Zdraví

Zpracované potraviny vedou ke ztrátám paměti a vzniku demence. Na chipsy a mraženou pizzu raději zapomeňte

Oblíbená pochoutka plná soli a rafinovaných sacharidů je tikající časovanou bombou

autor

Kateřina Kofroňová

13. listopadu 2021

 
FOTO / Unsplash
Čím jsme starší, tím je pro nás těžší zapamatovat si věci, které se staly minulý měsíc, nebo dokonce minulý týden. Často to můžeme přisuzovat přibývajícímu věku, ale pokud je nám kolem třiceti, ztráty paměti by se nás ještě týkat neměli. Je na čase se zamyslet, jestli za časté zapomínání nemůže způsob stravy, který naše babičky neznaly, ale v našem jídelníčku má větší zastoupení, než by mělo mít.
Reklama

Nedávný výzkum prováděný na krysách zjistil, že během čtyř týdnů došlo u hlodavců krmených stravou s vysokým obsahem rafinovaných sacharidů k řadě negativních změn v oblasti paměti a vyhodnocování situací. Zda mají tyto potraviny stejný vliv na lidi se zatím neprokázalo, nicméně skutečnost, že byly výsledky studie patrné tak rychle, je nadmíru alarmující.

Zpracované potraviny představují zdravotní riziko

Ještě máte chuť na bramborové lupínky, mraženou pizzu a ostatní lahůdky plné konzervantů? Nebylo by příště lepší kupovat čerstvé potraviny a věnovat trochu více času jejich přípravě, ale s vědomím, že svému tělu prospíváte, namísto toho, abyste si ho dobrovolně ničili? Chipsy si navíc snadno připravíte v troubě i doma.

Znepokojivé výsledky

Studie probíhala současně na dvou skupinách krys – mladších a starších. Během velmi krátkého období výzkumu se krysy krmené potravinami s obsahem rafinovaných cukrů najednou nebyly schopné orientovat, nevzpomínaly si na místa, která právě opustily a nedávaly najevo strach, když čelily známkám blížícího se nebezpečí. Čtyři týdny je navíc velmi krátká doba na to, aby se projevily tak drastické výsledky.

Poškození mozku

Strava s vysokým obsahem rafinovaných sacharidů spustila zánětlivou reakci v mozku starších krys. Tento zánět způsobil, že zapomněly na to, že nedávno strávily čas v neznámém prostoru, což s sebou přineslo další problémy a nedostatečnou reakci na nebezpečné signály, což naznačovalo silné poškození.

Riziko pro starší lidi

Výsledky této studie by měly zajímat především starší lidi, kteří jsou poklesem paměti ohroženi nejvíce. Mají k tomu totiž větší předpoklady a konzumací rafinovaných sacharidů dokonce zvyšují pravděpodobnost onemocněním Alzheimerovou chorobou.

Naděje zvaná DHA

Pokud však krysy dostávaly současně s nezdravou stravou i kyselinu dokosahexaenovou (DHA), která se řadí do skupiny omega-3 mastných kyselin, jejich výsledky byly zrovna tak dobré, jako u krys, které dostávaly pouze zdravou stravu. Neurologické reakce a známky ztráty paměti u nich nebyly vůbec pozorovány.

Něco za něco

Pokud si tedy nezdravé pamlsky a mraženou pizzu nemůžete sem tam odepřít, mějte na paměti, že to musí být skutečně výjimečně a že je potřeba doplňovat i omega-3 mastné kyseliny, jelikož naše tělo si je neumí vyrobit samo. Najdete je především v rybách, jako je například losos, dále ve vejcích, vlašských ořechách nebo lněných či chia semínkách.

Zdroj: firstforwomen.com, sciencedirect.com.

Další zajímavé články