Každý člověk by si měl čas od času zajít na krevní testy a nechat si změřit hladinu cholesterolu. Hladina celkového cholesterolu by měla být 3,9 až 5,2 mmol/l, nad 6,2 už je vysoké riziko ucpání cév, u dětí by měl být cholesterol pod 4,4 mmol/l. Statistiky jsou přitom neúprosné - téměř tři čtvrtiny Čechů starších 35 let mají zvýšenou hladinu cholesterolu.
Ke zvýšení cholesterolu v těle může dojít několika způsoby, a to nevhodnou stravou (obsahující potraviny bohaté na živočišné tuky), v důsledku nadváhy nebo obezity, dědičného sklonu ke zvýšené hladině krevních lipidů (což se nemusí projevit nadváhou). Jeho hladiny se mohou také zvyšovat v důsledku kouření, nadměrné konzumace alkoholu, nedostatku pohybu nebo cukrovky.
Cholesterol lze snížit i přírodní cestou
Snažte se přehodnotit váš jídelníček. Tvorbu špatného cholesterolu podporuje například sádlo, tučné maso, vaječný žloutek, vnitřnosti, smažené pokrmy nebo tučné sýry. Pokud si i vy na těchto potravinách rádi pochutnáváte, pokuste se nezdravé pokrmy vyvážit alespoň jedním zeleninovým salátem denně.
Důležitý je i pohyb. Skvěle pomáhá například i obyčejná chůze, pomalý běh nebo jízda na kole. Cvičte alespoň čtyřikrát týdně půl hodiny. Myslete na to, že každý pravidelný pohyb je vhodný a posiluje srdce a cévy.
Je pravdou, že kuřáci mají výrazně vyšší hladinu cholesterolu než nekuřáci. Pokud se této neřesti nedokážete zbavit úplně, alespoň omezte počet vykouřených cigaret.
Vyhýbejte se také stresu. Stres totiž zvedá hladinu adrenalinu a zvyšuje cholesterol. Udělejte si proto čas jen pro sebe, uvolněte se, relaxujte.
Potraviny, které umí snížit cholesterol
I odborníci se shodují na tom, že zařazení vhodných potravin do jídelníčku dokáže velké divy.
Ovesné vločky
Pouhé dvě hrsti ovesných vloček každé ráno k snídani mohou snížit hladinu LDL cholesterolu o 5,3 % za pouhých šest týdnů. Může za to beta-glukan, což je látka v ovsu, která pohlcuje špatný cholesterol a tělo jej pak vyplaví.
Ořechy
Říká se, že šest ořechů denně pomůže snížit hladinu cholesterolu. Skvělé jsou hlavně mandle nebo vlašské ořechy. Pokud ale máte nějaké to kilo navíc, s ořechy to moc nepřehánějte, obsahují hodně kalorií. Stačí skutečně jen pár kousků.
Tučné ryby
Omega-3 mastné kyseliny jsou zdraví prospěšné z mnoha důvodů. Působí preventivně proti srdečním chorobám, demenci a mnoha dalším nemocem. Navíc tyto nenasycené tuky mohou mít ještě další zdravotní přínos, a to je snižování hladiny cholesterolu tím, že se zvyšuje ten dobrý cholesterol. Vhodný je například tuňák, sardinky, losos nebo makrela.
Luštěniny
Například 100 gramů fazolí denně prý sníží hladinu cholesterolu až o pětinu. Rozpouští ho také lecitin, který najdete v sóje.
Špenát
Špenát obsahuje velké množství luteinu, který se nachází v zelené listové zelenině. Už 1/4 šálku potraviny bohatých na lutein podle průzkumů pomáhá chránit před infarktem tím, že ze stěn cév odstraňuje nánosy cholesterolu, které mohou způsobit jejich ucpání.
Zelenina a ovoce
Ze zeleniny je vhodná například cibule, mrkev, zelí, brokolice nebo rajčata. Všechny tyto potraviny obsahují pektin, díky kterému cholesterol klesá. Z ovoce si zase dopřávejte jablka, maliny, ostružiny, jahody, borůvky nebo hrušky.
Olivy, avokádo
Olivy i avokádo jsou sice tučné, ale zdravé. Tyto jižní plody a olej z nich pomáhají snižovat tuky v krvi. Přidejte je do salátů, posílíte srdce.