Quinoa je královnou všech superpotravin, která si našla zvláštní místo v mnoha kuchyních a její oblíbenost každým rokem narůstá. Není to žádné překvapení, protože tato pseudocereálie má při začlenění do stravy mnoho zdravotních benefitů. Každému pokrmu dodá zajímavou texturu a příjemnou ořechovou chuť s mírnou hořkostí. Naučte se připravovat quinou tak, aby udělala z každého vašeho jídla doslova gurmánský zážitek a maximalizujte nutriční dopad této superpotraviny tím, že s ní nahradíte některé méně vhodné přílohy nebo ji využijete při přípravě salátů.
Jak vařit quinou
Vaření quinoy je velmi podobné přípravě rýže v tom, že se používá metoda dušení. A pokud jste už někdy připravovali kuskus, najdete v závěru vaření quinoy podobnost i s přípravou této jedinečné těstoviny. Pojďte se s námi podívat na klíčové kroky, se kterými připravíte lehkou, nadýchanou a chutnou quinou.
Namočte a opláchněte
Pokud není sáček označen nápisem "opláchnuté", měli byste quinou předem na 2 minuty zakrýt v misce se studenou vodou, abyste odstranili vnější obaly. Poté proplachujte quinou v jemném sítku studenou vodou po dobu 30 sekund. Slijte přebytečnou vodu a přendejte quinou do hrnce.
TIP: Bez ohledu na to, zda je quinoa označena jako „opláchnutá“ či "předepraná", je lepší, když ji i přesto opláchnete pod studenou tekoucí vodou v sítku. Je to proto, že semena mohou obsahovat látku svanou saponin, která má hořkou chuť. Většina povlaku je odstraněna při zpracování před balením, ale když quinou opláchnete ještě před použitím, hořkost snížíte na minimum.
Dejte vařit
Do hrnce s propláchnutou quinoou přidejte tekutinu dle vlastního výběru a trochu soli – asi 2 šálky na každý šálek suché quinoy. Vodu (nebo pro lepší chuť i vývar) přiveďte v hrnci k varu. Zakryjte pokličkou a snižte teplotu na středně nízkou teplotu, aby se tekutina vařila. Počkejte 15 až 20 minut a zkontrolujte, zda se všechna voda vsákla a zrno je průsvitné a měkké. Pokud ano, máte hotovo. Pokud ne, ještě chvíli vařte na mírném plameni, dokud se všechna voda (nebo jiná tekutina) nevstřebá.
Načechrejte vidličkou
Vypněte oheň a nechte uvařenou quinou (zakrytou pokličkou) odležet alespoň 5 minut. Tento krok umožňuje quinoe absorbovat poslední zbytky vody. Pára a teplo v uzavřeném hrnci pomohou dokončit proces vaření, což zajistí, že budou jednotlivá zrnka krásně měkká a průhledná. Těsně před podáváním quinou oddělte a načechrejte pomocí vidličky.
K čemu se hodí
Quinoa je především skvělou přílohou, ale také výborným doplňkem jakéhokoliv salátu. Když ji jednoduše ještě horkou pokapete limetkovou nebo citronovou šťávou, extra panenským olivovým olejem a trochou mořské soli a černého pepře, získáte základ pro lahodné jídlo. Oříšková příchuť a nadýchaná konzistence se skvěle hodí jako alternativa rýže, kterou můžete podávat s kuřecím masem či rybou. Když ji ale oživíte jednoduchými čerstvými ingrediencemi, můžete ji využít i pro přípravu výtečného svěžího jarního salátu.
Zdroj: jessicagavin.com, jamieoliver.com.