Kultura a styl

Hnojení syrovými vejci aneb Proč z nich protentokrát nedělat omeletu a zakopat jich dvacet na zahradě

Vejce jsou skvělou potravou i pro vaši půdu

autor

Jitka Wolfová

03. dubna 2022

 
FOTO / Se svolením J. Wolfové
Chcete-li si letos vypěstovat ty nejlepší bylinky, zeleninu a ovoce, je potřeba se před startem sezony o svou půdu dobře postarat. Jedině tak poskytne vašim budoucím rostlinkám dostatečné množství minerálů a dalších potřebných živin. Vejce obsahují dle některých názorů všechny nezbytné esenciální aminokyseliny v dostatečném množství, a nejen proto jsou vhodnou potravou nejen pro vás, ale i pro vaši zahradu. Použijte je jako rostlinné hnojivo a pak už se jen radujte z výsledku.
Reklama

Zahrabávání vajíček, rybích kostí, částí zvířat a další organické hmoty do kompostových otvorů pro zahradní hnojení se provádělo po staletí. Kompostová jáma se liší od kompostovací hromady v tom, že necháte organickou hmotu rozkládat se pod zemí v oblasti, kde budete pěstovat zeleninu či ovoce. Hromady kompostu za normálních okolností leží nad povrchem a organická hmota se rozkládá měsíce a někdy i roky. Kompost je vždy králem všech substrátů, ale pokud nemáte dostatek prostoru, mohou být kompostovací otvory jednodušší alternativou.

Vejce nemusí vždy končit na talíři

Úprava půdy před sezonou je nezbytná téměř v každé zahradě. Nízké množství makro a mikroživin způsobuje problémy, jako je hniloba květů, chloróza a nízká produkce ovoce. Ekologičtí zahradníci se rádi obracejí na přírodní produkty, aby našli odpovědi na běžné problémy s živinami a rozličnými škůdci a chorobami. Používání vajec jako hnojiva je starý trik, který má mnoho pozitivních vlastností.

Zahrabejte jedno vejce nebo i dvacet

Tradice, která se ctí časem, zní: umístit syrové nerozbité vejce na dno výsadbové jamky například pro rajčata. Má to své výhody i nevýhody. Vejce obsahují vysoké množství vápníku, což je velmi důležitá živina pro rostliny, a to zejména zeleninu a ovoce. Vejce vyluhují vápník do půdy a kořeny rostlin jej pak přijmou během kompostování, což může pomoci překonat takové problémy, jako je například hniloba květů. Pod větší záhon tak můžete vajec "zasadit" třeba tucet, nebo klidně i víc.

Možné nežádoucí účinky

Má to však i své nevýhody. Nadbytek dusíku a nízké pH totiž vážou vápník v půdě a brání jeho přijímání rostlinami. Použití vajec jako hnojiva dodává půdě vápník, ale není užitečné, pokud rostlina nemá přístup k živinám. Před výsadbou nových rostlin proto vždy zkontrolujte pH půdy a minimalizujte množství dusíku, který do půdy zavedete poté, co se začnou tvořit pupeny. Dalším problémem může být i zápach vajec. Pokud zakopete vejce nedostatečně hluboko, může vás brzy přivítat nepříjemný odér zkažených vajec. Je proto potřeba vyhloubit dostatečně hlubokou jamku nebo jámu, aby pach nezachytili ani volně žijící hlodavci, kteří přitahováni pachem mohou vyhrabat vaše malé rostlinky ve snaze dostat se k potenciálnímu zdroji potravy.

Vejce, anebo banány?

Použití celých banánů a vajec jako hnojiva pokryje mnoho hlavních živin a mikroživin, které vaše rostlina potřebuje. Sušená banánová slupka obsahuje přes 40 % draslíku. Neobsahuje sice mnoho dusíku, ale obsahuje fosfor, vápník, hořčík, síru, mangan a další prvky a vitaminy. Vejce obsahují především vápník. Dále však obsahují i draslík, fosfor, dusík, hořčík, zinek a měď. Vápník pomáhá předcházet například hnilobě květů u rajčat.

Ušetříte spoustu peněz

Použitím celých vajec do kompostovacích otvorů můžete skutečně ušetřit spoustu peněz. Můžete ale také použít hnědé banány, které už nikdo jíst nebude, nebo stažené rybí kosti. Není potřeba používat zralé banány ani dobrá vejce. Pokud máte banány, které chcete vyhodit do koše, buď je zakopejte nebo i zmrazte na pozdější použití. Zrovna tak vejce. Pokud jsou již daleko za dobou použitelnosti, do hlíny s nimi. Kompostovací otvory jsou alternativou ke klasickým otvorům a tato praxe existuje již po staletí a je účinná.

Zdroj: gardeningknowhow.com, therustedgarden.blogspot.com.

Další zajímavé články