Příroda nám dává mnoho pokladů v podobě různých plodů a bylin, které byly po staletí využívány k léčbě nejrůznějších zdravotních komplikací. Moderní doba a naše rostoucí pohodlnost nás však dohnala k tomu, že místo do přírody sáhneme do lékárničky a vitaminy, které bychom mohli (a měli!) přijímat z přírodních zdrojů, raději konzumujeme ve formě různých potravinových doplňků.
Je ale stále více lidí, kteří si uvědomují, že je zbytečné polykat každý den několik tablet, když si místo toho mohou dát potraviny, které naše tělo naplní zdraví prospěšnými látkami od hlavy až k patě a ještě si na nich pochutnáme. Navíc je prokázáno, že z přírodních zdrojů jsme těchto látek schopni vstřebat daleko více než z vitaminů v pilulkách. Dnes se budeme bavit o šípkách, rakytníku a zelí.
Šípky jsou teď všude
Když se řekne vitamin C, každý si jistě představí mandarinky, pomeranče nebo citron. Možná si citron dáváte na podzim i častěji do čaje a věříte, že vás to spasí. Určitě to není špatná cesta, ale možná nevíte, že obyčejné šípky, které v tomto období najdete opravdu na každém rohu, strčí citron hravě do kapsy. Obsahují totiž až dvacetkrát více vitaminu C. Navíc je zajímavé, že obsah vitaminu C se v šípkách ještě zvyšuje usušením. Sušte je nejlépe v sušičce nebo troubě na 80 °C a pak je buď umelte nebo nechte vcelku a dobře uschovejte v temnu ve vzduchotěsné nádobě. Šípky pak louhujte přes plátýnko nebo filtry na čaj, jelikož obsahují chloupky, které by vás mohly nepříjemně dráždit v krku.
Rakytník je potravina budoucnosti
Citron obsahem vitaminu C pokulhává za šípky, ale ty zase předbíhá rakytník. Tato zázračná plodina, která dokáže povzbudit obranyschopnost organismu jako žádná jiná, obsahuje 1500 mg na 100 gramů plodů. Rakytník 1250 mg a citron pouhých 54 mg. Jeho pěstování je u nás sice novinkou posledních několika let, ale za to dobu se těší už velké oblibě mezi zahrádkáři i konzumenty. Rády ho mají dokonce i děti. Když si z něj připravíte džus, šťávu, sirpu, marmeládu, čaj nebo si bobulky nasypete do jogurtu, dodáte svému tělu více zdravých látek než kombinací kdejakých tablet. V zimním období při boji s virózami navíc jako když najdete. Dokonce prý stačí jedna jediná bobulka na pokrytí denní doporučené dávky vitaminu C.
Kysané zelí je vitaminy doslova našlapáno
O tom, že je kysané zelí zdraví prospěšné se ví už po celá staletí. Má v sobě nejen zásobárnu vitaminu C, ale také pozitivně ovlivňuje střevní mikroflóru. Mnohem lepší, než koupit jej v obchodě, bude fermentovat si zelí doma. Máte-li možnost sehnat chemicky neošetřené hlávky zelí, skočte po nich a pusťte se do šlapání. Vydrží vám až do jara (tedy pokud jej rychleji nesníte). Zelí, které si připravíte doma, v sobě obsahuje mnohem více vitaminů a prospěšných látek, než to, které koupíte v obchodech. To podle údajů výrobců obsahuje asi jen 15 mg vitaminu C na 100 gramů. Pokud budete úspěšní, můžete se pustit do domácí fermentace naplno a připravit si i další druhy takto připravené zeleniny. Ale to už je jiná kapitola.
Zdroj: toriavey.com, healthline.com, korshots.com.