Tipy a triky

Vodu z brambor už nikdy nevylévejte. Pomůže se zápachem z úst, je skvělým pleťovým tonikem a můžete s ní vytřít i podlahu

Kdo by to do ní řekl, ale tahle tekutina umí doslova zázraky

autor

Kateřina Kofroňová

22. října 2021

 
FOTO / Pixabay
Brambory doma vaří každý z nás někdy i vícekrát do týdne. Brambory oloupete, nakrájíte, uvaříte a vodu slijete do dřezu. A to je velká škoda, protože voda z vařených brambor je skvělým pomocníkem při léčení nejrůznějších zdravotních komplikací, ale je také skvělým pomocníkem v domácnosti.
Reklama

Voda z brambor rozhodně nepatří do dřezu ani záchodu. Pokud se jí pravidelně zbavujete, přicházíte tak o tekutý poklad, který vám může s lecčím pomoci. A nejedná se pouze o vodu z vařených brambor, ale stejně tak účinná je i šťáva, kterou z brambor vymačkáte například při přípravě bramboráků.

Voda z brambor je tekutým zlatem

Brambory obsahují vitamin C, jehož množství vařením prudce klesá. Jsou ale zdravé i po uvaření, jelikož i tepelně upravené brambory obsahují celou škálu minerálů, jako například draslík, hořčík, vápník, zinek, fluor, fosfor a další. Slupka navíc obsahuje kyselinu listovou a pantotenovou, takže když je budete vařit neoloupané, vyvaří se do vody obrovské množství zdraví prospěšných látek, které pak prospějí vašim svalům, kloubům, ale i kůži, vlasům či nehtům. A to není zdaleka to jediné, co brambory umí. Pojďme se nyní podívat, proč bychom se už nikdy neměli vody z brambor zbavovat.

Syrové brambory

Šťáva ze syrových brambor je často na obtíž. Když připravujete bramboráky, nebo jiné placičky, voda se v těstu hromadí a pak to na pánvičce zbytečně prská. Takže ji vymačkáváte a zbavujete se jí. To je velká škoda, protože toho hodně umí:

  • má blahodárný vliv na trávení a působí lehce projímavě
  • lžíce šťávy ze syrových brambor pomáhá při pálení žáhy
  • po kloktání šťávy z brambor se zbavíte zápachu z úst
  • její kloktání je dobré i na afty
  • přidání šťávy do koupele má skvělý vliv na ekzematickou pokožku, suchou kůži či revma
  • dobře působí i na akné, jelikož hydratuje a je antibakteriální
  • pomáhá s péčí o nehty a nehtová lůžka
  • působí regenerativně na popraskanou kůži

Vařené brambory

Brambory uvařte a vodu slijte. Tuhle větu známe všichni z většiny receptů. Ale zamyslel se někdo, proč bychom to vlastně měli dělat? Vždyť voda z vařených brambor má tolik skvělých vlastností:

  • dá se použít jako zeleninový vývar a může být základem většiny polévek
  • sklenice týdně odkyselí a odvodní organismus
  • kloktáním bramborového vývaru přispějete k léčbě paradontózy
  • lze ji použít jako přírodní kondicionér
  • pokud jste brambory vařili s kmínem, uklidní podrážděný žaludek
  • když ji neslijete do dřezu, ale do připáleného hrnce, skvěle vyčistíte veškeré připáleniny
  • s její pomocí vyleštíte příbory i skleněné nádobí
  • funguje i jako čistič skla od trouby
  • skvěle se hodí k vytírání především linoleové podlahy

Zdroj: timesofindia.indiatimes.com, bebeautiful.in, jenzeny.cz.

Další zajímavé články