Zdraví

Ne všechny fermentované potraviny obsahují cenná probiotika. Překvapivě sem patří kysané zelí nebo kimchi

Probiotika jsou pro naše střeva skvělou vzpruhou

autor

Anna Janoušková

11. května 2022

 
FOTO / Depositphotos
Všichni chceme být zdravější a mít více energie, a proto často sáhneme po fermentovaných potravinách s vidinou, že děláme něco pro své zdraví a zároveň si pochutnáme. Nedávné výzkumy však zjistily, že ne všechny fermentované potraviny obsahují probiotika, tedy hlavní složku, kvůli které je konzumujeme.
Reklama

Na základě zjištění nedávné zprávy foodinsight.org může být tato zpráva trochu překvapivá, ale opravdu ne všechny fermentované potraviny obsahují cenná probiotika. Podle průzkumu si tuto skutečnost uvědomuje pouze pět procent lidí.

Probiotika a fermentované potraviny nejsou totéž

„Mnoho fermentovaných potravin se vyrábí s pomocí bakterií, takže je lákavé si myslet, že všechny obsahují probiotika,“ říká Ali Webster ředitel výzkumu a nutriční komunikace Mezinárodní rady pro informace o potravinách na webu wellandgood.com. Ovšem podle uznávaného odborníka tomu tak bohužel není. "Aby mohla být potravina považována za zdroj probiotik, potřebuje dostatek živých bakterií, které přežijí zpracování potravin, což se u fermentovaných potravin ne vždy děje. Dále musí být známo, že všechny bakterie, které přežijí zpracování potravin, prospívají lidskému zdraví.“

To, že ne všechny fermentované potraviny obsahují probiotika, však neznamená, že musíte ze seznamu potravin zdravých pro střeva vyškrtnout celou kategorii. Právě naopak. Místo toho stačí vědět, které z nich obsahují probiotika a která nikoliv.

Rozdíl mezi fermentovanými potravinami a probiotiky

Jednou z nejčastějších mylných představ, se kterými se setkáváme, je přesvědčení, že fermentované potraviny a probiotika jsou jedno a totéž. "Fermentované potraviny se vyrábějí pomocí procesu, který využívá kvasinky a živé bakterie k rozkladu jedné potraviny, jako je například zelí a její přeměně na jinou, jako je kysané zelí nebo kimchi. Naopak probiotika jsou kvasinky a bakterie používané k fermentaci potravin," vysvětluje Ali Webster. Tyto bakterie existují přirozeně ve vašem těle, ale někdy může být rovnováha mezi dobrými a špatnými bakteriemi ve vašem střevě narušena tím, co jíte nebo pijete.

Probiotika jsou užitečná pro zdraví střev, což je důvod, proč mnozí předpokládají, že fermentované potraviny jsou vždy také prospěšné. Ovšem vědci si nejsou úplně jisti, zda prospěšnost fermentovaných potravin tkví pouze v obsahu probiotik. Například kysané zelí je také bohaté na vlákninu a působí tak jako prebiotikum, které slouží jako potrava pro prospěšné bakterie v našem těle. Kromě probiotické aktivity však fermentované potraviny podle Dr. Webstera nabízejí spoustu výhod. "Jogurt a kefír jsou bohaté na bílkoviny a vápník," říká a dodává, že fermentované potraviny jsou také plné vitaminů, minerálů a dalších živin."

Fermentované potraviny s probiotiky

Některé fermentované potraviny prokázaly probiotické schopnosti a současně se snižováním zánětů v těle přispěly ke zlepšení zdraví střev. Například některé mléčné výrobky jako kefír a jogurt patří mezi nejlepší prostředky, které dodávají do našeho gastrointestinálního traktu prospěšné bakterie. Rovněž nezahřívané kimchi, kysané zelí a polévka miso obsahují velké množství životaschopných bakterií, které mohou poskytnout probiotickou vzpruhu. Ovšem mnoho druhů těchto produktů, které se nacházejí na pultech obchodů s potravinami, však bylo tepelně zpracováno z důvodu bezpečnosti potravin, což má na množství obsažených probiotik velmi negativní vliv.

Fermentované potraviny, které neobsahují probiotika

Jak již bylo řečeno, ne všechny fermentované potraviny obsahují živé organismy. "Mikroby, které jsou nezbytné například pro výrobu piva a vína, jsou odfiltrovány v hotovém produktu," říká Dr. Webster. „Kváskové pečivo a konzervované kysané zelí, další kvašená zelenina a mnohé kombuchy se tepelně upravují, čímž dochází k inaktivaci mikroorganismů. Takže i když tyto produkty mohou chutnat dobře a nabízet určité nutriční výhody, nejsou silnými zdroji probiotik.“

Doporučené postupy pro konzumaci probiotických produktů

Dr. Webster říká, že neexistuje žádná doporučená denní dávka probiotik. „Co víme, je, že aby bylo možné využít výhody probiotických produktů, je třeba je konzumovat s určitou mírou pravidelnosti. Šálek jogurtu jednou za čas nebo pár lžic kimchi pravděpodobně nebudou mít velký a trvalý dopad na zdraví střev, i když nabízejí určité zdravotní a nutriční výhody.“

Nejlepším způsobem, jak využít výhody probiotických produktů, je tudíž jejich pravidelná konzumace. „Udržování stálé přítomnosti probiotických mikrobů vyžaduje jejich opakované zavádění. Zařaďte proto kefíry, jogurty, domácí kysané zelí či kombuchu do každodenního jídelníčku. Ovšem konzumace probiotik není jediným způsobem, jak zlepšit zdraví vašich střev. Rovněž se soustřeďte na svůj pitný režim, snažte se vyhýbat stresu a pravidelně sportujte a odpočívejte.

Zdroj: wellandgood.com, my.clevelandclinic.org, foodinsight.org.

Další zajímavé články