Tipy a triky

Rozbíjet syrové vejce tupým nožem není nejlepší metoda. Docílíte pouze rozbitého žloutku a spousty skořápek v těstě

Ostrá hrana misky nebo hrnce také není nejlepší způsob

autor

Jitka Wolfová

15. března 2022

 
FOTO / Pexels
Oloupat vařená vajíčka někdy není hračka a mnoho z nás kvůli tomu již nespočetněkrát hledalo rady všude možně. Co ale syrová vejce? Rozbíjíte je nožem nebo je rozmáčknete pomocí jedné ruky nad mísou? Podle odborníků to nejsou zrovna ideální metody, protože mohou vést k řadě komplikací, které vám znepříjemní vaření či pečení.
Reklama

Jestliže rádi vaříte a pečete, je pravděpodobné, že jste za celou svou kuchařskou kariéru rozbili už spoustu vajec. Nejběžnější metodou je rozbít vejce proti okraji jakékoliv mísy, pánve, do které chcete rozklepnuté vejce vložit, nebo rozbít skořápku ostrým či tupým nožem. Obecně to funguje celkem dobře, ale existují i lepší způsoby, díky kterým nebudete mít v misce společně s vajíčky i kousky skořápek.

Rozbít syrové vejce není jen tak

Proč se vyhnout osvědčené metodě

Pokud zvolíte pro rozklepnutí vejce ostrou hranu jakéhokoliv předmětu nebo tupý či ostrý nůž, docílíte toho, že rozbijete skořápku a obsah vajíčka vyteče ven. O tom není pochyb. Pomocí této metody však často křupne skořápka špatně a společně s obsahem vajíčka vám do připravovaného těsta spadnou i drobné úlomky skořápky. Což je ovšem ještě horší, když se snažíte vyšlehat sníh z bílků. Pomocí této metody se také může podle internetového magazínu The Spruce Eats stát, že nůž zajede příliš hluboko a naruší obal žloutku, který se rozlije do bílku a sníh už nikdy nevyšleháte. Alespoň ne z tohoto vejce.

Jde tedy především o to, aby se do těsta či míchaných vajíček nedostaly kousky skořápky a nerozbily se žloutky kvůli šlehání sněhu. Proto je skvělé naučit se vejce rozbíjet jinak, a to maximálně jednoduchou metodou, která ovšem nevede k podobným problémům.

Rozbijte vejce na rovném povrchu

Ať už používáte celá vejce k pečení, výrobě omelety nebo míchaných vajíček, nebo chcete využít pouze žloutky (do pudinku nebo těstovin) nebo jen bílky (pusinky, pavlova), vejce byste měli rozklepnout vždy stejným způsobem: o rovnou plochu.

Důvodem, proč je tato metoda lepší než rozbíjení proti okraji mísy nebo pánve, je to, že metoda s okrajem pravděpodobněji zatlačí úlomky skořápky do vejce a roztrhne žloutek. Je to také špinavější práce, která vede k tomu, že syrové vejce stéká po skořápce, vašich rukách, vnější straně vaší misky, nebo v horším případě po straně pánve. Někteří kuchaři také poukazují na to, že metoda s plochým povrchem je z hlediska bezpečnosti potravin lepší, protože je méně pravděpodobné, že zaženete bakterie z povrchu skořápky dovnitř vejce.

Chcete-li rozbít vejce na pracovní desce, zaměřte se na místo uprostřed mezi špičatým koncem a kulatým koncem. Jemně na něj poklepejte. Použijte jen takovou sílu, abyste rozbili skořápku, ale neroztrhli vnitřní membránu. Poté podržte vejce nad miskou nebo pánví a palci rozevřete trhlinu, čímž uvolníte syrové vejce do nádoby. Ujistěte se, že trhlinu otevřete široce od sebe, aby se žloutek při průchodu neroztrhl. Tato metoda s mnohem menší pravděpodobností povede k rozbitému žloutku nebo úlomkům skořápky ve vejci a způsobí i méně nepořádku.

Jak nerozbít vejce

Někteří domácí kuchaři rádi rozbijí stranu vejce ostřím nože a pak trhlinu roztrhnou prsty. Kromě toho, že je k tomu potřeba použít (a umýt) samostatné náčiní, je u této metody také vysoce pravděpodobné, že do vajíčka vrazíte i drobné úlomky skořápky.

Jiní kuchaři používají kráječ na vejce, který se používá k otevírání vajec naměkko, k odříznutí vrchní části syrového vejce a následnému vylití. Tato metoda je však vhodná především v případě, že chcete zachovat skořápku pro další použití, například k výrobě velikonoční dekorace nebo sázení bylinek.

Rozbíjení vajec jednou rukou

Rozbíjení jednou rukou je něco, co dělá mnoho kuchařů v restauracích, a to většinou proto, že spěchají a rádi používají jen jednu ruku, aby měli druhou volnou. Může se však stát, že dojde k poškození obsahu vejce a úlomky skořápek se smíchají s připravovaným pokrmem. Tato metoda je velmi rychlá, ovšem nikdy ji nemůžete mít plně pod kontrolou.

Ale pokud to chcete zkusit, jednoduše uchopte vajíčko pevně do ruky s roztaženými prsty, přičemž palec a malíček mějte na obou koncích. Rozbijte vejce na pultu a poté ho v polovině prsty od sebe odtáhněte. Nejspíš budete mít vejce všude kolem sebe včetně rukou a skořápky vám napadají do čehokoliv, co chystáte k jídlu, ale určitě si budete připadat víc jako šéfkuchař luxusní restaurace. V žádném případě byste však tuto metodu neměli používat při oddělování žloutků od bílků, protože s největší pravděpodobností žloutek rozbijete a skončíte s bílky s obsahem žloutku (spolu se skořápkou).

Zdroj: thespruceeats.com, eggs.ca.

Další zajímavé články