Tipy a triky

Vybrat chutné a šťavnaté mango není jen tak. Jednoduchý test ukáže, jestli si domů nesete lahodné máslové ovoce nebo nezralou tvrdou šišku

Mango má nezaměnitelnou chuť, kterou můžete zabít špatným výběrem

autor

Kateřina Kofroňová

17. listopadu 2021

 
FOTO / Pixabay
Také máte někdy v obchodě pocit, když vybíráte mango, že kupujete zajíce v pytli? I nám se nejednou stalo, že jsme vybrali mango, které bylo doslova navrch huj a uvnitř fuj. To, že je mango zvenku krásné totiž nemusí vůbec znamenat, že je čerstvé, zralé nebo dokonce dobré. Než si ho přinesete domů, podrobte ho proto jednoduchému testu.
Reklama

Na světě existuje přes tisíc druhů tohoto šťavnatého krémového tropického ovoce, které je plodem mangovníku. Byť dokáže skvěle zasytit, obsahuje jen minimum tuku, ale naopak mnoho vitaminu A, C, beta karotenu, draslíku a vlákniny. Největší plody mohou vážit až dva kilogramy. Takové kusy se ale do Evropy většinou nedováží.

U nás se mango loupe, v Africe ho jedí i se slupkou

Když si vybíráme mango u nás v obchodě s potravinami, všichni obvykle tíhneme k pestrým barvám se zářivě červenou a pomerančovou kůrou. Věděli jste ale, že barva není tím nejlepším ukazatelem zralosti? Ve skutečnosti je červený ruměnec na některých kusech obvykle jen důsledkem vyššího slunečního záření, které na mango působilo ještě při růstu. Pojďme se ale podívat na to, jak poznat, že je mango dostatečně zralé, aby nám chutnalo a vytěžili jsme z maximum.

Jednoduchý test zralosti

Mango patří mezi dražší ovoce, které si mnoho z nás může koupit jen jednou za čas. Pokud zrovna není v akci, pohybuje se jeho cena přes padesát korun, a to je za jeden kus ovoce celkem vysoká cena, když si vezmete, že ho během pár minut sníme k svačině. O to víc chceme, abychom vybrali takový kus, na kterém si skutečně pochutnáme. Zkuste proto jednoduchý test:

  • neřešte barvu – barva není vždy nejlepším ukazatelem zralosti, jelikož existuje mnoho odrůd a každá z nich má jinou barvu,
  • lehce ho zmáčkněte – mnohem lepším ukazatelem je jeho konzistence. Lehce jej zmáčkněte v dlani, a pokud se mírně poddá, je zralé. Jestliže je na omak tvrdé, k dozrání mu ještě pár dní chybí,
  • čichněte si – skvělou cestou, jak poznat, že je mango připravené ke konzumaci, je jeho vůně. Když si k němu čichnete, tak pokud je zralé, potěší vás svou jedinečnou vůní,
  • prohlédněte si ho – nezapomeňte však zkontrolovat mango ze všech stran, jestli není namrzlé, potlučené nebo poškrábané.

Dozrát může i doma

Může se vám také stát, že v obchodě, ve kterém se zrovna nacházíte, mají manga v akci a vy nemůžete odolat i přesto, že ještě nejsou dostatečně dozrálá. Pokud jsou jinak v pořádku, můžete si je přinést domů a nechat je dozrát tam. Existuje na to jednoduchý trik, ke kterému potřebujete jen papírový sáček. Vložte mango do sáčku, uzavřete a nechte jej v pokojové teplotě. Během dvou dnů by mělo být mango měkké. Stejný trik funguje i na avokádo.

Jak ho zpracovat

Tak schválně, že také mango oloupete škrabkou a pak se snažíte okrájet žlutou dužinu okolo pecky, přičemž do ní každou chvíli zajedete nožem a stejně se to celé nakonec rozmačká? Nejlepším trikem je vzít nůž a seříznout boky manga podél pecky. Slupku ovšem ponechte. Každý díl pak nakrájejte na mřížky, ale opatrně, abyste neprořízli i slupku. Nakonec zatlačte na slupku proti dužině a vznikne vám krásný ježeček, ze kterého pak lze jednotlivé kostičky manga snadno odebírat. Vše, co zbyde kolem pecky, oloupejte a ořízněte nožem a přidejte na servírovací misku.

Zdroj: mango.org, wikipedia.org.

Další zajímavé články