Zdraví

Krásný zadeček do plavek: Vyzrajte na celulitidu kartáčováním a chůzí do schodů

Celulitida trápí většinu žen

autor

Anna Janoušková

30. června 2022

 
FOTO / Unsplash
Ach ta celulitida. Celou zimu byla úspěšně zapomenuta pod dlouhými kalhotami, ovšem s blížícím se létem se opět hlásí o pozornost a nám nezbývá než uznat, že máme problém. Přitom se nejedná o nic výjimečného. Celulitidou trpí v různých oblastech více než 90 % žen (a asi 10 % mužů) a i přesto, že se jí nemůžete jen tak snadno úplně zbavit, můžete podniknout kroky, které mohou její výskyt snížit.
Reklama

I přesto, že se v posledních letech hodně mluví o tom, že bychom se měli mít rádi takoví, jací jsme, často se nemůžeme ubránit myšlenkám, že je na našich tělech něco špatně. Že bychom rádi něco změnili. Je to například volné břišní svalstvo po porodu, strie, pigmentové skvrny a právě i nevzhledná celulitida. Samozřejmě vaše tělo nevypovídá nic o tom, jací jste uvnitř a čeho jste v životě dosáhli, ovšem nic to nemění na tom, že pomerančová kůže v kraťasech nevypadá hezky. A stejně jako i ostatní běžné tělesné problémy může způsobit naprosto zbytečný emoční stres a deprese.

Podle doktora Rosse Perryho je celulitida jen přirozenou nedokonalostí ve způsobu, jakým je tuk v určitých partiích našeho těla tvarován. "Celulitidu má v nějaké formě a na nějakém místě většina žen. Ovšem to, že ji máte, neznamená, že nejste zdravé a měly byste držet dietu. Tuk se v určité oblasti začne tlačit mezi pojivovou tkáň pod kůží, jejíž povrch se svrašťuje a budí dojem pomerančové kůry," vysvětluje lékařský ředitel na kožní klinice. Pokud chcete zmírnit svou celulitidu a dostat se do léta do formy, zkuste následující tipy.

Celulitidu vykartáčujte

Na celulitidu odjakživa zabírají pravidelné masáže. Pořiďte si proto tělový kartáč a "nasucho" masírujte nebo kartáčujte pokožku zasaženou celulitidou. Je to jeden z nejlepších způsobů, jak se celulitidy celkem obstojně zbavit. Funguje totiž podobně jako lymfatická masáž, která podporuje odplavování toxických látek z těla, a navíc zvyšuje krevní oběh a zbavuje pokožku odumřelých buněk. Stimulací lymfatického systému pomáhá k vyplavování toxinů, a navíc odbourává tukové zásoby pod kůží. Suché kartáčování a masírování praktikujte každý den nebo alespoň několikrát do týdne.

Při kartáčování provádějte tahy od rukou a nohou a postupujte směrem nahoru k srdci. Oblast žaludku byste však měli masírovat ve směru hodinových ručiček. Nedělejte příliš mnoho tahů na jednom místě, abyste zvýšili účinnost. Raději masáž opakujte několikrát denně, než abyste si rozdrásali kůži. Po masáži si dejte studenou sprchu a ošetření zakončete aplikací krému či oleje na výživu pokožky.

Choďte do schodů

Pravidelný pohyb má na naši postavu asi největší vliv, pokud pomineme stravu. Jakákoliv tělesná aktivita, která je prováděna pravidelně, zvýší srdeční frekvenci a chůze do schodů značně posílí svaly dolních končetin a hýždí. Chůze do schodů je kardiovaskulárním cvičením, které posiluje konkrétní oblasti spodní části těla, což jsou nejvíce napadené oblasti.

Jezte potraviny s lecitinem

Vybírejte si takové potraviny, které vaše tělo zásobí lecitinem. Kromě jiného si také umí skvěle poradit právě s celulitidou. Je to především proto, že zrychluje metabolismus a má pozitivní vliv na rozpouštění tuku v podkoží. Ovšem nečekejte, že na týden zařadíte potraviny, které lecitin obsahují a bude po celulitidě. Pravidelnost je klíčová a prvních změn si můžete všimnout až po měsíci.

Zařaďte proto do jídelníčku potraviny jako: vejce, jablka, sóju, arašídy, zelí či brokolici a nezapomeňte ani na dostatečný pitný režim. Dehydratace totiž k projevům celulitidy přispívá velkou měrou.

Zdroj: Autorský článek, další zdroj: goodto.com.

Další zajímavé články