky nebo pórku ročně vyhodíme, byly by to desítky kilogramů. Přitom nám mohou ještě skvěle posloužit, jelikož z nich lze vypěstovat chutné a šťavnaté lístky, které se hodí do polévek, pomazánek či salátů.
Nejde ale jen o radost z využití potravin, které už považujete za odpadky. Když si spočítáte, kolik jídla ještě umí odřezky poskytnout, dojdete k tomu, že i slušně ušetříte, jelikož nemusíte kupovat novou zeleninu. Navíc je to skvělý projekt i pro vaše děti, které naučíte nevyhazovat jídlo, šetřit potraviny a navíc jim ukážete, jak to v přírodě funguje. Z rašících "odpadků" pak budou nadšené nejen vaše děti.
Je to opravdu velmi jednoduché. Pouze schovejte skrojky zeleniny, zbytek cibule nebo i vyschlé stroužky česneku, které vám již k ničemu neposlouží, a umístěte je do sklenice s vodou. Obden pak vodu dolévejte a jednou za čas ji vyměňte. Uvidíte, jak se vám brzy parapet zazelená a poskytne vám výhonky plné živin a vitaminů.
Zpočátku se nic neděje
Odřezky umístěte buď do porcelánové nádobky, květníku, skleničky, hrníčku nebo klidně kelímku od jogurtu. Zkrátka co máte k dispozici. Nejlépe se jim bude dařit na parapetu situovaném na jih, ale vyrostou vám i severním směrem. Jen to bude déle trvat. Nenechte se odradit tím, že v prvních pár dnech, ba dokonce v prvním týdnu, nezaznamenáte u skrojku zeleniny žádnou aktivitu. Nevzdávejte to a pilně zalévejte dál. První známky, že se něco děje, zaznamenáte zhruba po týdnu, po dvou týdnech již bude váš parapet zelený.
Kdy lze sklízet a jak dlouho se dá využívat
I když to chvíli potrvá, vydržte, jelikož třetí týden vaše recyklovaná zahrádka zaznamená první úspěchy. Sklízet pak můžete průběžně odstříháváním jednotlivých výhonků. Z výhonků kořenové zeleniny se můžete těšit jen jednou, ale česnek a cibule vám poskytnou čerstvé klíčky hned několikrát a sklízet je tak můžete i několik týdnů. Řapíkatý celer nebo jarní cibulky pak můžete klidně i zasadit do hlíny.
Jaké druhy zeleniny lze pěstovat
Česnek
Máte-li seschlé stroužky česneku, které v pokrmech chutnají spíš hořce, nevyhazujte je, ještě vám skvěle poslouží.
Mrkev, celer, petržel
Kořenová zelenina sice obrazí jen jednou, ale zato vás obdaruje nádhernou zelenou natí, která se hodí do salátů, polévek či pomazánek.
Bazalka
Bazalku můžete snadno namnožit. Stačí, když ustřihnete pár lístků i se stonkem a necháte vyrašit kořeny ve vodě. Pak už stačí jen zasadit a nová rostlinka je na světě.
Jarní cibulka
Skrojky jarní cibulky poskytnou chutné výhonky během týdne a sklízet je lze opakovaně.
Římský salát
Odříznutý spodek salátu vložte do misky s vodou a čekejte tři týdny, až vyraší nové listy.
Řapíkatý celer
Spodek řapíkatého celeru vložte do nádoby s vodou a nechte růst. Brzy se objeví nové lístky.
Cibule
Odkrojenou část cibule v místě s kořeny položte na hlínu a zalijte. Po pár týdnech vám začnou růst nové cibule. Poté posypte další hlínou, ať je vše schované.
Zdroj: urbancultivator.net, gardentech.com.