Vztahy

Ideální partner neexistuje. Podle poslední studie nezáleží na tom, s kým jste, ale jak vztah budujete

Důvěřujte, buďte vděční a dávejte sami sebe

autor

Tereza Hromádková

11. června 2022

 
FOTO / Unsplash
Úspěšné vztahy mají jen ti, co o ně pečují. A podle kanadské studie, které se účastnilo 11 000 párů z celého světa, nyní můžeme tvrdit, že víme, co stojí za harmonickým vztahem bez hádek. Podle této studie totiž nejde tak úplně o to, s kým žijete, ale jaký vztah se rozhodnete budovat. Takže ano, šťastni můžete být i se současným partnerem, i když to dlouhodobě skřípe.
Reklama

Když se zamyslíte nad tím, co pro vás znamená šťastný a naplněný vztah, určitě si vybavíte seznam věcí, na kterých podle vás záleží nejvíce. Současně se vám v hlavě ale objeví i dlouhý seznam toho, co podle vás harmonický vztah narušuje. Pokud vám jako většině lidí záleží na vzdělání, příjmu partnera, určitém typu temperamentu, etnickém původu, životních hodnotách, zájmu o sport či rodinných vztazích, musíme vás zklamat. Tyto faktory totiž vůbec nemají vliv na to, jestli budete doma šťastní, či nikoliv.

Že to zní nesmyslně? Vědci z kanadské univerzity však přišli s rozsáhlou studií, ze které vyplývá, že životní hodnoty a koníčky nemají pranic společného s tím, jaká atmosféra panuje u vás doma a jak pevný vztah dokážete vybudovat. Podle nich dokonce vůbec nezáleží na tom, s kým vztah budujete, ale jak. Takže tvrzení, že protiklady se přitahují nebo že skončíte s člověkem, který má stejné životní hodnoty, nemusí být úplně tak pravdivé. To jen poukazuje na fakt, že láska je mocná čarodějka a že nikdy nevíte, do koho se zamilujete. Jaký vztah ale společně vybudujete, už je jen na vás.

Jak budovat šťastný vztah

Přáli jste si vždycky poznat někoho, s kým strávíte ve šťastném manželství celý život? Kdo by si to nepřál. A možná jste ho už dávno potkali, ale postupem času zamilovanost opadla a dnes to ve vašem vztahu skřípe. Na tom není nic divného. Ale pokud to tak nechcete, je potřeba na vztahu pracovat. Vztah není něco, co se udržuje samo. Harmonické soužití dvou dospělých lidí je náročným úkolem, který by si měl uvědomovat každý, kdo vstupuje do svazku manželského. Nekonečná práce a píle ale přináší ovoce a když se naučíte šest základních aspektů, zařadíte se do skupiny lidí, kteří by svou druhou polovičku nevyměnili ani za pytel zlaťáků.

Naplňte vztah důvěrou

Žárlení je do jisté míry v pořádku a znamená, že máte o partnera zájem a bojíte se, že by on zájem o vás mohl ztratit. Ovšem chronická a urputná žárlivost nepřináší nic dobrého a akorát partnera odradí. Pokud cítíte, že je vám ve vztahu dobře, důvěřujte svému partnerovi a věřte mu tak, jako věříte ve vztahu sami sobě. Nemůžete budovat dobrý vztah, když nevěříte, že to s vámi váš současný partner myslí vážně. A pokud máte jisté pochybnosti, ať už se týkají čehokoliv, promluvte si o nich s vaším partnerem. Řekněte mu, z čeho máte strach a ujistěte ho, že ho z celého srdce milujete.

Projevujte partnerovi vděčnost

Cítit se potřebný a být dostatečně oceňován je jednou ze základních lidských potřeb. Proto není nic divného na tom, že to od svého partnera vyžadujete a že on to vyžaduje od vás. Většina párů se chytí do pasti stereotypu, kdy vztah bere jen jako něco, co funguje samo od sebe. Jenže tak to není. Svému partnerovi byste měli věnovat pozornost, projevovat náklonnost a ujišťovat ho, že jste vděčni za to, co pro vás dělá. Často se můžeme setkat s větou: "Samozřejmě, že tě miluju, proč bych s tebou jinak byl." Jenže obzvlášť ženy potřebují slova lásky slyšet a cítit, že o ně má muž zájem. Že nejsou jen samozřejmostí, která doma připraví večeři. Ale u mužů to platí zrovna tak. Muži bývají ješitní a jsou rádi, když je ženy chválí. Naučte se poznat jazyk lásky vašeho partnera a začněte mu projevovat náklonnost a uznání tak, aby to pro něj bylo smysluplné.

Dopřejte si kvalitní sex

Sex není jen uspokojením základní potřeby a touhy, ale pro fungující pár je nezbytností, která vyjadřuje nejen chtíč, ale i silné pouto, emocionální spojení, blízkost a zranitelnost. Dopřát si kvalitní a pravidelný sex je obzvlášť pro rodiče malých dětí prakticky nemožné, ale ne neproveditelné. Upřednostněte kvalitu nad kvantitou a když budete mít příležitost, užijte si to v plné parádě. Máte například možnost práce z domova? Odveďte děti do školky a udělejte si jednou za čas dopoledne nebo odpoledne čas jen pro sebe. Práci můžete dohnat až večer děti usnou. Důležité je také nemyslet na to, kolik sexu jste mívali dříve a co považujete za "normu". To, že vaši přátelé mají sex dvakrát týdně, neznamená, že vy ho musíte mít také.

Nebuďte sobečtí

Jedním ze základních aspektů fungujícího vztahu je nesobeckost a touha udělat partnera šťastným i na úkor svých vlastních zájmů a představ. Když druhého milujete tolik, že vám záleží více na něm než na vás samotných, s velkou jistotou vytvoříte silný a úspěšný vztah. Ale neberte to tak, že musíte zahodit sami sebe a starat se jen o pocity vašeho partnera. To by nikam nevedlo. Jen je někdy potřeba nechovat se sobecky a hledat společné řešení.

Ochota komunikovat

A jak to tak ve vztazích bývá, přijdou i dny, které, ať se snažíte jakkoliv, nebudou růžové. A není na tom nic divného. Lidé se vyvíjí a mění se i jejich přístup k životu. Cílem úspěšných vztahů není se problémům a konfliktům vyhýbat. Je ale potřeba je řešit a neutíkat před nimi. Kdykoliv se proto dostanete do hádky, snažte se jí proplout tak, abyste si vzájemně porozuměli a došli k uspokojivému závěru pro obě strany. Nesnažte se ponížit partnera, zvítězit nad ním a debatu vyhrát. Snažit se donekonečna dokazovat svou pravdu je toxické a otráví to váš vztah rychleji než cokoliv jiného.

Zdroj: Autorský článek, další zdroj: besthealthmag.ca, pnas.org.

Další zajímavé články