Zdraví

Podceňovaná zelenina, která má úžasné účinky na naše zdraví

Pravidelné konzumování kedlubny nám může pomoci při mnoha zdravotních potížích

autor

Klára Sanders

01. března 2021

 
FOTO / Shutterstock
Kedlubna nebo také kedluben je zelenina plná látek, které našemu zdraví prospívají v mnoha ohledech. Je také vynikajícím doplňkem jídelníčku při redukčních dietách.
Reklama

Kedlubna má bílé a modré odrůdy. Barvu kedlubny určuje obsah antokyanů, což jsou ve vodě rozpustné pigmenty patřící ke flavonoidům (rostlinná barviva s antioxidačními účinky).

Kedlubna je velmi podceňovaná zelenina. Je to obrovská chyba, protože kedlubna je pro zdraví člověka velmi prospěšná. Pojďme si přiblížit, jaké účinky má a proč bychom ji měli konzumovat co nejčastěji.

Nutriční hodnoty

Kedlubna neobsahuje téměř žádné kalorie. Zato je zásobárnou vitaminu C, B6, vlákniny, zdravých sacharidů a množství minerálů, jako je draslík, fosfor, kyselina listová a vápník.

Účinky na lidskému zdraví

Pravidelné konzumování kedlubny nám může pomoci při mnoha zdravotních potížích nebo může působit i jako prevence. Tak či onak, kedlubna je opravdu dobrým společníkem a vhodnou přísadou do salátů, polévek či příloh. Pokud nevíte jak kedlubnu správně připravit, pak ji jednoduše oloupejte, nařežte na plátky a chroupejte ji při televizi místo chipsů. Váš organismus vám poděkuje. 

Jak nám kedlubna prospívá?

Kedlubna působí na zdravé trávení

Vláknina, kterou obsahuje, působí na trávicí systém a to velmi pozitivně. Eliminuje vznik nepříjemné zácpy a nadýmání a podporuje správnou funkci střev. Kedlubna je skvělým jídlem i pro ty, co hubnou. Zasytí na delší čas a přitom obsahuje minimum kalorií.

Poskytuje našemu tělu potřebné antioxidanty

Antioxidanty jsou velmi důležité v boji organismu proti volným radikálům, které mohou v konečném důsledku způsobit rakovinu či jiné těžké onemocnění. Ukázalo se, že pravidelné pojídání kedlubny výrazně snižuje riziko vzniku rakoviny plic a ústní dutiny.

Udržuje správný krevní obraz

Díky draslíku dokáže kedlubna působit proti nebezpečné a rozšířené diagnóze diabetes tím, že udržuje v normě hladinu cukru v krvi. Spolehnout se na ni mohou také pacienti s problémy s krevním tlakem. A protože obsahuje i železo, působí i proti chudokrevnosti.

Oddaluje stárnutí

Čas je sice neúprosný, ale zařadíte-li kedlubnu pravidělně do svého jídelníčku, pak přece jenom běh času poněkud oddálíte. Kedlubna se totiž podílí na vzniku kolagenu, čímž působí proti vzniku vrásek.  Obsažený vitamin C zase zajišťuje lesk a záři pokožky.

Recept na jednoduchý kedlubnový salát

Když už opravdu nevíte, co s kedlubnou, zkuste zdravý salát. Skvěle chutná samotný ale i jako příloha. Nastrouhejte si najemno dvě mrkve, jednu kedlubnu a jedno jablko. Dobře zamíchejte, dochuťte pár kapkami jablečného octa, troškou medu a pepřem.

Další zajímavé články