Zdraví

Syrové brambory obsahují látky, které mohou způsobit nevolnost a zažívací problémy. Jíst neuvařené by se proto raději neměly

Brambory před konzumací vždy raději uvařte

autor

Anna Janoušková

15. dubna 2022

 
FOTO / Pexels
Možná jste někdy dostali chuť okousat bramborový měsíček při krájení, loupání nebo krájení na kostičky, anebo jste si vzpomněli na to, jak vás maminka v dětství varovala, abyste to nedělali. Pokud jste někdy přemýšleli, co se může stát, když sníte syrové brambory, jste na správném místě. Čtěte dále a dozvíte se nevýhody a rizika spojená s konzumací syrových brambor.
Reklama

Syrové brambory nejsou z podstaty věci jedovaté, ale výrazně se nedoporučuje je konzumovat v neuvařeném stavu. Syrové brambory totiž obsahují solanin a lektiny, dvě sloučeniny, které mohou způsobit žaludeční potíže a potenciálně i nevolnost a otravu. Syrové brambory navíc obsahují odolný škrob, který je těžko stravitelný a navíc se celková chuť a textura brambor nepodobá bramborám, které znáte a máte rádi.

Rizika konzumace syrových brambor

Solanin

Solanin je jedovatá sloučenina, která působí jako obranný systém rostlin. Vyskytuje se také u některých druhů lilkovité zeleniny, a to včetně rajčat, tabáku a lilku samotného. Tvoří se v bramborách, které byly vystaveny slunečnímu záření, nadměrnému teplu nebo extrémnímu teplotnímu skoku. Zelené nebo naklíčené brambory mohou obsahovat velmi vysoké hladiny solaninu, které mohou být dokonce životu nebezpečné. Zdravé brambory obsahují solaninu minimální množství, ale výtažek z několika naklíčených brambor má schopnost zabít krysu. Jedná se o toxický jed, se kterým není radno si zahrávat.

Když je solanin konzumován v minimální míře, může způsobit žaludeční a neurologické potíže, jako je nevolnost, žaludeční křeče, zvracení, závratě a bolesti hlavy. Závažnější účinky však podle studií zahrnují paralýzu, žloutenku, ztrátu citlivosti a halucinace.

Lektiny

Lektiny jsou typem proteinu, který se váže na sacharidy, které se nacházejí ve většině potravin. Luštěniny, obiloviny a rostliny z čeledi hluchavkovitých obsahují vysoké množství lektinu a tyto hladiny jsou ještě vyšší v syrových potravinách. Při konzumaci ve velkém množství mohou lektiny způsobit nevolnost, žaludeční potíže, zvracení a průjem. Abyste však tyto účinky pocítili na vlastní kůži, museli byste do sebe dostat velké množství lektinů (tedy syrový brambor). Nikdy ale není dobrý nápad pokoušet se dobrovolně přivolat gastrointestinální katastrofu.

A co sladké brambory?

Pokud zapomeneme na solanin a lektiny, syrové brambory, ať už sladké nebo klasické, jsou pořád hůře stravitelné. Některé živiny a škroby se navíc objeví až po uvaření sladkých brambor. Sladké brambory neboli batáty neobsahují solanin, protože nepatří do rodiny lilkovitých, takže nezpůsobují otravu solaninem jako běžné brambory.

Mohou psi jíst syrové brambory?

Podle American Kennel Club je krmení psů syrovými bramborami velmi nebezpečné, protože solanin může být pro psy vysoce toxický. Pokud se chystáte krmit svého psa bramborami, rozhodněte se pro ty, které byly předem tepelně upraveny bez přidaných olejů nebo koření.

Zdroj: sciencedirect.com, allrecipes.com, akc.org.

Další zajímavé články