Jednou z největších výhod brokolice je dokonalý poměr živin, který našemu tělu zaručeně prospívá. Je nabitá širokou škálou vitaminů, minerálů, vlákniny, bílkovin a dalších bioaktivních sloučenin. Obsahuje vitamin C, A, K, B9, draslík, forsfor a selen. Můžeme ji jíst jak vařenou, tak syrovou, a vždy nám má co nabídnout.
Obsahuje silné antioxidanty
Obsah antioxidantů v brokolici může být jedním z jejích hlavních přínosů pro lidské zdraví. Antioxidanty jsou molekuly, které neutralizují poškození buněk způsobené volnými radikály. To může vést ke snížení zánětu a celkovému účinku na ochranu zdraví. Brokolice také obsahuje měřitelné množství antioxidantů lutein a zeaxanthin, které mohou zabránit oxidačnímu stresu a poškození buněk ve vašich očích.
Bioaktivní sloučeniny mohou přispívat ke snížení zánětu
Brokolice obsahuje různé bioaktivní sloučeniny, u kterých bylo prokázáno, že snižují zánět v tkáních vašeho těla. Předpokládá se, že se jedná o vzájemné působení různých látek, ale je pravděpodobné, že některé fungují i jednotlivě. Například kaempferol, flavonoid v brokolici, prokazuje silnou protizánětlivou kapacitu.
Napomáhá ke kontrole krevního cukru
Konzumace brokolice může podpořit lepší kontrolu hladiny cukru v krvi u lidí s cukrovkou. Ačkoli přesný mechanismus není znám, může souviset s obsahem antioxidantů v brokolici. Brokolice je také dobrým zdrojem vlákniny. Některé výzkumy naznačují, že vyšší příjem vlákniny je spojen s nižší hladinou cukru v krvi a lepší kontrolou diabetu.
Může podporovat zdraví srdce
Zvýšené hladiny „špatného“ LDL cholesterolu a triglyceridů jsou známy jako hlavní rizikové faktory srdečních onemocnění. Brokolice může hrát roli při zlepšování těchto markerů. Jedna studie zaznamenala významné snížení triglyceridů a „špatného“ LDL cholesterolu a také zvýšení hladiny „dobrého“ HDL cholesterolu u lidí, kteří konzumovali doplněk stravy z brokolicových výhonků. Jiné výzkumy také podporují názor, že antioxidanty v brokolici mohou snížit celkové riziko srdečního infarktu.
Může pomoci zpomalit proces stárnutí
Proces stárnutí je z velké části připisován oxidačnímu stresu a snížené metabolické funkci v průběhu celého vašeho života. Ačkoli je stárnutí přirozeným procesem, kterému se nelze vyhnout, kvalita stravy je považována za jednu z hlavních příčin předčasného stárnutí a rozvoje nemocí souvisejících s věkem. Výzkum ukazuje, že sulforafan, klíčová bioaktivní sloučenina v brokolici, může mít schopnost zpomalit biochemický proces stárnutí zvýšením exprese antioxidačních genů.
Podporuje zdravé trávení
Brokolice je bohatá na vlákninu a antioxidanty – obojí může podporovat zdravou funkci střev a zdravé trávení. Konzumace potravin bohatých na vlákninu a antioxidanty, jako je právě brokolice, může hrát při udržování zdravé funkce střev velkou roli.
Zdroj: healthline.com, bbcgoodfood.com, ncbi.nlm.nih.gov.