Kdo by neměl rád vajíčka. V lednici jich vždy alespoň máme, jelikož se s jejich pomocí dá vykouzlit vydatná večeře během pár minut a pokud bychom měli počítat recepty, do kterých se vajíčka hodí, nejspíš bychom se nedopočítali. Obsahují velké množství bílkovin a říká se o nich, že v nich najdeme téměř vše, co k životu potřebujeme. Co se ale týká skořápek, ty často končí v koši. A to je velká škoda.
O využití různých kuchyňských zbytků slyšíme na každém rohu. Svět se tímto způsobem zkrátka ubírá a snažíme se neplýtvat a najít uplatnění a další využití pro věci, které už nepotřebujeme, nebo nám už dostatečně posloužili. Vaječné skořápky tak místo vyhazování do koše nosíme kolegům pro slepice, sypeme s nimi trávník, nebo s nimi můžeme hnojit i pokojové rostliny. Ale přiznejte se, napadlo vás je použít jako brousek? Nás až donedávna ne.
A jakmile s nimi jednou vyzkoušíte nabrousit tupé ostří nožů svého mixéru, už je také nikdy jen tak nevyhodíte. A pokud pro ně zrovna nenajdete uplatnění, schovejte si jich pár do mrazáku, nebo je usušte a uskladněte na temném místě. Ony se vám brzo budou hodit.
Tajemství používání vaječných skořápek ve vašem mixéru nemůže být jednodušší. Vložte hrst skořápek do mixéru, přidejte tolik vody, aby zakryla všechny vaječné skořápky, stiskněte tlačítko a nechte mixér běžet, dokud se skořápky úplně nerozdrtí. Po chvíli vznikne pasta, kterou můžete použít jako hnojivo na své květiny, nebo ji v jarních a letních měsících vysypat na zahradu k rostlinám či na trávník. Nejen mleté vaječné skořápky jsou také vhodné do kompostu. Mixér pak jen lehce omyjte vodou a můžete ho opět používat.
K ostřím mixérů nebo kuchyňských robotů se jen těžko dostáváme a někdy nás ani nenapadne, že by k otupení sekacích nožů mohlo vůbec dojít. Pokud jste však předtím měli starý mixér, který měl problémy rozmixovat i měkké ovoce, vaše smoothies byly plné nerozmělněných kousků, nebo se váš přístroj dokonce zasekával, buďte si jisti, že s tímto trikem se jeho schopnosti vrátí v plné síle.
Zdroj: firstforwomen.com, thekitchn.com.