Kedlubna má bílé a modré odrůdy. Barvu kedlubny určuje obsah antokyanů, což jsou ve vodě rozpustné pigmenty patřící ke flavonoidům (rostlinná barviva s antioxidačními účinky).
Kedlubna je velmi podceňovaná zelenina. Je to obrovská chyba, protože kedlubna je pro zdraví člověka velmi prospěšná. Pojďme si přiblížit, jaké účinky má a proč bychom ji měli konzumovat co nejčastěji.
Nutriční hodnoty
Kedlubna neobsahuje téměř žádné kalorie. Zato je zásobárnou vitaminu C, B6, vlákniny, zdravých sacharidů a množství minerálů, jako je draslík, fosfor, kyselina listová a vápník.
Účinky na lidskému zdraví
Pravidelné konzumování kedlubny nám může pomoci při mnoha zdravotních potížích nebo může působit i jako prevence. Tak či onak, kedlubna je opravdu dobrým společníkem a vhodnou přísadou do salátů, polévek či příloh. Pokud nevíte jak kedlubnu správně připravit, pak ji jednoduše oloupejte, nařežte na plátky a chroupejte ji při televizi místo chipsů. Váš organismus vám poděkuje.
Jak nám kedlubna prospívá?
Kedlubna působí na zdravé trávení
Vláknina, kterou obsahuje, působí na trávicí systém a to velmi pozitivně. Eliminuje vznik nepříjemné zácpy a nadýmání a podporuje správnou funkci střev. Kedlubna je skvělým jídlem i pro ty, co hubnou. Zasytí na delší čas a přitom obsahuje minimum kalorií.
Poskytuje našemu tělu potřebné antioxidanty
Antioxidanty jsou velmi důležité v boji organismu proti volným radikálům, které mohou v konečném důsledku způsobit rakovinu či jiné těžké onemocnění. Ukázalo se, že pravidelné pojídání kedlubny výrazně snižuje riziko vzniku rakoviny plic a ústní dutiny.
Udržuje správný krevní obraz
Díky draslíku dokáže kedlubna působit proti nebezpečné a rozšířené diagnóze diabetes tím, že udržuje v normě hladinu cukru v krvi. Spolehnout se na ni mohou také pacienti s problémy s krevním tlakem. A protože obsahuje i železo, působí i proti chudokrevnosti.
Oddaluje stárnutí
Čas je sice neúprosný, ale zařadíte-li kedlubnu pravidělně do svého jídelníčku, pak přece jenom běh času poněkud oddálíte. Kedlubna se totiž podílí na vzniku kolagenu, čímž působí proti vzniku vrásek. Obsažený vitamin C zase zajišťuje lesk a záři pokožky.
Recept na jednoduchý kedlubnový salát
Když už opravdu nevíte, co s kedlubnou, zkuste zdravý salát. Skvěle chutná samotný ale i jako příloha. Nastrouhejte si najemno dvě mrkve, jednu kedlubnu a jedno jablko. Dobře zamíchejte, dochuťte pár kapkami jablečného octa, troškou medu a pepřem.