Zdraví

Podzimní vitaminová bomba. Ovoce, které skvěle chutná, posílí imunitu a zlepší náladu

Kaki se skvěle hodí do slaných i sladkých salátů

autor

Erika Tomanová

16. listopadu 2020

 
FOTO / Depositphotos
Už tradičně se podzimní období spojuje s mnoha druhy ovoce, které se postupně objevuje v našich obchodech. K takovým plodů patří i kaki, které je jakýmsi symbolem a hitem podzimní a zimní sezóny. Kdy je zralé, jak ho konzumovat a co ještě byste o tomto ovoci měli vědět?
Reklama

Kaki je plod plný zdraví. Jeho dužina je i po sklizni tvrdá a trpká a aby zesládla a ztratila na trpkosti, musí se nechat odležet. Jsou však i odrůdy, které mají sladkou dužinu už při sběru, takže se dají konzumovat ihned. 

Dopřejte si kaki pro zlepšení imunity i nálady

Tyto oranžové plody trochu připomínají rajčata, ale ve skutečnosti jde o sladké ovoce, které má velmi zajímavou chuť. Přirovnat bychom ji mohli k chuti žlutého melounu smíchaného s mrkví, meruňkami a jablkem. Už to vám určitě napoví, že jde o zajímavé ovoce, které stojí za to ochutnat. Avšak nejen samotná chuť je to, co bychom si měli na tomto ovoci cenit. Za pozornost stojí i jeho nutriční profil.

Co kaki obsahuje?

Odborníci uvádějí, že ovoce kaki je bohatým zdrojem vitaminů skupiny B, C a A, vlákniny, antioxidantů, fosforu i magnézia. Kromě velkého množství vitaminů a minerálů je třeba také podotknout, že až 80% jeho dužiny tvoří voda a plody tedy nejsou nijak kalorické.

Proč konzumovat právě kaki?

Už jen to, že kaki obsahuje množství látek potřebných pro naše tělo, by vás mělo přesvědčit o jeho zařazení do jídelníčku.

  • Pokud si ho dopřejete v čerstvém stavu, tak podpoříte svůj srdečně-cévní systém. Zároveň díky jeho antioxidačním účinkům (obsahuje lykopen) podpoříte své zdraví a ochráníte organismus před rakovinou prostaty, děložního čípku, žaludku i plic.
  • Díky železu je kaki účinnou zbraní proti anémii. Kombinace obsažených živin je skvělá i pro posílení zdraví srdce.
  • Obsahuje flavonoidy, které pomáhají snižovat krevní tlak a zároveň bojují proti špatnému LDL cholesterolu.
  • Flavonoidy také pomáhají snižovat záněty s kterými se spojují onemocnění jako artritida, srdeční onemocnění i cukrovka.
  • Obsažená vláknina zase pomáhá podporovat trávení, a tedy zlepšuje činnost střev. Taniny obsažené v ovoci pomáhají předcházet průjmu, ale stejně i zácpě.
  • Ovoce je skvělé i pro oči. Jedno kaki obsahuje okolo 55% doporučeného denního příjmu vitaminu A, který podporuje zdraví očí.
  • Kaki je i dobrým zdrojem energie. Obsahuje lehce stravitelné cukry, takže v krátkém čase dokáže tělu poskytnout dostatek energie.

Kdy je kaki správně zralé?

Zralé kaki je mimořádně šťavnaté, sladké a má téměř průsvitnou dužinu. Na dotek je měkčí. Pokud je tvrdé jako jablko, je třeba ho nechat pár dní odležet, aby mělo co nejlepší chuť.

Jak správně konzumovat?

Kaki se nejčastěji konzumuje čerstvé, a to buď se slupkou nebo bez slupky. Záleží jen na vaší chuti. Slupku můžete buď oloupat, nebo plod rozkrojit napůl a dužinu vydlabat podobně jako u kiwi. U odrůdy kaki persimon je slupka jedlá, ale hůře stravitelná.

Některé druhy jsou trpké, pokud je ochutnáte před dozráním. U nás se prodává druh, který trpký není. Lidé ale někdy z neznalosti jedí kaki tvrdé a nezralé. To mívá za následek problémy s trávením. Kaki se loupat nemusí a konzumovat ho tedy můžete po důkladném omytí i se slupkou. Zralé kaki se vlastně ani pořádně oloupat nedá.

Kaki si však můžete vyzkoušet i jako například smoothie nápoje a saláty a použít ho můžete i na ovocné koláče, kterým dodá nezaměnitelnou chuť.

Další zajímavé články