Zdraví

Nenechte sociální sítě ukrást vám reálný život. Hrozí vám úzkosti, poruchy příjmu potravy i pocit totálního selhání

Málokdo si uvědomuje, že čas strávený na sociálních sítích ubírá o čas na reálný život

autor

Kristýna Maxová

10. října 2023

 
FOTO / Depositphotos
Obliba a délka sledování sociálních sítí se nejen u teenagerů zvyšuje. Ke sledování cizích životů se uchylují i lidé středního věku, kteří si tím kompenzují vlastní neuspokojivý osobní život. To může vést k řadě negativních důsledků.
Reklama

Málokdo si uvědomuje, že čas strávený na sociálních sítích ubírá o čas na reálný život, skutečné partnery, koníčky, zdraví. Reálný život by měl být stále tím, který žijeme a neupínat se k virtuálnímu. Chodit s kamarády do společnosti, sportovat, cestovat, tvořit si vzpomínky na zážitky a vztahy s lidmi.

Příliš dlouhý čas věnovaný sociálním sítím a ponoření se do virtuálního světa naše obtíže a nejistoty, které prožíváme nevyřeší, naopak se mohou prohloubit úzkosti, závisti a problémy v řadě oblastí.

Sebevědomí a osobní spokojenost

Sledováním počítačově upravených fotek, ale i často fiktivních příběhů lidí, zážitků z cest, profesních úspěchů, partnerského štěstí, člověku, který se utápí v nejistotách a nízkém sebevědomí, rozhodně nepomůže. Naopak u lidí vzniká takzvaná facebooková závist, jak ji nazývají psychologové. Tedy stav, kdy vlastní život v porovnání s virtuálně dokonalým, plným úspěchů, považujeme za nudný, nezajímavý a především neúspěšný. Sebevědomí klesá k nule stejně jako osobní spokojenost. Naopak se zvyšuje stres, úzkosti a pocit totálního selhání. To ovlivňuje mnoho dalších aspektů života.

Mezilidské a partnerské vztahy

Porovnáváním vlastního života, manželství, soužití s přítelkyní a „dokonalých“ příběhů na sociálních sítích získáváme často zcela iluzorní pocit, že my vlastně nežijeme, zatímco oni ano. Stalkujeme, závidíme, tím se partnerovi a přátelům vzdalujeme a přestáváme s nimi komunikovat. Osamělí se snaží navázat vztahy s lidmi, o nichž ani nevíme, jestli existují, natož, jací skutečně jsou. Chaty snesou všechno, ale kde je pravda?

Od poruchy soustředění až po poruchy příjmu potravy

Příliš dlouhé sledování počítače, mobilu, You tube, chatů vede k poruchám soustředění, protože nás zahltí přemíra informací, které na nás útočí. Totéž platí pro paměť, tu zase zkreslují vjemy, které absorbujeme a zároveň se soustředíme na ty nejlepší záběry našeho života. Přesycenost a dlouhé sledování elektronických zařízení zhoršuje spánek. Snadná rada zní: Minimálně hodinu před odchodem do postele vypnout notebook, odložit mobil a odpojit se od sítí. Kvalitní spánek ovlivňuje nejen psychickou pohodu, ale schopnost koncentrace, hlavně správné fungování tělesných orgánů a celkovou fyzickou kondici.

Nedostatek pohybu, často nevhodné stravovací návyky, které život závislý na sociálních sítích provází způsobuje řadu civilizačních nemocí: Cukrovku, vysoký cholesterol, kardiovaskulární obtíže, vysoký krevní tlak, bolesti zad…A obezitu…A vracíme se do koloběhu obtíží, které závislost na vlivu sociálních způsobuje: Osamění, úzkosti, deprese a další psychické obtíže. Zvlášť, pokud se musíme vyrovnat s některými fyzickými či zdravotními nedostatky, třeba estetickými nedokonalostmi v obličeji, s viditelnými chorobami kůže (vitiligo, lupénka…), potížemi s vlasy (alopecie). U někoho tyto okolnosti vedou až k psychickým potížím typu poruch příjmu potravy, sebepoškozování…

Sociální sítě mají samozřejmě i své výhody

Pomocí sociálních sítí můžete komunikovat s rodinou nebo kamarády, pomohou vám mít přehled i o lidech se kterými již tolik v blízkém kontaktu nejste (například ze školy atp) nebo udržet lepší kontakt s přáteli či příbuznými po celém světě.

Můžete zde najít nové přátele a komunity (např. komunity s dalšími lidmi, kteří sdílejí podobné zájmy nebo ambice. Pokud si najdete nový koníček, nový směr myšlení, novou dietu, kterou chcete držet nebo cikoliv s čím nemáte dostatek zkuyšeností, na sociálních sítích s největší pravděpodobností najdete komunitu lidí, která vám v začátcích může pomoci.

Pomocí sociálních sítí můžete vyhledejte nebo naopak nabídnout emocionální nebo i finanfční podporu lidem v těžkých časech. (Např. díky sociálním sítím jsou úspěšne vybrýny finanční prostředky na různé léčby pacientů atp, vzájemná interakce a humor na sociálních sítích byly oporou pro mnohé lidi během pandemie atd). Můžete zde najít svůj prostor pro kreativitu a sebevyjádření. Takže ano, sociální sítě nám dokáží přinést i dobré věci, ale nezapomínejte na pravidlo: "Všeho s mírou" a nehledejte ve virtuální realitě smysl života.

Žijte reálný život a budete šťastní

Sociální sítě využívat pro zábavu, poučení, získávání informací. Nikoli jako závisláci, závistivci a zoufalci, kteří hledají ve virtuální realitě smysl vlastního života. Vypnout počítač, odložit mobil a vyběhnout do lesa, na procházku. Dobrá kniha s čajem či posezení spřáteli bude pro vaši mysl osvobozující...

Další zdroje: helpguide.org, internetembezpecne.cz, navybranou.cz

Další zajímavé články