Vztahy

Bohdana (42): Přiznal mi, že je gay. Teď žijeme pod jednou střechou s dětmi i jeho partnerem

Někdy se život ubere trochu jiným směrem

autor

Tereza Hromádková

19. listopadu 2022

 
FOTO / Depositphotos
"V práci byl velice schopný, takže bylo jen otázkou času, kdy Lukáše povýší," začíná vyprávět sympatická Bohdana. Její muž byl absolventem Vysoké školy ekonomie a managementu a svému oboru skutečně rozuměl. Celý život se své práci věnoval, vzdělával se a postupem času se vypracoval na velmi vysokou pozici.
Reklama

S tím však začaly jeho pozdní příchody domů, které, jak se později ukázalo, měly úplně jiný důvod než vysoké pracovní nasazení.

"Když začal opakovaně chodit domů pozdě, bylo mi to líto, už jsme vůbec nebyli spolu. Brala jsem to ale tak, že má skvělou práci, že ho konečně povýšili a že se nám teď bude hypotéka splácet mnohem snadněji," popisuje smiřování s novou pozicí svého manžela Bohdana, která doufala, že za pár let, až splatí dům, si snad manžel najde opět práci, ve které nebude muset být od rána do večera a budou spolu opět trávit více času.

"Jenže pak jsem jednoho dne volala do práce v půl osmé večer a recepční mi řekla, že manžel odešel domů už v pět. Doma jsem se ho ptala, jak bylo dnes v práci a proč jde tak pozdě a odpověděl mi, že teprve před chvílí odešel z kanceláře, že má hrozně moc práce," v tu chvíli Bohdana zbystřela. Své pochybnosti si však nechala pro sebe a manželovi o nich neřekla. "Nechtěla jsem vypadat jako hysterka a rozhodla jsem se nejprve vše důkladně prověřit. Třeba je v tom úplně něco jiného a já budu pak se svým obviněním k smíchu," vysvětluje počáteční nejistotou Bohdana.

Nejprve proto začala kontrolovat manželovi telefon. "Vždy, když šel manžel do sprchy, rychle jsem mu prohlédla všechny zprávy, telefonní hovory, ale nic zajímavého jsem nenašla. Jen časté hovory s Tomášem, ale to byl kolega, tak mi to nepřišlo divné. Po pár dnech jsem to proto touto cestou vzdala, protože jsem se navíc cítila velice nepatřičně a představa, že by mě manžel nachytal, jak mu projíždím telefon, mi přišla absurdní," pokračuje Bohdana.

"Pak jsem přemýšlela, že bych koupila GPS lokátor s možností přenosu aktuálního zvuku z okolí, ale opět jsem si představila, že ho Lukáš ve své brašně najde a bylo mi trapně," popisuje své další plány Bohdana. Manželovi dokonce navrhla, aby pomocí mobilní aplikace začali sledovat své GPS souřadnice. "Vysvětlila jsem to tak, že chodí z práce hodně pozdě a že mám o něj strach, aby ho při průchodu parku ve večerních hodinách někdo třeba nepřepadl. Překvapilo mě, že manžel souhlasil," udiveně vypráví Bohdana.

Už si pomalu začala říkat, že její představy o manželově nevěře jsou směšné, když jí zavolala Lukášova kolegyně z práce, že už je poledne a Lukáš stále není ve své kanceláři. "Připadalo mi to divné, GPS signál jasně ukazoval, že je manžel v práci. Proto jsem mu okamžitě zavolala, ale nezvedal mi to. Bylo jasné, že telefon nechal v práci, ale sám v ní není. Den předtím měli firemní večírek, takže nespal ani doma. Myslela jsem, že se večírek protáhl a všichni usnuli v zasedačce. V tu chvíli jsem ale začala mít strach, jestli se mu třeba něco nestalo," pokračuje Bohdana.

Kolem třetí hodiny odpoledne jí volal manžel zpět, že byl na obědě a zapomněl si telefon v kanceláři. "S ledovým klidem mi potvrdil, že všichni usnuli po vypití pár drinků v zasedačce a omluvil se mi, že nepřišel domů. V tu chvíli už nebylo pochyb o tom, že mi lže. Každopádně jsem přistoupila na jeho hru a řekla mu, že jsem ráda, že je v pořádku, že jsem o něj měla strach. Pak jsem volala na recepci a s recepční se domluvila, že zítra přijdu už v šest ráno a ona mě pustí do jeho kanceláře," popisuje svůj plán rozzlobená žena.

Druhý den ráno řekla manželovi, že spěchá k doktorovi a odjela, aby stihla přijet do práce svého muže dřív než on. "Recepční mě pustila do kanceláře a já se zavřela ve skříni a čekala, co přijde. O půl hodiny později přišel manžel a sedl si ke svému stolu. Ve skříni jsem byla snad dvě hodiny a už si říkala, že tudy asi cesta nevede, že milenku musí mít jinde," vypráví Bohdana. "Jenže pak přišel do kanceláře Tomáš. Poznala jsem ho po hlase. I když tón, kterým mluvil, mi přišel zvláštní. A pak mi spadla brada. Začali se bavit o tom, jak si to včera spolu užili a Tomáš prosil manžela, ať už mi vše přizná, že je to vůči mě nefér. Pak zmlkli a mě došlo, že se líbají. Rozrazila jsem dveře skříně a zůstala stát jako opařená. Manžel nemá milenku, ale milence," šokovaně vypráví Bohdana.

"Nevěděla jsem, co říct, nechápala jsem. Kdyby to byla jiná žena, asi bych ho na místě rozcupovala. Ale muž? Vážně? Vlastně jsem se v tu chvíli přestala zlobit a pochopila, že tady vlastně vůbec nejde o mě. Jde o něj. O potlačovanou orientaci. V tu chvíli jsem se proto jen soucitně usmála a řekla, že je to v pohodě. Pak jsem odešla," popisuje nastalou situaci šokovaná žena.

Bohdana s poté sešla s manželem doma a vše dlouze a otevřeně probírali. Dohodli se na tom, že si Bohdana nechá dům, na jehož splacení bude on nadále přispívat. "Dnes je to pět let a s bývalým manželem i Tomášem jsme pořád kamarádi. Dětem jsme vysvětlili, jak se věci mají a jelikož byly ještě relativně malé, braly to naprosto v klidu. Společně jsme došli k závěru, že manžel s Tomášem budou obývat vrchní část domu a já s dětmi si uděláme ložnici a pokoj v přízemí, abychom zůstali jako rodina pohromadě. Děti dodnes berou Tomáše jako strejdu, tátu mají doma a možná se k nám brzy nastěhuje i nový člen domácnosti Radek, kterého jsem poznala před dvěma lety. Zkrátka osud, který by mě v životě nenapadlo, že budu žít," uzavírá příběh s podivuhodně šťastným koncem Bohdana. (Čtenářka si přála zůstat v anonymitě, a proto byla pozměněna jména a fotografie je pouze ilustrativní.)

Dovedete si představit, že žijete s bývalým manželem, jeho homosexuálním přítelem, dětmi a novým partnerem pod jednou střechou?

Zdroj: Autorský článek, rozhovor s paní Bohdanou

Další zajímavé články