Zdraví

Některé potraviny vás vyloženě proženou, jiné staví. Co jíst a čemu se naopak vyvarovat při průjmu i při chronické zácpě

Při zažívacích problémech je potřeba dbát na správnou životosprávu

autor

Anna Janoušková

15. ledna 2022

 
FOTO / Pexels
Ať už jste něco špatného snědli, potýkáte se střevní chřipkou, nebo se nacházíte v těžké životní situaci a kvůli stresu máte problémy s vyprazdňováním, je potřeba vrátit vaše zažívání do pořádku a zbavit se tak nepříjemných obtíží. Dlouhodobé bolesti, křeče, nevolnost, případně i zvracení a vysoké teploty jsou jasným příznakem, že se s vaším tělem něco děje. Prvním krokem by měla být změna vašeho jídelníčku a přechod na dietní stravu.
Reklama

Průjmová onemocnění

Nezáleží na tom, jestli jste něco špatného snědli, nebo se o vaše tělo pokouší viry a bakterie. Zažívání je potřeba dát do pořádku tak jako tak.

1 den

Tělo přišlo v důsledku průjmu o velké množství tekutin, proto je potřeba začít pozvolna doplňovat především tekutiny a minerály. Zapomeňte však na to, že vypijete celý hrnek. Tekutiny doplňujte po lžičkách a zkoumejte, jak bude vaše tělo reagovat. Vhodné je také postupně zařadit i menší porce potravin, které nezatíží trávicí trakt. Jezte proto častěji, ale menší množství. Vyhněte se mastným potravinám a potravinám, které nadýmají.

Co jíst: První den průjmu se doporučuje doplňovat především tekutiny, minerály a dietní stravu bez tuku. Ideální je mírně osolený odvar z rýže a mrkve, rýžová či obilná polévka, případně kaše z rozvařené rýže. Vhodná je rovněž bramborová kaše, kterou ovšem připravte pouze z brambor bez přídavku mléka či másla. Zařadit můžete i dušenou mrkev, nezralý banán nebo jablečné pyré s mrkví. Obecně je lepší konzumovat zeleninu v tepelně upravené podobě - vařenou či dušenou. Vhodné je i starší bílé pečivo, nikoliv celozrnné.

Čemu se vyhnout: Tento den je klíčový, proto opatření dodržujte opravdu poctivě. Nedoporučuje se konzumovat žádný tuk, mléčné výrobky, zralé ovoce, tučné maso. Vyhnout byste se měli potravinám, které nadýmají, jako například kapusta, květák, luštěniny, ale třeba i okurka. Vhodné není ani tmavé či celozrnné pečivo.

Další dny

Co jíst: Od druhého dne můžete začít zařazovat i další potraviny, ale stále mějte na paměti, že tuk je zapovězen. Připravit si můžete kuřecí vývar z libového masa se zeleninou. Přechod k běžné stravě musí být velmi pozvolný. Do stravy můžete začít přidávat libové kuřecí, rybí nebo hovězí maso, vařenou či dušenou zeleninu a později i kysané mléčné výrobky, které mají pozitivní vliv na střevní mikroflóru. Vhodný je nízkotučný bílý jogurt, kefír nebo podmáslí.

Čemu se vyhnout: Stále platí stejná pravidla s výjimkou, že od druhého dne lze zařadit mléčné kysané výrobky. Tabu by pro vás stále měly být smažené pokrmy, nebo pikantní či ostrá jídla. Nedoporučuje se ani černá káva, která dehydratuje, což se vám při průjmu zrovna nehodí. Zákaz rovněž platí i pro alkohol. Konzumovat byste neměli ani čerstvé či kynuté pečivo.

Problémy se zácpou

Ale co když máte opačný problém? Křeče v břiše pociťujete také, ale spíš, než že nedoběhnete, se bojíte, že toaletu nikdy neopustíte. V tomto případě je potřeba zařadit úplně jiné potraviny. K zácpě dochází především při nedostatečném příjmu tekutin a vlákniny v kombinaci s nedostatkem pohybu, ale způsobovat ji může i stres.

Co jíst: Než se pustíme do výčtu potravin, které zařadit, je nutné říci, že musíte zvýšit především příjem tekutin. Nejlépe se hodí obyčejná pitná voda, ale zařadit můžete i minerálky bohaté na hořčík. Rovněž je potřeba zvýšit příjem vlákniny (zelenina, celozrnné pečivo, luštěniny, švestky, brokolice, obiloviny) a probiotik, jako jsou například fermentované potraviny, tempeh, kefíry a kombucha. Skvěle fungují ovesné otruby namočené alespoň tři hodiny v kysaném mléčném výrobku.

Mírně projímavě působí také:

  • sklenice vlažné vody nalačno,
  • lžíce rozdrcených lněných semínek před každým jídlem,
  • oves a ovesné kaše,
  • čerstvé ovoce se slupkou,
  • sušené švestky a fíky,
  • ovocné a zeleninové šťávy.

Preventivní opatření

Při zácpě je však také potřeba soustředit se nejen na to, co jíst, aby se vám udělalo lépe, ale pokusit se příště zácpě předejít. Naučte se jíst a pít především pravidelně a zařaďte do svých denních aktivit i pravidelný pohyb. Konzumujte dostatek vlákniny, zařaďte kefíry, kompoty, jogurty a naučte se jíst celozrnné pečivo. K předcházení problémům pomáhá rovněž lněný olej, jablečný pektin, šťáva z aloe a lněná či sezamová semínka.

Pokud vaše obtíže přetrvávají déle jak týden i přesto, že dodržujete dietní opatření, konzultujte váš stav s lékařem.

Zdroj: pestryjidelnicek.cz, mojezdravi.cz, mojeambulance.cz.

Další zajímavé články