Zdraví

Vyřaďte z jídelníčku potraviny, které ničí vaši paměť a nahraďte je těmi prospěšnými

Některé potraviny mohou mít na mozek negativní vliv

autor

Kateřina Korňová

07. října 2021

 
FOTO / Pexels
Ne nadarmo se říká, že jste to, co jíte. Samozřejmě se fakticky nemůžete přeměnit na to, co jste měli k obědu, ale volba potravin, které přijímáte, hraje důležitou roli v oblasti vašeho zdraví a funkce mozku. Dopřejte si denně jednu z těchto potravin a uvidíte, co to s vaším organismem udělá.
Reklama

Správná strava má obrovský vliv na náš život. Můžete se denně takzvaně zaplácnout rohlíkem s máslem, ale pak se nemůžete divit, že to s vaším zdravím půjde rychle z kopce a nedostatek vitaminů a kvalitních živin způsobí i problémy s pamětí.

Vitamin C snižuje riziko Alzheimerovy choroby

Naopak kvalitní strava zajistí, že vaše tělo i váš mozek budou dlouho v dobré kondici a může dokonce předejít vzniku neurologických problémů později v životě. Níže vám nabízíme seznam některých potravin, za které vám váš mozek poděkuje.

Potraviny, které vyřadit

Existují potraviny, které mozku příliš neprospívají. Jsou to především alkohol, který zabíjí mozkové buňky, ale i cukr, jehož nadbytek má za následek zpomalené kognitivní funkce a nedostatky v oblasti paměti a pozornosti. Dalšími potravinami, kterých je dobré se zbavit, jsou margaríny, smažené jídlo a rafinované sacharidy.

Borůvky

Malé modré ovoce, oblíbené především u dětí, máme všichni spojené s dětstvím, kdy jsme chodili s babičkou do lesa s plecháčkem, abychom natrhali dost na koláč. Většina borůvek však skončila v puse, a trhání borůvek na koláč zbylo na babičku. Do těchto let je dobré se vrátit a borůvky pojídat ve velkém i v dospělosti. Obsahují totiž mnoho antioxidantů a snižují pravděpodobnost neurodegenerativních onemocnění. Antioxidanty navíc pozitivně ovlivňují mozkové buňky.

Vajíčka

Kromě jiných látek obsahují vejce vitamin B, jehož nedosatek může být spojován s depresí a demencí. Ve vajíčkách nalezneme také cholin, který pomáhá vytvářet neurotransmitery, které jsou zodpovědné za náladu a dobrou paměť.

Rybí maso

Tučné ryby, jako pstruh, losos a sardinky obsahují velké množství omega-3 mastných kyselin, které jsou nezbytné pro tvorbu nervových buněk a jejichž nedostatek může způsobit problémy s pamětí.

Ovoce a zelenina

Některé druhy ovoce a zeleniny, jako jsou pomeranče, papriky, kiwi, rajčata či jahody, obsahují velké množství vitaminu C. Ten mimo jiné pomáhá předcházet poškození mozkových buněk a podporuje celkové zdraví mozku. Dle některých studií může dokonce vitamin C předcházet Alzheimerově chorobě.

Listová zelenina

Brokolice, kapusta, petržel, kadeřávek, špenát, či růžičková kapusta, obsahují živiny jako vitamin K, lutein, foláty a betakaroteny. Bylo prokázáno, že hlavně vitamin K má pozitivní vliv na mozek a zlepšuje paměť.

Ořechy a mandle

Stejně jako listová zelenina jsou ořechy bohaté na vitamin K, který ovlivňuje funkci mozku a přispívá ke správné paměti. Obsahují také omega-3 mastné kyseliny, jejichž pozitivní účinky jsme již zmiňovali u rybího masa.

Dýňová semínka

Kromě antioxidantů obsahují dýňová semínka také zinek, hořčík, měď a železo. Hořčík je pro mozek prospěšný, jelikož napomáhá učení a paměti a železo je dobré k prevenci mozkové mlhy. Zinek je zásadním prvkem pro celý nervový systém a měď potřebuje mozek k řízení mozkových signálů.

Káva a čokoláda

A na závěr dobrá zpráva pro milovníky kávy. Svůj oblíbený nápoj si klidně můžete nadále dopřávat, jelikož kofein posiluje funkci mozku a zlepšuje bdělost. K lepší paměti pomáhá i čokoláda, ovšem musíte vybírat tu, která obsahuje nejvíce kakaa. Kakaové boby totiž obsahují látky, které zvyšují výkonnost a zdraví mozku.

Zdroj: healthline.com, verywellmind.com, studie 1, studie 2, studie 3, studie 4, další studie.

Další zajímavé články