Tipy a triky

S jednoduchým trikem zvládnete oloupat brambory do dvou minut. Škrabku k tomu potřebovat nebudete

Loupat brambory bude odteď mnohem snazší

autor

Kateřina Kofroňová

22. listopadu 2021

 
FOTO / Pexels
Brambory používáme jako přílohu i několikrát do týdne, děláme z nich bramboráky, placičky nebo je zapékáme s masem, sýrem, a nebo se smetanou. Ve většině případů se neobejdeme bez škrábání slupky škrabkou, což může v případě vaření oběda pro celou rodinu zabrat i přes deset minut. S tímto trikem to však máte během mrknutí oka.
Reklama

Loupání brambor není nic těžkého a tuto snadnou dovednost se naučí i pětileté dítě během pár dní. Občas sice dojde k nehodě a můžete se škrábnout do prstu či zápěstí, ale to není jediný důvod, kvůli kterému byste se měli naučit loupat brambory jinak, snadněji a rychleji.

Brambory oloupete díky jedinému zářezu

Škrabka navíc vůbec nebude potřeba. Brambory totiž nebudete škrábat za syrova, ale loupat až v uvařeném stavu. A nemyslíme tak, že je napíchnete na vidličku a ještě z horkých budete oloupávat mazacím nožem slupku. Tuhle techniku zná každý a není o nic rychlejší, než škrábat brambory před uvařením škrabkou. Máme na mysli jinou vychytávku.

Uvařte brambory jako obvykle

Brambory před uvařením důkladně omyjte a na každé bramboře udělejte ostrým nožem po jejím obvodu mělký zářez. Stačí dva až tři milimetry do hloubky. Zkrátka jen tolik, abyste prořízli slupku, ale neřízli příliš hluboko, aby se vám brambora při vaření nerozpadla na dvě části. Snažte se udělat kolem brambory jakýsi pásek, který se musí na obou koncích spojit. Poté brambory zalijte vařící vodou a nechte je vařit tak, jak jste zvyklí.

Jakmile máte pocit, že jsou brambory uvařené, zkontrolujte je pro jistotu ještě vidličkou a poté slijte horkou vodu. Dále do hrnce nalijte studenou vodu a nechte brambory v hrnci, aby vychladly. Jakmile jsou tak chladné, že už vám nedělá problém udržet je v ruce, můžete začít s loupáním.

Snadný trik zvládne každý

Každou bramboru vezměte do ruky a slupky z obou stran jednoduše stáhněte jako čepičku. Pokud jste použili pravidelně tvarované kulaté či šišaté brambory a postupovali správně, slupka skutečně spadne téměř sama. U hrbolatých brambor se může stát, že slupka nesklouzne jako z mandle, ale několika jednoduchými tahy palcem a ukazováčkem ji rychle stáhnete.

Můžete namítat, že než se dostanete k oloupaným bramborám, trvá to mnohem déle, než kdybyste do ruky vzali škrabku. Jenže v tomto případě je loupání nejen snazší a rychlejší, ale navíc vám po něm zbydou vařené brambory, které už zbývá jen nastrouhat a udělat z nich knedlík, nakrájet a vložit s dalšími ingrediencemi do pekáčku a zapéct, nebo z nich připravit studený salát.

Zdroj: firstforwomen.com, bhg.com.

Další zajímavé články