Zdraví

Brokolice není jen chutná zelenina, ale má i spoustu zdravotních výhod a zpomaluje proces stárnutí

Brokolice přináší plno výhod v jakékoliv tepelné úpravě

autor

Anna Janoušková

10. února 2022

 
FOTO / Unsplash
Tato zelenina připomínající malý rozvětvený strom je často opomíjenou součástí jídelníčku, byť její přínosy pro naše zdraví jsou obrovské. Mimo jiné je plná vitaminu C, což podporuje zdravý imunitní systém, podporuje zdraví zubů, kostí a kloubů a je vhodnou potravinou i během těhotenství. To však není vše, co tato skvělá zelenina umí.
Reklama

Jednou z největších výhod brokolice je dokonalý poměr živin, který našemu tělu zaručeně prospívá. Je nabitá širokou škálou vitaminů, minerálů, vlákniny, bílkovin a dalších bioaktivních sloučenin. Obsahuje vitamin C, A, K, B9, draslík, forsfor a selen. Můžeme ji jíst jak vařenou, tak syrovou, a vždy nám má co nabídnout.

Brokolice pozitivně ovlivňuje imunitní systém

Obsahuje silné antioxidanty

Obsah antioxidantů v brokolici může být jedním z jejích hlavních přínosů pro lidské zdraví. Antioxidanty jsou molekuly, které neutralizují poškození buněk způsobené volnými radikály. To může vést ke snížení zánětu a celkovému účinku na ochranu zdraví. Brokolice také obsahuje měřitelné množství antioxidantů lutein a zeaxanthin, které mohou zabránit oxidačnímu stresu a poškození buněk ve vašich očích.

Bioaktivní sloučeniny mohou přispívat ke snížení zánětu

Brokolice obsahuje různé bioaktivní sloučeniny, u kterých bylo prokázáno, že snižují zánět v tkáních vašeho těla. Předpokládá se, že se jedná o vzájemné působení různých látek, ale je pravděpodobné, že některé fungují i ​​jednotlivě. Například kaempferol, flavonoid v brokolici, prokazuje silnou protizánětlivou kapacitu.

Napomáhá ke kontrole krevního cukru

Konzumace brokolice může podpořit lepší kontrolu hladiny cukru v krvi u lidí s cukrovkou. Ačkoli přesný mechanismus není znám, může souviset s obsahem antioxidantů v brokolici. Brokolice je také dobrým zdrojem vlákniny. Některé výzkumy naznačují, že vyšší příjem vlákniny je spojen s nižší hladinou cukru v krvi a lepší kontrolou diabetu.

Může podporovat zdraví srdce

Zvýšené hladiny „špatného“ LDL cholesterolu a triglyceridů jsou známy jako hlavní rizikové faktory srdečních onemocnění. Brokolice může hrát roli při zlepšování těchto markerů. Jedna studie zaznamenala významné snížení triglyceridů a „špatného“ LDL cholesterolu a také zvýšení hladiny „dobrého“ HDL cholesterolu u lidí, kteří konzumovali doplněk stravy z brokolicových výhonků. Jiné výzkumy také podporují názor, že antioxidanty v brokolici mohou snížit celkové riziko srdečního infarktu.

Může pomoci zpomalit proces stárnutí

Proces stárnutí je z velké části připisován oxidačnímu stresu a snížené metabolické funkci v průběhu celého vašeho života. Ačkoli je stárnutí přirozeným procesem, kterému se nelze vyhnout, kvalita stravy je považována za jednu z hlavních příčin předčasného stárnutí a rozvoje nemocí souvisejících s věkem. Výzkum ukazuje, že sulforafan, klíčová bioaktivní sloučenina v brokolici, může mít schopnost zpomalit biochemický proces stárnutí zvýšením exprese antioxidačních genů.

Podporuje zdravé trávení

Brokolice je bohatá na vlákninu a antioxidanty – obojí může podporovat zdravou funkci střev a zdravé trávení. Konzumace potravin bohatých na vlákninu a antioxidanty, jako je právě brokolice, může hrát při udržování zdravé funkce střev velkou roli.

Zdroj: healthline.com, bbcgoodfood.com, ncbi.nlm.nih.gov.

Další zajímavé články