Nutriční výhody červeného zelí
80 g porce (vařeného zelí) obsahuje:
- 12 kcal / 49 kJ
- 0,6 g bílkovin
- 0,2 g tuku
- 1,8 g sacharidů
- 1,8 g vlákniny
- 104 mg draslíku
- 25 µg folátů
- 26 mg vitaminu C
Pouhých 80 g červeného zelí se počítá jako jedna porce z celkových pěti denně, což je množství, které doporučují odborníci na zdravou stravu. Tradiční recepty na dušené červené zelí často kombinují pepřovou chuť zelí se sladšími přísadami, jako jsou jablka, cukr, jablečný mošt, portské nebo jiné víno. Lehké dušení zelí pomáhá uvolňovat prospěšné karotenoidy, přidání celého ovoce, jako jsou jablka, pokrm přirozeně osladí, ale uvědomte si, že když přidáte přísady, jako je cukr nebo určité druhy alkoholu, zvýšíte množství volných cukrů, což je typ, který se doporučuje spíš omezovat. Pojďte se s námi podívat, jaké benefity vám konzumace červeného zelí přinese.
1. Bohaté na antioxidanty
Antokyany dodávají fialově zbarvenému ovoci a zelenině včetně červeného zelí krásnou barvu. Mají ochranné antioxidační vlastnosti a v důsledku toho existuje mnoho výzkumů, které hodnotí, jak tyto sloučeniny prospívají našemu zdraví. Roste například souvislost mezi používáním antokyanů ve stravě ke snížení obezity a onemocněními souvisejícími s obezitou, jako je diabetes typu 2.
Červené zelí je obzvláště bohaté na antokyany a další antioxidační živiny, jako jsou vitamíny C, E a karotenoidy.
2. Může podporovat zdraví srdce
Studie z roku 2019 naznačuje rostoucí důkazy o tom, že antokyany hrají pozitivní roli v kardiovaskulárním zdraví a že ti, kdo jedí potraviny na ně bohaté (jako je červené zelí), mají nižší riziko srdečních infarktů a úmrtí souvisejících se srdečními chorobami.
3. Může pomoci v boji proti zánětu
Klíčovou složkou zeleniny, jako je červené zelí, je fytochemikálie známá jako sulforafan. Studie na zvířatech uvádějí, že sulforafan může být zodpovědný za protizánětlivé vlastnosti této zeleniny.
4. Obsahuje protirakovinné sloučeniny
I když neexistují žádné „superpotraviny“, které by mohly zabránit rakovině, existují důkazy, že zdravá strava může snížit riziko, že touto zákeřnou chorobou onemocníte. Vzhledem k tomu, že je červené zelí bohaté na sloučeniny, jako je sulforafan a antokyany, měli byste zauvažovat, jestli jej nezařadit do svého jídelníčku pravidelně. A v čem tkví celé "kouzlo"? Je to proto, že se zdá, že tyto prospěšné sloučeniny zabraňují oxidačnímu poškození a nejspíš působí ochranným způsobem proti rakovině, včetně kolorektálního karcinomu.
5. Může podporovat zdraví střev
Zahrnutí červeného zelí do vaší stravy může podpořit zdraví střev. Je to dobrý zdroj vlákniny, včetně té nerozpustné, která podporuje správnou funkci zažívání. Vláknina v zelí je rovněž prebiotikem, což znamená, že je to typ vlákniny, která působí jako zdroj paliva pro prospěšné bakterie, které žijí ve střevech. Sloučeniny v červeném zelí zvané isothiokyanáty se zdají být zvláště prospěšné, protože povzbuzují střevní bakterie k produkci mastných kyselin s krátkým řetězcem (SCFA) – cenných sloučenin, které mají dalekosáhlý vliv na naše střeva a širší zdraví.
Zdroj: cancerresearchuk.org, bbcgoodfood.com, vzp.cz.