Zdraví

Vložky a tampony vyhoďte a menstruujte volně. Potřísněné spodní prádlo nečekejte

Volná menstruace není pro každého

autor

Tereza Hromádková

12. července 2022

 
FOTO / Pexels
Zní to divně, ale menstruací skutečně můžete projít bez jediné vložky, tamponu, kalíšku či menstruačních kalhotek. Metoda totiž spočívá v tom, že vědomě vypouštíte menstruační krev ve chvíli, kdy se vám to hodí, a naopak nenecháte uniknout ani kapičku krve ve chvíli, kdy si nemůžete dojít na toaletu. Nevěříte? Tak to zkuste.
Reklama

Pokud se vám zdají už menstruační kalhotky nebo menstruační kalíšek podivnými metodami, jak zachytit menstruační krev v období poslední fáze vašeho cyklu, volná menstruace asi nebude tou nejlepší metodou pro vás. Volnou neboli svobodnou menstruaci však začínají volit ženy, které jsou blíže k přírodě a životnímu prostředí a které vychází z dřívějších dob, kdy ženy neměly k dispozici žádné pomůcky moderní doby.

Volná menstruace vede k lepšímu uvědomění si svého těla

Jestliže nedáte dopustit na menstruační tampony, nejspíš si svou menstruaci ani neuvědomujete. Pokud samozřejmě nezažíváte menstruační bolesti. Určitě však nemáte tušení, kdy z vás zrovna krev vytéká, protože se všechna vsákne do tamponu. Používáte-li vložky nebo menstruační kalhotky, jistě jste si už všimla, že krev při menstruaci nevytéká od rána do večera, ale v určitých fázích. A to je právě to, na co spoléhá volná či svobodná menstruace. Díky tomu, že si uvědomíte, kdy krev začne vytékat, ji totiž dle této metody můžete vědomě zadržet a vyloučit až ve chvíli, kdy se vám to bude hodit.

Posílené pánevní dno je základ

Povolené pánevní dno trápí nejčastěji ženy kolem 40 let, a to především kvůli předchozím porodům (pokud byly vedeny přirozenou cestou), ale i kvůli nadměrnému zatěžování, zvedání těžkých břemen, při menopauze či hormonálních změnách v přechodu. Oslabené svaly pánevního dna vedou většinou k mírné či silné inkontinenci a neschopnosti ovládat své vyprazdňování. Ovšem ne pouze v oblasti močení, ale rovněž zadržování menstruační krve. Pokud tedy chcete vyzkoušet tuto metodu, základem je posílit svaly pánevního dna buď speciálními cviky nebo i příjemnější metodou - Venušinými kuličkami, které nejen dokonale posilují pánevní dno ale dovedou každou ženu i k lepšímu sexuálnímu vyvrcholení.

Jak metoda funguje

Menstruace funguje tak, že se děloha plní odlupující se částí děložní sliznice a krví, která v určitém okamžiku naplnění vyteče volně ven přes děložní čípek do oblasti pochvy a následně odejde z těla v podobě menstruační krve. Pokud chcete své tělo poznat trochu víc a udělat něco pro životní prostředí, naučte se tento okamžik poznat a ponořte se do volné menstruace naplno. Metoda spočívá v tom, že jakmile pochopíte, jak vaše tělo funguje, můžete se sama rozhodovat, kdy krev přes čípek proteče a kdy ještě zůstane uvnitř. Zpočátku choďte na záchod co nejvíce a pokuste se zcela otevřít a menstruační krev vypudit. Časem se naučíte zadržovat krev třeba i na tři hodiny v nejsilnějších dnech. Můžete klidně zavřít oči, abyste se na celý proces více soustředila. Svaly pánevního dna tlačte směrem ven a myslete na to, jak se váš čípek otevírá. Někomu prý pomáhá vypláznout do dálky jazyk a nahrbit se. 

Když vás to zastihne nečekaně

Hlavně na začátku se vám může přihodit, že najednou si budete jistá, že je potřeba dojít krev "vypustit" na toaletu, ale žádná nebude v dohledu. V tomto případě budete muset svaly pánevního dna stáhnout a co nejrychleji vyhledat záchod. Pro začátek je nejlepší pojistit se alespoň intimkou pro případ, že dojde k nečekané nehodě. 

A co v noci?

Však se také nepočůráte, když máte v noci plný měchýř. Časem vás nutnost "vypustit" menstruační krev přiměje k probuzení stejně jako nutnost močit. Navíc pokud večer menstruační krev "vypustíte" a důkladně se omyjete, svaly pánevního dna vás nenechají ve štychu a k opětovnému vyprázdnění budete moci přistoupit až ráno. Při vstávání z postele ale vědomě svaly pánevního dna svírejte a navštivte toaletu co nejrychleji dovedete.

Zdroj: Autorský článek, další zdroj: kalisek.cz.

Další zajímavé články