Zdraví

Netradiční využití česneku: Odpuzuje mšice, berou na něj ryby a vytáhnete s ním lépe třísku

Česnek je cenným pomocníkem nejen v kuchyni

autor

Anna Janoušková

15. června 2022

 
FOTO / Unsplash
O česneku všichni víme, že je skvělým přírodním antibiotikem a pomáhá léčit řadu zdravotních neduhů. To ale není zdaleka vše, co čerstvé stroužky aromatického koření z čeledi amarylkovitých dokážou.
Reklama

O některých účincích česneku, které vám chceme nyní představit, jste už možná slyšeli, jiné si troufáme říci, že uslyšíte prvně. Věděli jste třeba, že s ním můžete celkem úspěšně hubit mšice, odpuzovat komáry, odstraňovat třísky a vylepšit rybářskou návnadu tak, aby neunikla žádná ryba? Ať už si ale vyberete jakýkoliv důvod k pravidelnému používání česneku, nikdy nešlápnete vedle.

Zbaví vás mšic

Pokud česnek pěstujete na malém záhonku za barákem, ani ho po sklizni nebudete muset nosit domů (obrazně řečeno). Své využití má totiž i na zahradě, jelikož skvěle funguje jako odpuzovač ploštic, housenek, mšic a molic, které se přiživují na vašich rostlinách. Když si z česneku vyrobíte přírodní sprej, hravě se otravných škůdců zbavíte. Nasekejte tři čerstvé stroužky česneku a nechte je celý den máčet ve dvou lžičkách minerálního oleje. Poté přeceďte a přidejte lžičku tekutého mýdla a půl litr vody. Promíchejte a přelijte do nádoby s rozprašovačem.

Pomůcka na odstranění třísek

Zadřít si třísku není nic příjemného. Obzvlášť když se vám zaryje hodně hluboko a vy ji nemůžete vydolovat, ať děláte cokoliv. Můžete ji buď pracně a poněkud bolestivě vyrýpat vydezinfikovanou jehlou, vystříhat nůžkami, nebo čekat, než ji vytlačí hnis. Nebo také můžete použít česnek, který třísku vytáhne během několika hodin. Jednoduše ukrojte plátek česneku, položte ho na místo s třískou a zafixujte obvazem.

Berou na něj ryby

Česnekové aroma je mezi rybami velice žádané a rychle a efektivně se šíří vodou. Spárujte česnek s dalšími návnadami, které jste zvyklí používat, natřete je syrovým plátkem česneku, nebo si vyrobte vlastní: smíchejte sušenky, krmivo pro kočky a vytvořte koule, které obalujte v česneku. Vůně této návnady přiláká jak okouny, tak i pstruhy, sumce, kapry a další ryby.

Čistí pleť a léčí akné

Některé ženy používají česnek k léčbě akné, ale také k vypnutí pokožky, odstranění starých kožních buněk a celkovému omlazení pleti. Nedoporučuje se však používat v blízkosti očí a na poraněnou či citlivou kůži. Česnek nasekejte, smíchejte s olivovým olejem a vmasírujte do pokožky. Po chvíli opláchněte. Pokud vám je maska z česneku nepříjemná a pálení vám nevyhovuje, vsaďte raději na jiný způsob péče o pleť.

Vyléčí opary

Stačí pár dní stresu, psychického či fyzického vypjetí, několik bezesných nocí či nachlazení a opar se objeví. Pokud na ně trpíte, zkuste příště k jejich léčbě použít syrový česnek. Rozkrojte česnek na dvě poloviny a přiložte jednu půlku na opar a nechte deset minut působit. Můžete opakovat několikrát denně.

Uleví od bolavého zubu

Nejen díky svým antiseptickým účinkům je česnek rovněž skvělým přírodním lékem na zmírnění bolesti zubů. Pokud vás bolí zub, vložte si celý česnek přímo na něj, zkousněte a vydržte alespoň čtvrt hodiny. Poté česnek vyplivněte. Další možnou variantou je stroužek česneku v hmoždíři rozdrtit  a vzniklou pastou zub pomazat.

Pomáhá s ženskými problémy

Česnek se také osvědčil k léčbě kvasinkové infekce u žen. Jakmile začnete pociťovat onen nepříjemný pocit, oloupejte stroužek česneku, vložte do proužku gázy nebo sterilního čtverce z lékárny a zaveďte pomocí tamponového aplikátoru. Česnek působí antifungálně a má schopnost kvasinky zahubit a předejít tak rozšíření infekce.

Odstraní střevní parazity

Syrové stroužky česneku jsou rovněž doporučovány k léčbě napadení vnitřními parazity. Nejčastěji se jedná o roupy, ale vyloučit se nedají ani jiní parazité. Když budete jíst pravidelně syrový česnek, můžete si být jisti, že vaše střeva neosídlí žádné nepřátelské bakterie ani parazité. A pokud máte pocit, že ve vašich střevech žije něco, co tam žít nemá, oloupejte si dva stroužky česneku denně a budete mít brzy klid.

Zdroj: Autorský článek, další zdroje: intelligentliving.co, bety.cz.

Další zajímavé články