Každý, kdo má doma moderní chladničku, si jistě všiml spodní přihrádky na ovoce a zeleninu. Tento průhledný šuplík často svádí k tomu, abychom do něj naskládali veškeré ovoce a zeleninu, kterou jsme si přinesli z obchodu. Věděli jste ale, že některá zelenina či ovoce do lednice vůbec nepatří?
Cibule a česnek
Některé potraviny, jako například cibule nebo česnek dokážou doslova zamořit svým zápachem celou lednici. Odérem, který se z nich šíří, pak načichnou i ostatní potraviny, které jsou v ledničce uložené. Cibule navíc v chladu podléhá rychlé zkáze, jelikož velmi brzy změkne a na česneku navíc můžete po čase objevit i klíčky. Nejlépe uděláte, když tyto potraviny uschováte v temné spíži.
Rajčata
U rajčat je to trochu jiné. Do lednice je totiž někdy dát můžete a jindy zase nemůžete. Je to dáno tím, zda jste je koupili v obchodě nebo jste si je utrhli zralé nebo dokonce přezrálé na vlastní zahrádce. Hodně zralé kusy opravdu do ledničky dát můžete, jelikož podléhají rychlé zkáze. Rajčata z obchodu ale potřebují ještě chvilku dojít, což se jim v chladné ledničce nemůže nikdy povést, protože chlad zastavuje proces dozrávání. Chuťově budou nevýrazná, mdlá a málo sladká a navíc zůstanou tvrdá. Rajčata navíc v ledničce ovlivňují i další druhy ovoce či zeleniny. Například kapusta v jejich blízkosti zežloutne a mrkev zhořkne.
Brambory
Že byste brambory neměli mrazit možná víte, ale velkou chybu uděláte, i když je uložíte v chladničce. Čím chladnější teplota, tím bramborám více ubližujete a znehodnocujete jejich chuť. Brambory v chladném prostředí sládnou a kvalita potraviny jde rychle dolů. Nejlepším místem pro brambory je sklep, ale vystačíte si i s temnou spíží. Totéž platí pro dýně, lilky, cukety nebo batáty.
Jak je to s ovocem
Obzvlášť tropické ovoce k nám cestuje z velké dálky a potřebuje před tím, než jej budeme konzumovat, ještě trochu dozrát. V ledničce tuto možnost ztrácí, a proto je raději nechte dojít v pokojové teplotě. Jinak se připravíte o bohatou chuť, kvůli které jste si ovoce zakoupili. Platí to především pro manga, avokáda, ananasy, melouny nebo banány. Banány navíc v chladném prostředí rychle zčernají.
Co naopak do lednice patří
Vždy však v lednici uchovávejte listovou či košťálovou zeleninu, která naopak chlad potřebuje, aby si uchovala svoji křehkost a původní chuť. Mezi tyto druhy zeleniny se řadí především různé druhy salátů, kapusta, ale i ředkve, ředkvičky, brokolice či květák. U ovoce platí pravidlo, že takové, které je zralé a podléhá rychlé zkáze, uskladněte v lednici. Platí to ovšem pouze u sezónního místního ovoce, jako jsou například jablka, švestky, meruňky, jahody, třešně a podobně. Exotické druhy nechte raději dojít venku při pokojové teplotě, aby vám dozrály.
Zdroj: farmersalmanac.com, bonappetit.com.