Snídaně je často nazývána nejdůležitějším jídlem dne, a to z dobrého důvodu. Jak název napovídá, snídaně přerušuje období nočního půstu, doplňuje zásobu glukózy, aby zvýšila vaši energetickou hladinu a bdělost, a zároveň poskytuje další základní živiny potřebné pro dobré zdraví.
O tom, že má snídaně spoustu zdravotních přínosů, není potřeba dlouze mluvit. Krátkodobě zlepšuje vaši energetickou hladinu a schopnost koncentrace a dlouhodobě může pomoci s lepší regulací hmotnosti, snížením rizika cukrovky 2. typu a řadou srdečních chorob. Navzdory výhodám snídaně pro vaše zdraví a duševní pohodu ji mnoho lidí z různých důvodů často vynechává. Dobrou zprávou je, že existuje mnoho způsobů, jak si usnadnit začlenění snídaně do vašeho dne. Jednou z nich je právě příprava overnights oats, tedy ovesných vloček na sto způsobů, které si připravíte večer a ráno už přípravě snídaně nemusíte věnovat čas.
Výhody overnight oats
Kromě toho, že jsou vločky bohaté na vlákninu, bílkoviny a antioxidanty, obsahují širokou škálu vitaminů a minerálů, které podporují šťastná a zdravá střeva. Namáčení ovesných vloček přes noc navíc pomáhá rozkládat škroby a redukovat kyselinu fytovou, což znamená, že jsou snáze stravitelné a dochází k efektivnějšímu vstřebávání živin z ovsa. Navíc skvěle zasytí, což se hodí i při hubnutí. Ovesné vločky nejsou ani nijak drahé, takže se dá říci, že ušetříte i spoustu peněz a hlavně času. Pokud navíc přidáte čerstvé ovoce až ráno, dávku na celý týden si připravíte během 10 minut.
Overnight oats na čtyři způsoby
Vločky, které si připravíte přes noc, jsou skvělým způsobem jak začít zdravě snídat, a to pro všechny, kteří chtějí změnit svůj jídelníček, ale i pro ty, kteří snídani většinou odbydou. Recepty jsou totiž tak jednoduché, že je zvládne úplně každý, můžete si je připravit i na několik dní předem a navíc je tento typ snídaně tak chutný, že už nebudete chtít jen rychlou kávu nebo sušenku, kterou spořádáte cestou do práce.
Základní recept
Naučte se připravit si základní recept, který pak už můžete doplnit o jakékoliv další ingredience, které máte rádi. Budete potřebovat ovesné vločky, mléko (ať už kravské, kozí, bezlaktózové nebo jakoukoliv přírodní variantu), bílý jogurt, chia semínka a javorový sirup dle chuti. A proč chia semínka? Jsou nabitá zdravotně prospěšnými látkami, dodají další živiny, aniž by výrazně zvýšily energetickou hodnotu a navíc v tekutině gelovatí, což dodá "kaši" na krémovitosti a hustotě. Vše smíchejte v uzavíratelné sklenici a nechte uležet přes noc v lednici.
Piňa Colada
Jakmile si vyladíte přesné složení základního receptu, bude pro vás jakákoliv příchuť velmi jednoduchá a intuitivní. Na Piňa Coladu si připravte: 2 hrníčky ovesných vloček, 2 lžíce chia semínek, 2 lžíce javorového sirupu, 2 a 1/2 hrníčku kokosového mléka, 1 nesladký kokosový jogurt, krájený ananas, 1/2 hrníčku strouhaného kokosu nebo kokosových plátků. Vše smíchejte dohromady, naplňte sklenice a těšte se na ráno.
Čokoládovo-banánové vločky
Kdo má rád čokoládu, jistě ho potěší i verze s čokoládovým proteinovým práškem. Připravte si 1 hrníček vloček, 1 banán, 1 a 1/2 hrnku vanilkového mandlového mléka, 4 lžíce čokoládového proteinového prášku (ale můžete nahradit i lžičkou kakaa), 1/2 lžíce chia semínek, 2 lžičky drcených kakaových bobů (nemusí být) a mandlové máslo. Banány pokrájejte a vše smíchejte dohromady. Druhý den ráno ještě přidejte lžičku mandlového másla a servírujte.
Malinová lahoda
Chcete-li své vločky s příchutí čerstvého ovoce, maliny či jahody jsou ideální volbou. Skvěle se však hodí i jablka, hrušky, nebo jakékoliv ovoce, které máte rádi. Pro malinové vločky, které připravíte přes noc, si nachystejte: 1 a 1/2 hrnku vloček, 1/3 hrnku chia semínek, 200 g čerstvých malin (mohou být i mražené), 2 hrnky mléka a doslaďte medem nebo javorovým sirupem dle chuti. Vše smíchejte dohromady a pár malin naaranžujte ještě na vrch, nebo si jich nechte pár na ráno a ozdobte jimi svou snídani až těsně před tím, než si ji začnete užívat.
Jak udělat vločky ještě zajímavější
Po chvíli vás možná přestanou bavit základní směsi a budete chtít své snídaně ještě vylepšit. Určitě, o tom to je. Nejlépe své vločky dochutíte, když přidáte:
- čerstvé ovoce: využijte co nejvíce sezónního ovoce, včetně borůvek, malin, jahod, banánů, broskví, hrušek a jablek. Můžete je také rozmixovat na pyré a vločky jím druhý de přelít,
- sušené ovoce: rozinky, brusinky, bobule goji a nakrájené datle propůjčují skvělou texturu a ovocnou chuť,
- ořechy a semínka: plátky mandlí, sekané pekanové nebo vlašské ořechy, konopná semínka, slunečnicová semínka a pražená sezamová semínka dodávají jemnou křupavou texturu,
- extra příchuť: přisypte kokosové vločky nebo kakaové kousky. Budou chutnat úžasně s banánovou, jahodovou nebo tropickou příchutí,
- koření: vmíchejte skořici, muškátový oříšek, kurkumu, kardamom nebo zázvor,
- oříškové máslo: vyberte si své oblíbené ořechové máslo a vmíchejte ho do vloček,
- proteinový prášek: pokud chcete dodat snídani ještě více bílkovin, přidejte proteinový prášek nebo kolagenový prášek.
Zdroj: betterhealth.vic.gov.au, flavorthemoments.com.