Zdraví

Nevzhledné plísně na nehtech se snadno zbavíte i doma. Vyzkoušejte olivový či oreganový olej, ocet a česnek

Žluté nehty značí napadení plísňovou infekcí

autor

Kateřina Korňová

20. května 2022

 
FOTO / Pexels
Plíseň nehtů neboli onychomykóza je celkem běžným onemocněním, se kterým se za svůj život setká velké množství lidí. Nejvíce ohroženi jsou však diabetici, lidé s poruchou imunity a pacienti pro transplantacích. Že tímto onemocněním trpíte, poznáte celkem snadno. Jeden nebo i více nehtů začnou postupně získávat bílé, hnědé nebo i žluté zbarvení. Pokud se pod vaší ponožkou nebo na prstech u ruky nachází přesně takový nehet, na nic nečekejte a pusťte se do domácího ošetřování. Možností máte hned ně
Reklama

Nehet napadený plísní se obvykle rozšíří a získá mnohem pevnější strukturu. Často může onemocnění vést rovněž k praskání nehtů, které je velmi nepříjemné, bolestivé a obtížně léčitelné. Proto je potřeba rozpoznat plísňovou infekci co nejdříve, než napáchá dalekosáhlejší škody. Naštěstí existuje mnoho způsobů, které můžete vyzkoušet, aniž byste museli pro radu k lékaři. Jestliže svůj problém chcete nejprve vyzkoušet vyřešit v pohodlí domova, vyberte si z následujících možností.

Extrakt z hadího kořene

Výtažek z hadího kořene je skvělým přírodním antimykotikem, které je vyrobeno z rostlin čeledi slunečnicových. Výtažek z hadího kořene stačí aplikovat na postižené místo po dobu tří měsíců, po kterých by mělo dojít k vyléčení. První měsíc se aktivní látka aplikuje po třech dnech, druhý měsíc dvakrát týdně a poslední měsíc pouze jednou týdně.

Tea tree oil

O čajovníkovém oleji je známo, že je velmi účinným přírodním antimykotikem s protiplísňovými a antiseptickými schopnostmi. Můžete ho tudíž použít k potírání plísně na nohou, nehtech, ale i jiných oblastí včetně intimních partií. Používejte ho ovšem jen s mírou, aby nedošlo k nepříjemnému podráždění či alergické reakci. Pár kapek úplně stačí. Pro začátek potřete jen velmi malou oblast jednou kapkou, abyste zjistili, jak na to bude vaše tělo reagovat.

Oreganový olej

Tento olej obsahuje látku zvanou thymol, která má rovněž protiplísňové a antibakteriální vlastnosti. Použít ho proto můžete k léčbě plísňových onemocnění na nehtech u nohou, rukou, ale i jiných oblastech těla. Stejně jako čajovníkový olej však může způsobit podráždění a vyvolat alergickou reakci, proto jej nejprve vyzkoušejte na malém místě vaší pokožky.

Ozonizovaný olivový olej

Ozón, který se vyrábí z lékařského kyslíku, se několik dní vhání do vybraného oleje (olivový, slunečnicový, konopný, sezamový…) až do té doby, než dojde k úplnému nasycení. Vystavení ozónu v nízkých koncentracích může inaktivovat mnoho nežádoucích organismů, jako jsou právě kvasinky, houby a bakterie, které se zabydlely na vašich nehtech. Z některých studií vyplývá, že je ozonovaný olej dokonce účinnější, než některá lokální antimykotika na předpis. Pro vymizení problému aplikujte na postižený nehet dvakrát denně.

Ocet

Tuto surovinu má běžně doma snad každý, proto je vhodným, dostupným a bezpečným domácím lékem, který můžete vyzkoušet použít, pokud zatím nic jiného k dispozici nemáte. Smíchejte ocet s vodou v poměru 1:2 a namáčejte v něm plísní napadenou nohu každý den zhruba 15 až 20 minut. Postup opakujte ještě týden poté, co infekce ustoupí. Ocet je přirozené antibakteriální činidlo, které má potenciál vám od plísní na nehtech u nohou i rukou ulevit.

Česnek

O česneku víme, že má určité protiplísňové a antimikrobiální vlastnosti, a i proto je hojně užívaným lékem na řadu zdravotních neduhů. Můžete s ním léčit i plíseň na nohou nebo nehtech, a to dokonce velmi jednoduše. Na postiženou oblast položte nasekaný nebo rozdrcený stroužek česneku a obvažte obinadlem nebo zafixujte ponožkou či rukavicí na půl hodiny. Není to zrovna nejlepší parfém, ale s plísní na nohou i rukou zatočí hravě.

Kdy navštívit lékaře

Pokud však žádná z domácích metod nezabere, nezbude vám, než se obrátit na svého praktického či kožního lékaře. Ten vám nejprve předepíše antimykotika, nebo i ochranné laky na nehty s antimykotickými účinky a doporučí další postup. Možný je i scénář, že se nevyhnete chirurgickému odstranění postiženého nehtu, aby mohl lékař aplikovat antimykotikum přímo na infekci pod nehtem. Tato metoda se volí v případě, že plísňová infekce neustupuje, je závažná a způsobuje extrémní bolesti.

Zdroj: Autorský článek, další zdroje: healthline.com, ireceptar.cz.

Další zajímavé články