Zdraví

Aby vám brokolice vydržela dlouho čerstvá, naučte se ji správně skladovat. Obalte ji ručníkem nebo vložte do vázy

Brokolice může být i po týdnu jako právě přinesená z obchodu

autor

Anna Janoušková

17. března 2022

 
FOTO / Unsplash
Už vám opět v lednici zvadla brokolice? Nebo dokonce zplesnivěla? To se většinou stane při špatném skladování. Se smutkem ve tváři nezbývá nic jiného než ji vyhodit i v plastovém obalu do koše, protože tento kus zeleniny už zkrátka zachránit nelze. Jediné, co můžete ještě udělat, je vytřídit plast. A nebo se příště zamyslet nad tím, jak ji skladovat lépe.
Reklama

Brokolice je neuvěřitelně všestranná a chutná skvěle, ať už je čerstvá, pečená, dušená, smažená, nebo zakomponovaná do jakékoliv zeleninové i masové směsi. Nejjednodušší způsob, jak zajistit, aby vaše brokolice chutnala co nejlépe, je správně ji skladovat. Jak nejlépe skladovat syrovou a vařenou brokolici v lednici i mrazáku a jak dlouho brokolice vydrží správně skladovaná v každém prostředí?

Brokolice podporuje správnou funkci metabolismu

Jak uchovávat brokolici

Nejlepší způsob skladování brokolice závisí na tom, zda je syrová nebo vařená. Postupujte podle těchto jednoduchých pokynů zveřejněných na allrecipes.com krok za krokem, aby vám brokolice vydržela co nejdéle.

Jak uchovávat čerstvou brokolici

Brokolici nejlépe uskladněte v lednici, ale stejně jako ostatní brukvovité zeleniny má brokolice ráda prostor k dýchání. Uchovávejte ji proto volně zabalenou nebo v perforovaném plastovém sáčku, aby mohl stále cirkulovat vzduch. Brokolici před uskladněním nemyjte – nadměrná vlhkost může podpořit růst plísní. S mytím proto počkejte až na okamžik, kdy ji budete chtít spotřebovat. To byste měli učinit nejpozději do týdne.

Další metody uchování čerstvé brokolice

Metoda papírových ručníků

Podle myrecipes.com lze použít i další způsoby skladování brokolice. Zbavte se plastového sáčku a před uložením do chladničky brokolici volně zabalte do vlhké papírové utěrky. To poskytuje zdravé a vlhké (ale prodyšné) prostředí pro vaši brokolici. Brokolici předem nemyjte, příliš mnoho vlhkosti by mohlo podpořit růst plísní. Místo toho ji důkladně omyjte těsně před použitím.

Vložte ji do vázy

Zacházejte se svou čerstvou brokolicí jako s krásnou kyticí květin: Vložte je do vázy! K tomu stačí naplnit sklenici nebo láhev několika centimetry vody. Vložte brokolici do sklenice a ujistěte se, že její konec je ponořený. Uchovávejte v lednici po dobu tří až pěti dnů. Vodu vyměňujte denně.

Jak uchovávat vařenou brokolici

Uvařenou brokolici před uložením do lednice uložte do mělké vzduchotěsné nádoby nebo ji bezpečně zabalte do sáčku se zipem. Vařená brokolice vám při správném skladování vydrží 3 až 5 dní.

Můžete brokolici zmrazit?

Chcete-li mít brokolici kdykoliv při ruce, můžete ji po koupi i zmrazit. Mnohem lepší než ji jen omýt a nakrájet, je však brokolici před mrazením krátce blanšírovat - tedy rychle uvařit v horké vodě a poté vložit do ledové lázně. To proto, aby si zachovala většinu živin, ale i krásně zelenou barvu. Navíc tímto krokem odstraníte veškeré přítomné bakterie.

Jak zmrazit brokolici

  • Brokolici nakrájejte na růžičky a vařte 3 minuty nebo do změknutí.
  • Uvařenou brokolici vyjměte pomocí kleští a přendejte do misky s ledovou vodou.
  • Uspořádejte brokolici na plech a zmrazte do ztuhnutí.
  • Přeneste brokolici do označeného sáčku vhodného do mrazáku.

Jak dlouho brokolice vydrží?

Syrová i vařená brokolice vydrží v lednici při správném skladování 3 až 5 dní. Blanšírovaná brokolice vydrží v mrazáku 10 až 12 měsíců. Takže pokud po třech dnech víte, že koupená brokolice, která zatím leží na dně lednice, se do vašeho jídelníčku v následujících dnech nedostane, krátce ji povařte a zachraňte ji vložením do mrazáku.

Na co se zaměřit při nákupu brokolice

Brokolice se většinou prodává zabalená v plastovém sáčku a její vzhled při koupi vám o ní leccos prozradí. Nedoporučuje se kupovat jinou než čerstvou a zdravě vypadající temně zelenou brokolici. Pečlivě si ji před koupí prohlédněte a sledujte tyto ukazatele čerstvosti:

  • čerstvá zdravá brokolice je sytě zelená a nemá žádné skvrny ani barevné fleky,
  • pokud uvidíte brokolici s plísní, odložte ji a dejte vědět obsluze prodejny, aby ji mohla odstranit,
  • květní poupata (horní část) by měla být těsně uzavřená a sytě zelená,
  • zkontrolujte stonek brokolice, zda nemá praskliny nebo známky suchosti. Stopky brokolice by měly být vlhké a čerstvé. Ovšem ne mokré a bahnité.

Zdroj: allrecipes.com, myrecipes.com.

Další zajímavé články