Většina lidí má v chladničce nastavenou teplotu, která sice svědčí nižšímu odběru energie, ale už ne uloženým potravinám. A pak se diví, že se jim jídlo kazí.
Jaké hodnoty skutečně zabrání tomu, aby se vám jídlo kazilo?
Obecná doporučení a ideální teplota, kterou doporučují výrobci, se liší. Hodnota, nad kterou by teplota v chladničce neměla stoupnout se obecně udává jako 4 stupně. Odborníci na potraviny však doporučují nastavit teplotu ještě o něco nižší: v rozmezí 1,7 a 3,3 stupně Celsia.
Tato teplota totiž zaručí, že se v uložených potravinách nebudou množit nebezpečné bakterie. Ruku na srdce, kolikrát se vám stalo, že jste vyndali z lednice páchnoucí kuřecí maso, kterému ještě neskončilo datum spotřeby? Schválně se podívejte na to, při jaké teplotě se má kuřecí maso skladovat. Na obale se dozvíte, že mezi 0 až 4 stupni nad nulou, ovšem v ledničce má většina lidí o pár stupňů více.
Co dělat, když lže vestavěný teploměr?
Častou otázkou bývá i to, jak teplotu v chladničce změřit, pokud ji sama neukazuje. Je to docela jednoduché, stačí když do ní umístíte klasický teploměr a necháte ho v ní po dobu alespoň 20 minut. Tento způsob měření teploty se doporučuje využívat i tehdy, pokud vaše chladnička nabízí nastavení teploty v hodnotách, například od 1 do 5. Pokud spoléháte na vestavěný teploměr v chladničce mějte na paměti, že zobrazované údaje jsou většinou poněkud nižší. Ve vaší chladničce je tak pravděpodobně o něco tepleji než ukazuje displej.
Aby v chladničce zůstala zima
Nezapomínejte, že častým a dlouhým otevíráním přispíváte k tomu, že se teplota uvnitř zvyšuje. Péče i manipulace by měla probíhat podle všeobecně známých doporučení. Do chladničky byste tedy neměli dávat ještě teplá jídla a měli byste ji otevírat méně často a jen na chvilku. V plnější chladničce se studený vzduch udržuje mnohem jednodušeji, ale pozor, nikdy ji neplňte tak, že v ní nebude moci proudit vzduch.
Jakou teplotu nastavit v mrazáku?
Podobně mnoho lidí tápe při nastavování teploty v mrazáku, kde se za jakousi mantru považuje minus osmnáct, ovšem chcete-li potraviny uchovávat skutečně dlouhodobě, měl byste v ní mít spíše minus dvacet až dvaadvacet.
Před zmrazením jídlo pokud možno rozdělte na menší kusy či jednotlivé porce. Aromatické potraviny jako ryby mrazte zvlášť. Ryby, které jste si sami zmrazili, byste měli spotřebovat pokud možno do jednoho měsíce. Někdo mrazí i uzeniny, ty však v mrazáku rovněž vydrží jen krátkou dobu.
Jak správně umístit potraviny v lednici?
Mějte na paměti, že nejchladněji je ve spodních patrech ledničky a že teplota stoupá směrem vzhůru a to v průměru co patro, to jeden stupeň. Do výše očí dejte věci, které používáte často, abyste kvůli jejich vyndávání nemuseli stále něco přerovnávat a nezvyšovali tak zmatek uvnitř ledničky. Dávejte jídla na stejná místa, abyste je nemuseli hledat a nechávat tak dvířka dlouho otevřená. Jídlo do ledničky umisťujte tak, aby chlazený vzduch mohl uvnitř lednice proudit bez omezení.
- Do horních polic umístěte mléko a mléčné výrobky, jako jsou jogurty a sýry, mléko můžete dát též do polic na lahve, kterým jsou v horní části některé ledničky vybaveny.
- Do středních pater patří hotová jídla, případně také uzeniny.
- Pod ně dejte pečlivě zabalené syrové maso či ryby
- Úplně dole se většinou nacházejí šuplíky na zeleninu
- Do dvířek patří nápoje, kompoty, kečupy, hořčice a podobně. Případně také vejce, je-li tu na ně polička, jinak dávejte vejce v ledničce co nejvýše.
Některé moderní ledničky přicházejí s novými funkcemi a pozměněným vnitřním uspořádáním, v tom případě se řiďte pokyny výrobce. Mnoho lidí dává v dobré víře do chladu i věci, kterým by přitom bylo lépe venku. Do lednice nepatří rajčata, okurky, brambory či exotické ovoce.