Zdraví

Zpozorněte. Za vaší špatnou náladou a únavou může stát nedostatek vzácného vitaminu

Někdy stačí malá změna v jídelníčku

autor

Erika Tomanová

09. dubna 2021

 
FOTO / Depositphotos
Trápí vás slabost a únava? Máte potíže s častými výkyvy nálad? Možná trpíte nedostatkem vitaminu B12. Pro odstranění potíží někdy postačí trochu pozměnit jídelníček. Důležitý je výběr správných potravin.
Reklama

Vitamin B12 je pro naše tělo mimořádně prospěšný, rychle dobíjí energii a urychluje náš metabolismus. B12 je i katalyzátorem pro ostatní nezbytné biochemické procesy v našem organismu.

Proč je pro nás vitamin B12 důležitý?

  • Podporuje okysličování a cirkulaci krve
  • Udržuje v rovnováze nervový systém
  • Podporuje a urychluje absorpci železa
  • Příznivě ovlivňuje metabolismus tuků a cukrů
  • Má pozitivní vliv na reprodukční systém u žen
  • Dodává nám energii. Náš metabolismus potřebuje vitamín B12, aby správně přeměňoval sacharidy na využitelnou glukózu

Jak již řečeno jeho nedostatek může mít pro naše tělo nepříjemné a někdy až katastrofické důsledky. Podle výzkumů přitom trpí nedostatkem B12 každý čtvrtý člověk.

Nedostatek vitaminu B12 může mít pro naše tělo nepříjemné důsledky

Deficit se týká především veganů. B12 se totiž ve větší míře nachází v živočišných produktech. V rostlinných zdrojích se vyskytuje jen málo nebo vůbec. Navzdory důležitosti zmíněného vitaminu, většina lidí stále podceňuje jeho příjem. A přitom stačí tak málo. Tělu můžete potřebný vitamín B12 dodat nejrůznějšími potravinami.

Jak vitamin B12 doplnit

Pro správné fungování se náš organismus bez vitaminu B12 neobejde. A jelikož si ho sám nedokáže vytvořit, je zapotřebí ho získat v potravě.  Vitamín B12 se téměř výhradně vyskytuje v živočišných potravinách. Jaké jsou hlavní zdroje? 

  • droždí
  • vejce
  • sýr
  • mléko
  • jogurt
  • obohacená rostlinná mléka
  • obohacené snídaňové cereálie
  • droby-zejména pak játra a ledviny

Nejvíce vitaminu B12 najdeme hlavně v játrech, nebo vepřových, hovězích a telecích ledvinách.

O poznání méně ho pak obsahuje losos, sleď, makrela, pstruh, králík, zrající sýry, vejce, vepřové, hovězí, telecí a kuřecí maso, mléko a mléčné výrobky.

 

Vitamin B12 a koronavirus

Nedávná studie, která byla provedena v Singapuru zjistila, že vitamin B12 může, i s pomocí dalších látek, zmírnit příznaky onemocnění covid-19.

Když lékaři nemocným podali 500 μg vitaminu B12, 1000 IU vitaminu D a hořčík, došlo ke zlepšení zdravotního stavu lidí s těžkou formou onemocnění a snížila se u nich nutnost poskytovat jim specializovanou intenzivní péči.

Víte, že...?

Není třeba se obávat, že se vitamínem B12 předávkujete. Je totiž rozpustný ve vodě a tělo tak bez problémů nadbytečné množství vyloučí.  

Další zajímavé články