Zdraví

Liči se dá oloupat snadno a rychle. Zbavit se pecky a získat sladkou dužinu je stejně jednoduché

Extrémně sladké ovoce má na naše zdraví úžasný vliv

autor

Anna Janoušková

23. prosince 2021

 
FOTO / Pixabay
Do Vánoc zbývá posledních pár dní a naše obchody zaplavila vlna exotického ovoce, a to včetně liči. Toto ovoce pocházející z Číny je pro své blahodárné účinky součástí tradiční čínské medicíny a už hezkých pár let ho můžeme zakoupit i v našich obchodech. Pro mnoho lidí však stále vyvstává otázka: jak ho vlastně loupat a jíst?
Reklama

Liči se stává čím dál tím známějším ovocem i v našich končinách. Pro svou mléčně bílou šťavnatou dužinu, která sladce voní, je oblíbenou pochoutkou mnoha Čechů. Po oloupání slupky ho můžete jíst čerstvé, ale lze ho koupit i kompotované či sušené. Hodí se pak do ovocných salátů, zmrzlinových pohárů, celé řady zákusků, ale třeba i alkoholických drinků. Jediné, co byste s liči neměli zkoušet, je vařit ho. Jakmile projde varem, zhoubovatí.

Liči zlepšuje zažívání a metabolické funkce

Liči je oblíbeným ovocem především v asijských zemích, a to nejen pro svou lahodnou sladkou chuť, ale také kvůli skvělým účinkům na naše tělo. Obsahuje dokonce víc vitaminu C, než pomeranč, ale také například riboflavin, niacin a spoustu minerálů. Jeho konzumace má pozitivní vliv na imunitu, a to nejen kvůli obsahu antioxidantů. Plody také dokáží optimalizovat hladinu cukru v krvi a regulovat krevní tlak. To je všechno skvělé, ale nejprve je potřeba se mu dostat pod slupku. Tak pojďme na to.

Jde to i nehtem

První, co vás asi napadne, je zkusit to stejně, jako když loupete mandarinku. Prostě v jednom místě do ovoce zaboříte nehet, uděláte si prasklinu a od té pak už dál odlupujete další a další kousky slupky. Pak už postupujete stejně, jako když loupete vajíčko. S tímhle postupem si vystačíte, pokud za rok sníte pět kousků liči kolem Vánoc. Jestliže vám však toto šťavnaté a extrémně sladké ovoce zachutnalo, tato metoda vás brzy přestane bavit, protože je dost zdlouhavá a kousky odloupnuté slupky se při ní lepí na prsty.

V pěsti pukne

Další metodou, ke které opět nepotřebujete žádný speciální nástroj, je vaše pěst. Respektive dlaň. Liči vložte do dlaně, sevřete ji a celou pěst obejměte ještě druhou rukou. Jemně zmáčkněte a ozve se puknutí. V tu chvíli pěst rozevřete a slupku z liči nadvakrát stáhněte. Tato metoda je opravdu velmi snadná, a během chviličky tak můžete oloupat celou misku. Počítejte ale s tím, že u toho dost nacákáte.

Nařízněte ho nožem

Poslední možností, jak liči zbavit slupky, je ji podélně naříznout malým ostrým nožíkem. Začněte od stopky a pokračujte po celém obvodu ovoce. Nůž nezarývejte hluboko, abyste ovoce nepřepůlili - slupka by pak nešla tak dobře sundat. Jakmile budete mít řez hotový, slupku rozevřete do stran a sejměte ji z ovoce. Tato cesta je velmi jednoduchá, čistá a ovoce s ní neponičíte, což u předchozích dvou metod hrozí. Ale co si budeme povídat, jako kdyby na tom záleželo. Pokud liči nechcete jako ozdobu moučníku, zmrzliny nebo drinku, nikdo si toho ani nevšimne. Záleží spíš na tom, jak ho pak zpracujete.

Jak si liči nejlépe vychutnat

Chcete-li si dát liči jako chutnou a výživnou svačinku, která nastartuje váš metabolismus, stačí, když si ovoce oloupete a pak ho buď vložíte celé do pusy a pecku vyplivnete, nebo ho budete držet v ruce a okolo pecky okoušete. Máte-li s ním ale jiné plány a chcete se pecky zbavit, aniž byste ovoce strčili do pusy, vezměte si k ruce nožík. Postupujte pak podobně, jako když nožíkem odstraňujete slupku. Ovoce podélně nakrojte a snažte se zajet nožem až k pecce. Pak pomocí prstů odloupněte dužinu od pecky, vyhoďte ji a oloupané ovoce přendejte do misky. Jak už ho pak zpracujete, je na vás.

Zdroj: bylinkovo.cz, thespruceeats.com.

Další zajímavé články