Stává se to i těm nejlepším kuchařům: jste uprostřed pečení a najednou si uvědomíte, že vám chybí nějaká ingredience. Někdy to není velký problém, mléko naředíte vodou, máslo nahradíte olejem, cukr medem, ale co když dojde kypřicí prášek do pečiva? Naštěstí pro vás existují náhražky, se kterými hravě nahradíte i PrDoPeč, když vám teče do bot.
Jedlá soda vs PrDoPeč
Asi jste už někdy slyšeli, že kypřicí prášek do pečiva se dá nahradit jedlou sodou a je to pravda. Ovšem nejprve je potřeba si uvědomit, že kypřicí prášek a jedlá soda nejsou totéž a nelze je jen tak nahradit 1:1. Ano, obě jsou to kypřidla, ale v receptech působí trochu odlišně. Prášek do pečiva je vlastně jedlá soda smíchaná s kyselinou. Když se prášek do pečiva dostane do kontaktu s tekutinou, začne uvolňovat bublinky oxidu uhličitého, což následně způsobí nakypření pečiva. Většina kypřicích prášků reaguje v těstě dvakrát, a to jednou ve chvíli, kdy narazí na tekutinu a podruhé, když se zahřeje.
Jedlá soda také pomůže vašim moučníkům nakynout, ale aby to zafungovalo podobně, jako u kypřicího prášku, potřebuje špetku něčeho kyselého. Proto přidejte kapku citronové šťávy, vinného octa nebo podmáslí. Při nahrazování prášku do pečiva jedlou sodou dbejte na to, že 1 lžička jedlé sody = 3 lžičky kypřicího prášku.
Našlehaná vejce
Pokud v původním receptu stačí směs ingrediencí pouze smíchat a vsází se na to, že těsto nakypří prášek do pečiva, máte vyhráno, i když kypřicí prášek nemáte. Vsaďte na staré dobré šlehání a rozdělte si žloutky a bílky zvlášť. Bílek ušlehejte se lžící ledové vody a špetkou soli do hustého sněhu. Žloutky smíchejte naopak se lžící horké vody a cukrem (případně medem či sirupem). Smíchejte těsto a nakonec přidejte vyšlehané bílky. Těsto bude kypré i bez jediné špetky kypřicího prášku.
Samokypřicí mouka
Pořádně se podívejte do spíže, jestli jste náhodou nekoupili samokypřicí mouku namísto obyčejné dvounulky. Samokypřicí mouka totiž obsahuje příměs prášku do pečiva, tudíž pak není nutné přidávat další.
Sodovka
Pokud máte doma sodovku, nebo jakoukoliv vysoce perlivou minerální neochucenou vodu, i to je varianta, jak do vašeho těsta přidat trochu těch bublinek, které těsto nadlehčí a nadzvednou. Podívejte se, kolik je v receptu požadováno tekutin a část jich nahraďte právě sodovkou.
Cream of tartar (vinný kámen)
Sediment, který vzniká vysrážením při vyrábění vína, bývá buď součástí zdravých kypřicích prášků, které seženete v každém druhém obchodě s ekologickými výrobky, nebo jej lze koupit i samostatně. Nemá absolutně žádný vliv na chuť výsledného pokrmu, ale jeho používání je mnohem zdravější a je tudíž dobrou alternativou k fosfátovým kypřicím práškům. Stojí zhruba dvakrát tolik, co kypřicí prášek a používá se v poměru 16 gramů na 0,5 kilogramu mouky.
Zdroj: thepioneerwoman.com, healthline.com.