Betakaroten řadíme mezi karotenoidy, čili přírodní barviva, která se vyskytují v rostlinách, houbách či mikroorganismech. Působí antioxidačně a chrání naše tělo před škodlivými účinky volných radikálů. Právě betakaroten můžeme zařadit mezi nejznámější karotenoidy.
Proč tělo potřebuje betakaroten?
Protože se z něj v našem těle vytváří vitamin A, který je nezbytný pro zdraví našich očí.
Kromě toho betakaroten preventivně působí proti mnoha druhům rakoviny, chrání srdce i cévy a podporuje dobrý stav pokožky. Nedostatek této látky může negativně ovlivnit naše zdraví. A jak tělu zajistit dostatek betakarotenu? No přece pomocí pestré stravy!
Sladké brambory
Nádherně oranžové sladké brambory, známé také jako batáty, jsou často součástí jídelníčku pouze u jedinců, který dbají na zdravou stravu. To je však velká škoda. Jsou nejen velmi zdravé, ale také skutečně chutné. Pokud jste ještě neochutnali pečené batátové hranolky, měli byste to rozhodně napravit. A co se týče betakarotenu, tak mohou na 100 gramovou porci batáty obsahovat přes 5 mg karotenoidu.
Mrkev
Mezi nejznámější a nejlepší zdroje betakarotenu řadíme mrkev. Na 100 gramů totiž obsahuje až 8 miligramů karotenoidu. Ale tady pozor. Žvýkáním syrové mrkve využijete pouze zhruba 5 % množství betakarotenu. Už jen nastrouháním mrkve můžete jeho výtěžnost zvýšit na 30 %, ale vůbec nejlepší možností je zeleninu povařit. Betakaroten se totiž mnohem snadněji a ve větším množství uvolňuje z potravin až po jejich tepelném zpracování.
Meloun cantaloupe
Skvělým zdrojem betakarotenu je i meloun cantaloupe. Obsahuje okolo 2 mg na stogramovou porci. Tento meloun nabízí osvěžení a kromě toho vám doplní i řadu dalších důležitých látek, a to včetně vitaminu C či draslíku. Nakrájet si ho můžete do ovocného i zeleninového salátu.
Špenát
Zdrojem zmíněného karotenoidu je i zelená listová zelenina. Stogramová porce špenátu v sobě skrývá přes 6 mg betakarotenu. Kromě toho špenát obsahuje i železo, fosfor, draslík, vitamíny C i E a slušnou dávku bílkovin či vlákniny. Navíc napomáhá snižovat vysoký cholesterol.
Hlávkový salát
Kromě špenátu se můžete spolehnout i na další druhy listové zeleniny. Stogramová porce hlávkového salátu dokáže tělu zajistit přes 5 mg betakarotenu. Další skvělé zdroje jsou kapusta a mangold. I z nich můžete připravit množství chutných jídel.
Meruňky
Meruňky v sobě ukrývají okolo 1 mg karotenoidu na stogramovou porci. Kromě toho obsahují vitaminy skupiny B, vitamin C a z minerálních látek pak železo, hořčík, vápník, draslík, fosfor nebo křemík. Do jídelníčku se vyplatí zařadit i další druhy ovoce, a to zejména růžový grep, mango či guave.
Brokolice
Nemůžeme zapomenout ani na brokolici, která obsahuje necelý miligram betakarotenu na 100 gramovou porci. Tuto zeleninu se však vyplatí do jídelníčku zařadit z více důvodů. Doplní vám vitamin E a vitaminy skupiny B, podpoří snižování cholesterolu, zlepšuje trávení, detoxikuje organismus, podporuje tvorbu krve a zklidňuje nervový systém.