Zelenina dodává tělu mnoho vitaminů, minerálů i vlákniny a správně vyvážený jídelníček se bez ní neobejde. Jídlo by ovšem mělo být pestré, proto by měl být různorodý i výběr zeleniny.
Obecně vzato pak má zelenina vysoký obsah vody a její energetická hodnota tak zpravidla bývá nižší než u ostatních potravin. Velkým benefitem je obsah celé řady biologicky aktivních látek, které mají pozitivní účinek na lidské zdraví. Víte ale, která zelenina je ta nejlepší, a které se naopak vyhnout?
Která zelenina je nejlepší
Nejlepší zelenina? Jednoduše ta, která má tmavé listy. Špenát, kale, brokolice. Tyto druhy jsou doslova nabitý vitaminy, minerály a dalšími látkami, které chrání buňky, podporují imunitní systém a navíc mají minimum kalorií. A dopřát si jí můžete v mnoha podobách. V salátech, wrapech nebo sendvičích a můžete ji vpašovat i do smoothie. Pozadu nezůstávají ani zelí, růžičková kapusta nebo květák. Ty jsou bohaté na křemík a mnoho studií prokázalo, že působí proti vzniku nádorů a pomáhají chránit oči před škodlivými slunečními UV paprsky.
Ačkoli nelze zcela jednoznačně určit, která zelenina je nejzdravější, jedno je jisté: pro lidský organismus je nejlepší, když jí konzumujeme v syrovém stavu. Nešetrnou tepelnou úpravou se ztrácí značná část obsahu vitaminů i minerálů. Pokud už tedy zeleninu vaříme, měli bychom volit šetrný způsob, nejlépe v páře.
Které zelenině se raději vyhnout
Stručně a jednoduše řečeno nejhorší zelenina je ta konzervovaná. Každý konzervační zákrok totiž vždy vede ke ztrátě nutričně cenných látek. Většina zakonzervované zeleniny navíc obsahuje příliš velký podíl soli, ale také cukru a dalších dochucovadel, kterým bychom se měli vyhýbat. Pokud nemůžete z jakýchkoli důvodů použít zeleninu čerstvou, pak je rozhodně zdravější variantou zelenina mražená. A to platí i pro zeleninu, kterou skladujete delší čas doma.
Jak si stojí bio zelenina
Odpověď na tuto otázku je složitá. To že je něco bio, ještě neznamená, že je to zdravé. Jak si tedy stojí bio zelenina.?
Nutričně výživnější?
Zatím nebylo prokázáno, že by biopotraviny byly výrazně lepší, co se týče obsahu nutričně významných látek. Na druhou stranu je pravda, že mívají poněkud vyšší obsah minerálů či vitamínů, chutnají lépe a mají i hezčí barvu. Některé z nich však obsahují méně bílkovin.
Bio a pesticidy
Obecně se předpokládá, že bio potraviny, tedy i zelenina, jsou prosté pesticidů a dalších chemických látek. Bohužel to není tak docela pravda. Při pěstování bio zeleniny sice farmáři nepoužívají vědomě pesticidy ani jinou chemii, nemohou však uhlídat vše. Proto se škodlivé látky mohou do zeleniny dostat vodou, mohou být přiváty větrem či ji mohou kontaminovat při přepravě nebo nevhodném skladování. Nejrůznějším toxinům se dnes již prakticky nelze vyhnout. Pravdou však zůstává, že bio zelenina té všudypřítomné chemie obsahuje podstatně méně než při komerčním pěstování.
Vyšší cena kvůli lepší kvalitě
Biopotraviny nejsou dražší proto, že by byly tak nesrovnatelně kvalitnější, ale zejména proto, že jejich pěstování zabere farmářům více času a je složitější. A náročnější, tedy i dražší je i zpracování, uskladňování a kontrola jejich kvality. To se potom pochopitelně odrazí i ve vyšší ceně na pultech obchodů.
Pokud je to ze zahrady, je to opravdu bio?
V určitém slova smyslu ano. Je však důležité, jak k pěstování přistupujeme i kde se zahrádka nachází. Do výpěstků se mohou dostávat (a zcela jistě i dostávají) škodlivé látky z vody, půdy i z ozvduší. A čím větší aglomerace kde se zahrádka nachází, tím větší bude i znečištění.